Kometa 17P/Holmes
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
2LaBa: Skôr si myslím, že DSS "netrafil" úplne všetky snímky na seba a zopár ich nesadlo. Ten "chvost" kométy by potom mohlo byť jadro kométy.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Jo, to by mohl být ten pravý důvod, tohle mě nenapadlo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kometa 17P/Holmes
MMys napsal: Jo, to by mohl být ten pravý důvod, tohle mě nenapadlo.
To mě už taky napadlo, ale jak to, že nejsou rozhozené hvězdy??
To mě už taky napadlo, ale jak to, že nejsou rozhozené hvězdy??
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Před chvilkou sem skončil přehrabování nějakých dokumentů a koukám jak puk na záchodě z okna, že je tam díra. Nasunula se nakonec i na kometu. Tak jsem nejdřív skoukl kometu s Janinou triedrem. Shodli jsme se, že je úžasně veliká. V 15x70 byla na první pohled lehce rozmazaná ta jedna část komy, v té chvíli, bez rozkoukání se, jsem si vnější komy zřetelně nevšiml.
Pak jsem rychle vytáhl 200/1000 a v posledních dírkách stihl vidět na pár sekund na čistém nebi hlavu komety. Jediné, co jsem si stihl zapamatovat bylo, že už není zdaleka tak vidět centrální zjasnění v podobě hvězdičky, jestli vůbec je vidět?!
Paní příroda si tu se mnou opravdu nepříjemně hraje. Jediná noc, kdy ji asi můžu vidět a zrovna z neděle na pondělí a zrovna u nás není hezky teda ani za mák.
Ještě zkusím chvíli čekat, ale lepší to bude určitě když budu spát..
Pak jsem rychle vytáhl 200/1000 a v posledních dírkách stihl vidět na pár sekund na čistém nebi hlavu komety. Jediné, co jsem si stihl zapamatovat bylo, že už není zdaleka tak vidět centrální zjasnění v podobě hvězdičky, jestli vůbec je vidět?!
Paní příroda si tu se mnou opravdu nepříjemně hraje. Jediná noc, kdy ji asi můžu vidět a zrovna z neděle na pondělí a zrovna u nás není hezky teda ani za mák.
Ještě zkusím chvíli čekat, ale lepší to bude určitě když budu spát..

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal: Jediné, co jsem si stihl zapamatovat bylo, že už není zdaleka tak vidět centrální zjasnění v podobě hvězdičky, jestli vůbec je vidět?!
To centrální zjasnění skutečně slábne, když jsme kometu koukali před týdnem, tak jsem jasnost m2 odhadl na 9,5mag, ve středu 31.10. bylo slabší (cca 10mag) a dneska mi přišel na mail odhad jasnosti m2 na cca 12mag.
To centrální zjasnění skutečně slábne, když jsme kometu koukali před týdnem, tak jsem jasnost m2 odhadl na 9,5mag, ve středu 31.10. bylo slabší (cca 10mag) a dneska mi přišel na mail odhad jasnosti m2 na cca 12mag.
Kometa 17P/Holmes
Našel jsem historický snímek komety 17P/Holmes z roku 1892, nahoře vpravo je M31.
Kometa 17P/Holmes
to : LaBa : přijde mi to jako pěkný reflex. Podívej se, jak je to hezky seřazené do přímky :
větší na proklik .
Jádro a jeho reflex a jasná hvězda a její reflex ( ta vnější "hvězda") jsou i ve stejném rozestupu.
větší na proklik .
Jádro a jeho reflex a jasná hvězda a její reflex ( ta vnější "hvězda") jsou i ve stejném rozestupu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Kometa 17P/Holmes
MaG napsal:
Jediné, co jsem si stihl zapamatovat bylo, že už není zdaleka tak vidět centrální zjasnění v podobě hvězdičky, jestli vůbec je vidět?!
V Plzni bylo jasno delsi dobu, tak jsem si ji stacil poradne prohlednout a zda se mi vetsi a trochu slabsi, ale centralni zjasneni bylo videt celkem dobre. Pozoroval jsem newtonem 355/1600. Budou i nejake fotky.
Libor
Jediné, co jsem si stihl zapamatovat bylo, že už není zdaleka tak vidět centrální zjasnění v podobě hvězdičky, jestli vůbec je vidět?!
V Plzni bylo jasno delsi dobu, tak jsem si ji stacil poradne prohlednout a zda se mi vetsi a trochu slabsi, ale centralni zjasneni bylo videt celkem dobre. Pozoroval jsem newtonem 355/1600. Budou i nejake fotky.
Libor
Kometa 17P/Holmes
Tak dnes jsem kvuli pocasi ani neopustil dvorek. Proste lovit v dirach mezi mraky a obcas zmoknout to radeji doma...
Nakonec se podarilo alespon 6x15s na ISO800 Canonem 20D.
Snimek ma mene detailu nez muj posledni stejnym pristrojem (EDR80 600mmx0.8 redukce) z 31/10, ale rozhodne je videt vyrazne vetsi koma a zmena ve strukture uvnitr. Vnejsi ohon lze posterizaci vytusit stejnym smerem jako je ten jasny vytrisk uvnitr komy ale tim se zazdi vnitrni detaily...
Pri delsi expozici a lepsi obloze (toto je pokus uprostred okresniho mesta, 200m od jeho notne osvetleneho nadrazi) by mel byt ohon bezproblemove zachytitelnym...alespon fotograficky...
Nakonec se podarilo alespon 6x15s na ISO800 Canonem 20D.
Snimek ma mene detailu nez muj posledni stejnym pristrojem (EDR80 600mmx0.8 redukce) z 31/10, ale rozhodne je videt vyrazne vetsi koma a zmena ve strukture uvnitr. Vnejsi ohon lze posterizaci vytusit stejnym smerem jako je ten jasny vytrisk uvnitr komy ale tim se zazdi vnitrni detaily...
Pri delsi expozici a lepsi obloze (toto je pokus uprostred okresniho mesta, 200m od jeho notne osvetleneho nadrazi) by mel byt ohon bezproblemove zachytitelnym...alespon fotograficky...
Pavel Vabrousek
Kometa 17P/Holmes
MilAN napsal: to : LaBa : přijde mi to jako pěkný reflex. Podívej se, jak je to hezky seřazené do přímky :
větší na proklik .
Jádro a jeho reflex a jasná hvězda a její reflex ( ta vnější "hvězda") jsou i ve stejném rozestupu. Ano to napadlo aj mna, ze by to mohol byt reflex, ale nieco mi na tom "reflexe" nesedi...
Nesedia totiz vzdialenosti "reflexu" jadra a jasnej hviezdy. To bolo prve, co som overoval. Alebo som zle meral vzdialenosti? Lebo ta priamka sedi dokonale. To je pravda. Ale netusim, odkial sa tam ten reflex zobral ... Dakujem. Toto je najpravdepodobnejsie vysvetlenie "chvostu"
větší na proklik .
Jádro a jeho reflex a jasná hvězda a její reflex ( ta vnější "hvězda") jsou i ve stejném rozestupu. Ano to napadlo aj mna, ze by to mohol byt reflex, ale nieco mi na tom "reflexe" nesedi...
Nesedia totiz vzdialenosti "reflexu" jadra a jasnej hviezdy. To bolo prve, co som overoval. Alebo som zle meral vzdialenosti? Lebo ta priamka sedi dokonale. To je pravda. Ale netusim, odkial sa tam ten reflex zobral ... Dakujem. Toto je najpravdepodobnejsie vysvetlenie "chvostu"

