Zkrácení Cassegraina

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
elbi

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od elbi »

Přátelé,pomůžete?
Mám takový menší problém.Asi většina z vás ví, že stavím observatoř a že hlavním dalekohledem má být N500/2500.Poslední dobou jsem však chytil respekt před výškou okulárového výtahu nad zemí-takových 3,5m :-[
Proto jsem se dal do horečného přemýšlení.Zapomněl jsem podotknout, že přístroj má být světelný-pokud možno f/6 a více.Když si však nechám vyrobit takto světelný Cass, bude stát cca 2,5xvíce-naprosto mimo mé možnosti.
Dostal jsem již několik rad typu:dej do chodu paprsků objektiv z triedru nebo dva obráceně/symetr. soust. Plossl/ nebo dej tam fotografický objektiv.Byl by někdo schopen s tímto pomoci.Jde mi o to, jak spočítat výsledné parametry soustavy když tam dám cosi...
Případně jiné elegantní řešení..
Díky předem.Elbi
GaN

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od GaN »

Rozumné bude postavit Newton s polovičním ohniskem tedy 1,5 m a před sekundár vložit barlow. Takto jsou stavěny i tzv. short verze celestronů. Je poškozen kontrast (asi na úroveň cassagraina), což snižuje kvalitu vysokých zvětšení pro pozorování planet, ale s tím stejně asi nepočítáš.
vla

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od vla »

Jediný co mě napadá je používat elektronický okulár, nebo kameru a pozorovat obraz na obrazovce, ale to bych považoval za řešení z nouze, někdo tady na webu měl fotku tuším 50 cm Newtona se zkráceným tubusem a dvěma odraz. zrcadly, jedním vracel obraz zpět a druhým ho odkláněl do boku, bylo tam asi větší centrální zastínění, ale dostal se s okulár. výtahem níže než s klasickým Newtonem, tubus byl žebrované konstrukce, bohužel nemohu najít ten správný odkaz, snad se někdo ozve. Jinak mimo výšku ještě musíš počítat s tím, že se ti bude okulár. výtah dle polohy dalekohledu natáčet do různých poloh, ne vždy dobře přístupných. Já jsem zlikvidoval z poloviny hotovou paralakt. montáž na Newtona 355/1600 přesně z těchto důvodů a hodil jsem ho na dobsona, a časem snad udělám vidlici.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
elbi

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od elbi »

To hledat nemusíš.To byl můj dalekohled.Já té konstrukci říkal pseudonasmyth.Problém je v tom, že řeší můj problém jen částečně a navíc tam vznikají negativa-viz nahoře, ale hlavně se to snad nedá zkolimovat.Aspoň já jsem měl dojem, že se z toho zblázním.l :mad2:
A k tomu zkrácenému Newt-to také neřeší.Já potřebuju dostat OV pod těžiště, které bude cca 180-200cm nad zemí...
Elbi
Kami
Věk: 48

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od Kami »

Nazdar Elbi.

Trochu mě zaráží,že ten problém s umístěním okuláru vidíš až teď.Pamatuju si,jak jste nad tím s Martinem Ch. bádali.Teoreticky to bylo dobře,ale v praxi to je jiné.To zaclonění je opravdu moc velký.Ostatně hodně světelnej Cassegrain jsem jestě neviděl.Běžně se dělá tak 1:15 max 1:10. Na 1:6 a víc to nevím,vady jsou určitě moc velký.
 Jak pomoct s tou tvojí 500?Záleží na co to chceš.Jestli zachovat světelnost zhruba 1:5,jak ji asi máš,tak bych to nechal na Newton s CCD či jinou kamerou.Ten výtah je opravdu na žebřík a o to víc německej montáži.
 Jestli ji chceš využít na planety a Měsíc,tak se domluv s Melichem v VOD,nebo s Drbohlavem na dodělání sekundáru.Pak je problém s dírou v primáru.Jestli je,tak je to fajn,budeš koukat jako s refraktorem.Jestli není,tak je potíž.Při zalomení na Nasmyth a na němce bude okulár v některých polohách hodně blbě.
 No a jestli chceš pozorovat Deep-sky a pak i kloudně planety,tak to zkombinuj jako já. Newton s Cassegrainem se zalomením jako Nasmyth.Na centrování Laserem mám jednoduchej postup.
Co se týká použití nějakého pomocného objektivu,jaký-koliv další optický člen to jenom zhorší.V r.98 mi Melich napsal,že jenom návrh speciálního objektivu na prodloužení,by se počítalo v 10tis.Kč. Takže pro nás zbytečně utracené peníze.

SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
elbi

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od elbi »

Myslím že nemáš ve všem tak úplně pravdu.Drbohlav to spočítal tak, že by to mělo být lepší než parabola.I když to ti asi nemůžu resp nemůže dokázat.
A co se týká toho dalšího optického členu-myslím, že by s tebou taky všichni nesouhlasili.Zeptej se Zdendy.
Jinak mě taky začíná docházet, že jsem si vymyslel perpetum mobile, jak mi ostatně Honza Veselý kdysi předpověděl... :banghead:
Elbi
GaN

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od GaN »

No, myslím Libore, že jsi postavil vlastní rukou víc dalekohledů než já použival! Vím, že to vyřešíš, ale v tuto chvíli v tvé věci nevím nic lepšího než ten člen a zkrácení stavební délky nebo Nasmyth a pak už žebřík.
MP

Zkrácení Cassegraina

Příspěvek od MP »

Sejdem se tam vsichni a budeme se navzajem pridrzovat u okularu :)

Stejne si myslim, ze stafle ( nebo plosina spojena s montazi ) jsou lepsi, nez "prznit" toho Newtona nejakymi potencialnimi zdroji rozptyleneho svetla a ruznych vad.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Odpovědět