chcel by som sa opytat ci je jedno akej intenzity pouzjem osvetlenie pri pozorovani oblohy alebo je potrebne sa v tomto smere nejko obzvlast krotit?Napr. môzem pouzit klasikú baterku a na nu natiahnut cervenú foliu??
dakujem
osvetlenie
osvetlenie
Já osobně jsem svého času používal obyčejnou baterku potaženou červenou školní folií /2-3 vrstvy/ a bez problému - více rozptýleného světla, ale přitom docela slabého...možná mi to vyhovovalo více než klasická LED dioda, možná se k tomu vrátím.
osvetlenie
I červené světlo porušuje adaptaci na tmu. Sice jeho účinek je nižší, ale není zanedbatelný. Takže i při červeném světle je potřeba volit co nejnižší intenzitu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
osvetlenie
Používám reklamní zapalovač s červenou diodou za 15 kč. Jsem spokojen. Mám jich zásobu a tak když dozapaluje zapalovač, kterým se oslňuji při zapalování cigarety, nahradím ho novým. Energie osvětlení předčí zásobu plynu. Dříve jsem si svítil červenou vojenskou baterkou. Světla bylo až, až. 

Triedr 12x60 a jiné
osvetlenie
Červenou vojenskou a k tomu ještě ruskou baterku používám dodnes a krom toho, že mám apsolutní jistotu, že kvůli její akorátní velikosti neztratím, ještě svítí velice zozbíhavě, tak když chci zaostřit do mého deníčku, tak ji musím téměř přilepit. A také už ke mě dorazili ty LED diody, ale mám dojem, že svítí velice silně a ne na optimalní frekvenci. A ještě jednu radu, tryskové zapalovače oslnují trochu mín... ;D
Neuvěřím, dokud neuvidím...
osvetlenie
co se tyce cervenych svetel, docela zajimave to vypada na nekterych starparties v noci... 

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
osvetlenie
ladis napsal: co se tyce cervenych svetel, docela zajimave to vypada na nekterych starparties v noci... 
Zejmena pri delsich expozicich ;D
(fotil Martin Adamovsky)

Zejmena pri delsich expozicich ;D
(fotil Martin Adamovsky)
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
osvetlenie