Kometa 17P/Holmes
Nádherný snímek od M. Jägera - http://kometen.fg-vds.de/pix/17P/17P_1_01112007.htm
Kometa 17P/Holmes
Vabra napsal: Tak dnes jsem kvuli pocasi ani neopustil dvorek. Proste lovit v dirach mezi mraky a obcas zmoknout to radeji doma...
...Pri delsi expozici a lepsi obloze (toto je pokus uprostred okresniho mesta, 200m od jeho notne osvetleneho nadrazi) by mel byt ohon bezproblemove zachytitelnym...alespon fotograficky...
Tak se jeste po pulnoci vyjasnilo a pokracoval jsem na dvorku s delsimi expozicemi (15x30sISO800+10x20s ISO1600) jen tak pro pripad. Bohuzel uz se projevila absence pointace pri neprilis peclive ustavene montazi...
Uz ted mne mrzi ze jsem byl liny sbalit fidlatka a jet za mesto a znovu poradne ustavit montaz :-[ . Ohon tam je celkem spolehlive i z mesta, s vnejsi komou dela zajimavou modrozelenou "rybu".
Pomalu zacina byt problem, aby se cela kometa vesla do zorneho pole APS pri ohnisku 480mm... Takze priste nezbude nez prejit na fotograficky objektiv...
...Pri delsi expozici a lepsi obloze (toto je pokus uprostred okresniho mesta, 200m od jeho notne osvetleneho nadrazi) by mel byt ohon bezproblemove zachytitelnym...alespon fotograficky...
Tak se jeste po pulnoci vyjasnilo a pokracoval jsem na dvorku s delsimi expozicemi (15x30sISO800+10x20s ISO1600) jen tak pro pripad. Bohuzel uz se projevila absence pointace pri neprilis peclive ustavene montazi...
Uz ted mne mrzi ze jsem byl liny sbalit fidlatka a jet za mesto a znovu poradne ustavit montaz :-[ . Ohon tam je celkem spolehlive i z mesta, s vnejsi komou dela zajimavou modrozelenou "rybu".
Pomalu zacina byt problem, aby se cela kometa vesla do zorneho pole APS pri ohnisku 480mm... Takze priste nezbude nez prejit na fotograficky objektiv...

Pavel Vabrousek
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kometa 17P/Holmes
Pěkné ohony pánové. Už jsem chtěl o půlnoci vynést montáž, když jsem měl Oriona v jasné obloze a v nadhlavníku kometu přes mraky. Jenže se zatahlo úplně. Přesně na ten ohon jsem se chtěl zaměřit. Holt si zase týden počkám, pokud bude týden stačit 
Vabro rozhodně ji ale příště vem i 480 mm, máš to pěkně detailní ..

Vabro rozhodně ji ale příště vem i 480 mm, máš to pěkně detailní ..
Martin Gembec, Astronomické události
Kometa 17P/Holmes
Včera večer (4.11.) okolo 20 SEČ bylo v Newtonu 200/1000 jádro celkem slušně vidět (v těch několika desítkách minut kdy byly zafrontální díry v mracích. Pak jsem v 22 hod rychle uklízel dalekohled před deštěm a o půlnoci jsem už neměl sílu...)
Kometa 17P/Holmes
Jádro mohu potvrdit. Cca v 3.30 jsem se vzbudil a koukl z okna, bylo úplně jasno a tak jsem se narychlo ustrojil a vytáhl dobsona na balkón. Viděl jsem ho nejlépe s 20mm UV okulárem. 25mm SP ho už neukazoval tak pěkně. V ED80 ho nevidím vůbec. Zkoukl jsem také pár dalších objektů, poměrně vysoko se v tu dobu nachází M81/82. Krásně je vidět i M42. Také jsem si všiml pěkné konjunkce Venuše s Měsícem a tak jsem vytáhl alespoň stativ s foťákem. Doufám, že nějaký den vyjde počasí na focení.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox