SW image prohlížeč s plným zobrazením.

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Nejdříve abych vysvětlil co mám na mysli:

Poměrně často (a nejen na astro) potřebuji porovnat kvalitu dvou či více po sobě jdoucích snímků (minimálně JPEG ale ideálně i RAW).
Obvykle k tomuto účelu používám svůj oblíbený IrfanView, ale má to několik omezení:
1. Otevírání raw je hodně pomalé a nevím jak je rozumně přeskakovat (řeším to kopírováním raw do jiného adresáře).
2. Nepřišel jsem na možnost jak jej přinutit aby následující snímek byl otevřen se stejným zvětšením a na stejné pozici jako ten předcházející (kdo má Canona 20D,30D, asi ví o čem mluvím - pootočení kolečkem na další snímek při prohlížení přímo ve foťáku).

Pokud někdo víte o prohlížeči obrázků který by se nechal takto nastavit (nejlépe z kategorie freeware) sem s ním.
Pokud by to umělo při vymazání JPEGu nastaviteně mazat i příslušný raw...to už bych snad jako shareware i koupil ;)

díky
Pavel Vabrousek
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Nikdo Nic?
Ze by dira na trhu, nebo to nikdo nepotrebuje?
Pavel Vabrousek
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

K tomuto ucelu pouzivam adobe photoshop, je tam volba svazani obrazku, pak mas na obrazovce vedle sebe treba 4 po sobe jdouci snimky, das si lupu 200% a muzes posouvat a sledovat, ktery z nich je napriklad nejlepe zaostren.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
deavi

Příspěvek od deavi »

Mě se více osvědčil Zoner Photo Studio 9,10. Umí všechno, je rychlý a pokud zmáčkneš / tak ti zůstane zvětšený obrázek jako u zrcadlovky a můžeš přeskakovat po snímkách dále. 60 denní zkušební verze je prvotřídní, u žádného jiného produktu jsem se stak dlouho dobou nesetkal a jelikož je to český software je i za pár korun. Vřele doporučuji vyzkoušet.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Zkus vyzkoušet program" FastStone Image Viewer"
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
KOvář JAROslav
Vabra

Příspěvek od Vabra »

kojaro napsal: Zkus vyzkoušet program" FastStone Image Viewer"
http://www.faststone.org/FSViewerDetail.htm
Ahoj Jardo,

mam pocit ze kdysi jsem mel faststone zkousel a zminenou funkci jsem tam postradal.
Jsi si jisty ze to umi (prip nevis jak)?

diky,
Pavel Vabrousek
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

No nevím, jestli to bude pro tebe to pravé ořechové, ale v prohlížení RAWů je dost rychlý. Záleží na nastavení, kde lze zvolit " uzamčení zvětšení " a přecházení mezi jednotlivými snímky můžeš nastavit třeba na pohyb kolečkem myši. Já to tak používám, samozřejmě to závisí i na HW jak rychle se to bude překreslovat.
To ale tobě vysvětlovat nemusím  ;)

Navíc je tam šikovná funkce LUPA s nastavitelnými parametry.
KOvář JAROslav
Kojaro

Příspěvek od Kojaro »

Tak můžu potvrdit, že to v " FastStone Image Viewer" funguje naprosto zpolehlivě. Otevřu si složku s RAWy a na snímku, v požadované oblasti, aktivuji myší funkci lupy. Pak už jenom šipkama na klávesnici přecházím mezi jednotlivými snímky.
Pro zájemce je k dispozici i CZ lokalizace. Navíc má v sobě i jednoduché editační nástroje.
KOvář JAROslav
Odpovědět