Přátelé,pomůžete?
Mám takový menší problém.Asi většina z vás ví, že stavím observatoř a že hlavním dalekohledem má být N500/2500.Poslední dobou jsem však chytil respekt před výškou okulárového výtahu nad zemí-takových 3,5m :-[
Proto jsem se dal do horečného přemýšlení.Zapomněl jsem podotknout, že přístroj má být světelný-pokud možno f/6 a více.Když si však nechám vyrobit takto světelný Cass, bude stát cca 2,5xvíce-naprosto mimo mé možnosti.
Dostal jsem již několik rad typu:dej do chodu paprsků objektiv z triedru nebo dva obráceně/symetr. soust. Plossl/ nebo dej tam fotografický objektiv.Byl by někdo schopen s tímto pomoci.Jde mi o to, jak spočítat výsledné parametry soustavy když tam dám cosi...
Případně jiné elegantní řešení..
Díky předem.Elbi
Zkrácení Cassegraina
Zkrácení Cassegraina
Rozumné bude postavit Newton s polovičním ohniskem tedy 1,5 m a před sekundár vložit barlow. Takto jsou stavěny i tzv. short verze celestronů. Je poškozen kontrast (asi na úroveň cassagraina), což snižuje kvalitu vysokých zvětšení pro pozorování planet, ale s tím stejně asi nepočítáš.
Zkrácení Cassegraina
Jediný co mě napadá je používat elektronický okulár, nebo kameru a pozorovat obraz na obrazovce, ale to bych považoval za řešení z nouze, někdo tady na webu měl fotku tuším 50 cm Newtona se zkráceným tubusem a dvěma odraz. zrcadly, jedním vracel obraz zpět a druhým ho odkláněl do boku, bylo tam asi větší centrální zastínění, ale dostal se s okulár. výtahem níže než s klasickým Newtonem, tubus byl žebrované konstrukce, bohužel nemohu najít ten správný odkaz, snad se někdo ozve. Jinak mimo výšku ještě musíš počítat s tím, že se ti bude okulár. výtah dle polohy dalekohledu natáčet do různých poloh, ne vždy dobře přístupných. Já jsem zlikvidoval z poloviny hotovou paralakt. montáž na Newtona 355/1600 přesně z těchto důvodů a hodil jsem ho na dobsona, a časem snad udělám vidlici.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Zkrácení Cassegraina
To hledat nemusíš.To byl můj dalekohled.Já té konstrukci říkal pseudonasmyth.Problém je v tom, že řeší můj problém jen částečně a navíc tam vznikají negativa-viz nahoře, ale hlavně se to snad nedá zkolimovat.Aspoň já jsem měl dojem, že se z toho zblázním.l :mad2:
A k tomu zkrácenému Newt-to také neřeší.Já potřebuju dostat OV pod těžiště, které bude cca 180-200cm nad zemí...
Elbi
A k tomu zkrácenému Newt-to také neřeší.Já potřebuju dostat OV pod těžiště, které bude cca 180-200cm nad zemí...
Elbi
Zkrácení Cassegraina
Nazdar Elbi.
Trochu mě zaráží,že ten problém s umístěním okuláru vidíš až teď.Pamatuju si,jak jste nad tím s Martinem Ch. bádali.Teoreticky to bylo dobře,ale v praxi to je jiné.To zaclonění je opravdu moc velký.Ostatně hodně světelnej Cassegrain jsem jestě neviděl.Běžně se dělá tak 1:15 max 1:10. Na 1:6 a víc to nevím,vady jsou určitě moc velký.
Jak pomoct s tou tvojí 500?Záleží na co to chceš.Jestli zachovat světelnost zhruba 1:5,jak ji asi máš,tak bych to nechal na Newton s CCD či jinou kamerou.Ten výtah je opravdu na žebřík a o to víc německej montáži.
Jestli ji chceš využít na planety a Měsíc,tak se domluv s Melichem v VOD,nebo s Drbohlavem na dodělání sekundáru.Pak je problém s dírou v primáru.Jestli je,tak je to fajn,budeš koukat jako s refraktorem.Jestli není,tak je potíž.Při zalomení na Nasmyth a na němce bude okulár v některých polohách hodně blbě.
