Jak na afokální foto?

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Uživatelský avatar
elbi
Příspěvky: 298
Registrován: 30. 11. 2003, 17:39

Jak na afokální foto?

#1

Příspěvek od elbi »

Přátelé, vidím, že s touto problematikou máte spoustu zkušeností.Prosím o radu.Rád bych si zhotovil udělátor k našroubování foťáku za okulár, ale nevím jak je to se vzdáleností digi od okuláru.Jde o to, že každý okulár má různou vzdálenost oční čočky od kraje okulárového výtahu...
Jednou bych měl tedy digi nalepený na okuláru a podruhé by mezi nimi mohlo být třeba 15 mm.
Druhá věc je ta, že můj digi nemá manuální ostření.Vadí nevadí?
Kdo to jak děláte?
Dík moc za cokoli.Elbi :sick2:
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Jak na afokální foto?

#2

Příspěvek od MP »

Udelatko by melo byt udelane tak, aby se vzdalenost objektivu DF od ocni cocky dala nastavit. U DF je vetsinou potreba nacpat objektiv co nejblize okularu, jinak se objevi vinetace. Ja sundam gumovou ocnici okularu, na fotak nasroubuji zavit kolem objektivu a s pomoci ruznych kusu T2 "stavebnice" od Baaderu pridelam okular tesne na objektiv ( volba mezikrouzku a redukci zavisi na okularu ). Pak to jako celek zasunu do vytahu.

Bez manualniho ostreni to byva problem. Tedy pokud je to "fix focus" bez ostreni, je to v pohode - zaostris vytahem. Pokud je mozne aspon prepnout fotak rucne na nekonecno, je to take bez problemu. Pokud je to jen AF a neda se vypnout, pak nezbyva nez doufat, ze se pri nejake poloze vytahu "chyti".
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 357
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Jak na afokální foto?

#3

Příspěvek od Tomkk »

Taky bych se na to rád zeptal. Za co má to udělátko držet? Mě by se hodilo za drážku pro očnice, tu mám u všch okulárů prakticky stejnou, ale pokud to udělátko udělám třeba z hliníku, tak dost poškrábu povrchovku okulárů.
S tou vzdáleností od okuláru taky trochu bojuji. Zvlášť, když použiji barlow člen, tak se výrazně prodlužuje.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5410
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Jak na afokální foto?

#4

Příspěvek od vla »

Já to řeším takto: Zajdu do foto-bazaru, koupím starý měchový výtah, nejlépe s hřebenovým posuvem, stačil by i obyčejný, z něho vymontuji měch jako nadbytečný, přední část  / ta co na ni patří původně objektiv - pevně spojena s pojezdem/ upravím na vsunutí do okulár. výtahu 2" a vnitřní průměr tohoto dílu má průměr 1,25" na okuláry. Zadní část  /ten konec co se na něj původně šroubuje fotoaparát / lze u vhodného výtahu odříznout a nechat jen kousek co jezdí po vedení a k němu přidělám plechový úchyt ke kterému přes stativ. šroub připevním foťák. Jelikož měch tam již není mohu po odsunutí foťáku do zadní polohy měnit okuláry, či jiné příslušenství v přední části adaptéru, po výměně foták vrátím co nejblíže ke konci okuláru a mohu fotit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5410
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

Jak na afokální foto?

#5

Příspěvek od vla »

Ještě jsem si vybavil jednu důležitou a velmi příjemnou věc, Pavel Mráz má na svých stránkách výpočet parametrů optické soustavy při afokál. focení.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Jak na afokální foto?

#6

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: Za co má to udělátko držet?
V mem pripade je zakladem "T2 focuser" od Baaderu, coz je vlastne redukce z T2 na 1.25" s T2 zavity na obou koncich, navic udelana tak, ze se da v rozsahu asi 1cm menit jeji delka ( zadni cast je posuvna, aretovana sroubem ). Do focuseru upevnim okular, na predni cast nasroubuji bud 2" trubku s T2 zavitem, nebo korektor komy ( take ma 2" a T2 zavit ). Na zadni stranu focuseru slozim z T2 mezikrouzku trubku kolem okularu, presne podle jeho delky a na konec redukci z T2 na zavit fotaku. V malem rozmezi mohu delku upravit tim focuserem, u konstrukcne kratkych okularu ( treba Plossl 9mm ) ani nejsou potreba mezikrouzky a adapter fotaku je primo na focuseru. Vysledkem je pevna sestava fotaku s okularem ( a pripadne s korektorem komy ), ktera jde zasunout primo do 2" vytahu.

Dokud jsem nemel ten T2 focuser, pouzival jsem jednodussi reseni :
Z nejakeho fotoadapteru od Meade jsem pouzil trubku, ktera mela na konci osazeni na 1.25" s aretacnim sroubem. Zkratil jsem ji tak, aby 1.25" trubka okularu usazeneho uvnitr vycnivala ven a na druhem konci trubky jsem vyvrtal 3 otvory se zavity. Dovnitr jsem upevnil okular a za nim tremi sroubky zajistil redukcni krouzek pro fotak. Sestavu jsem pak upevnil do 1.25" redukce vytahu za ten vycnivajici konec trubky okularu. Proti soucasnemu reseni to ale bylo mene pevne a delka se nedala regulovat v takovem rozsahu.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
johnik
Příspěvky: 397
Registrován: 20. 01. 2003, 19:33

Jak na afokální foto?

#7

Příspěvek od johnik »

To elbi:
Ahoj.Přípravek který popisuje Vla fuguje velmi dobře, snad jen bych uvítal jemnější hřeben.Nicméně ten posuv je opravdu nutnost.Vzdálenost mezi objektivem foto. a okulárem se dá unést tak do dvou cm, a zazoomovat, více už m,oc ne.Nejen že se projevuje vinětace, ale i se ztácí světlost a obraz je celkově degradovaný.Čím blíž, tím líp.Mám fotku toho udělátka od Vla na webu, tak se můžeš juknout.
Zravím
Uživatelský avatar
JaLe
Příspěvky: 25
Registrován: 07. 05. 2006, 20:03

Jak na afokální foto?

#8

Příspěvek od JaLe »

Optika: Newton-Dobson 270/1500mm, okulár SWA 7,5mm + Kodak dx 7440

SWEQ6 MT800 ST2k
Odpovědět