MaG napsal:
Martine ohon je vizuálně pozorovatelný, ale v našich podmínkách na to nemáme tmavé nebe ani dost klidu při vyjasnění.
Ano můžem spekulovat co je a co už není vidět, ale ohon vizuálně hlásí řada lidí ze světa. Já myslím, že my tady u nás se snad aspoň shodnem, že vnější koma měla 31.10 nejméně 20' a dnes už by možná měla půl stupně. Na fotkách má vnější koma až 1° za předpokladu, že použijete astrograf 300/f3,3 jako Michael Jäger!
Vše je relativní. Někdo nemá šanci vidět ani vnější komu, jiný vidí i ohon, byť krátký.
Zkusím vložit nějaké linky:
Článek o ohonu
Jerry Lodrigus:
http://tech.groups.yahoo.com/group/amas ... sage/20612
Mým N185/610 + Paracorr (f/3.7) by to mělo jít vyfotit také, ale budu muset někam dál od Hradce. Vizuálně jsem ale ohon neviděl, ani včera ani předevčírem, a ani na 10min snímcích při f/9 tam není, i když to znásilním. I když ono to bude tím, že se tam nevešel, jak tak na to teď koukám. Budu to muset opravdu vzít kratším ohniskem.
P.S. Jas pozadí jsem měřil až v rohu snímku. Koukám, že po tak extrémním zpracování se ukáže, že buď nemám dokonalý flatfield, nebo do tubusu svítily lampy z Bělečka (zhasínají až ve 23h).
P.P.S. ta čára v levé dolní části snímku je nějaký reflex, asi od hrany zrcátka v OAG.