No a jestli chceš pozorovat Deep-sky a pak i kloudně planety,tak to zkombinuj jako já. Newton s Cassegrainem se zalomením jako Nasmyth.Na centrování Laserem mám jednoduchej postup.
Co se týká použití nějakého pomocného objektivu,jaký-koliv další optický člen to jenom zhorší.V r.98 mi Melich napsal,že jenom návrh speciálního objektivu na prodloužení,by se počítalo v 10tis.Kč. Takže pro nás zbytečně utracené peníze.
Trochu mě zaráží,že ten problém s umístěním okuláru vidíš až teď.Pamatuju si,jak jste nad tím s Martinem Ch. bádali.Teoreticky to bylo dobře,ale v praxi to je jiné.To zaclonění je opravdu moc velký.Ostatně hodně světelnej Cassegrain jsem jestě neviděl.Běžně se dělá tak 1:15 max 1:10. Na 1:6 a víc to nevím,vady jsou určitě moc velký.
Jak pomoct s tou tvojí 500?Záleží na co to chceš.Jestli zachovat světelnost zhruba 1:5,jak ji asi máš,tak bych to nechal na Newton s CCD či jinou kamerou.Ten výtah je opravdu na žebřík a o to víc německej montáži.
Jestli ji chceš využít na planety a Měsíc,tak se domluv s Melichem v VOD,nebo s Drbohlavem na dodělání sekundáru.Pak je problém s dírou v primáru.Jestli je,tak je to fajn,budeš koukat jako s refraktorem.Jestli není,tak je potíž.Při zalomení na Nasmyth a na němce bude okulár v některých polohách hodně blbě.
No a jestli chceš pozorovat Deep-sky a pak i kloudně planety,tak to zkombinuj jako já. Newton s Cassegrainem se zalomením jako Nasmyth.Na centrování Laserem mám jednoduchej postup.
Co se týká použití nějakého pomocného objektivu,jaký-koliv další optický člen to jenom zhorší.V r.98 mi Melich napsal,že jenom návrh speciálního objektivu na prodloužení,by se počítalo v 10tis.Kč. Takže pro nás zbytečně utracené peníze.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Zkrácení Cassegraina
Myslím že nemáš ve všem tak úplně pravdu.Drbohlav to spočítal tak, že by to mělo být lepší než parabola.I když to ti asi nemůžu resp nemůže dokázat.
A co se týká toho dalšího optického členu-myslím, že by s tebou taky všichni nesouhlasili.Zeptej se Zdendy.
Jinak mě taky začíná docházet, že jsem si vymyslel perpetum mobile, jak mi ostatně Honza Veselý kdysi předpověděl... :banghead:
Elbi
A co se týká toho dalšího optického členu-myslím, že by s tebou taky všichni nesouhlasili.Zeptej se Zdendy.
Jinak mě taky začíná docházet, že jsem si vymyslel perpetum mobile, jak mi ostatně Honza Veselý kdysi předpověděl... :banghead:
Elbi
Zkrácení Cassegraina
No, myslím Libore, že jsi postavil vlastní rukou víc dalekohledů než já použival! Vím, že to vyřešíš, ale v tuto chvíli v tvé věci nevím nic lepšího než ten člen a zkrácení stavební délky nebo Nasmyth a pak už žebřík.
Zkrácení Cassegraina
Sejdem se tam vsichni a budeme se navzajem pridrzovat u okularu 
Stejne si myslim, ze stafle ( nebo plosina spojena s montazi ) jsou lepsi, nez "prznit" toho Newtona nejakymi potencialnimi zdroji rozptyleneho svetla a ruznych vad.

Stejne si myslim, ze stafle ( nebo plosina spojena s montazi ) jsou lepsi, nez "prznit" toho Newtona nejakymi potencialnimi zdroji rozptyleneho svetla a ruznych vad.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&