Digitálne foťaky v astrofotografii.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nepozoroval jsem při používání digit. foťáku v zimě žádné negativní jevy či problémy (snad s vyjímkou nižší výdrže akumulátorů a trochu pomalejší odezvy displeje). Foťák je Olympus C2500L (pravá zrcadlovka s nevýměnným optickým zoomem 3x). A to jsem ho normálně nosil zavěšený na řemenu na rameni, buď v obalu, nebo při častějším focení jen tak volně, takže promrzl spolehlivě.
Ad. pokles šumu - u tohoto typu výrazný. Fotil jsem dlouhými expozicemi (8 sec) na silvestra ohňostroj, a na snímcích bezprostředně po zapnutí foťáku bylo šumu docela málo. Po několika minutách se zřejmě elektronika provozem ohřála a šum dost narostl (hlavně v modré barvě). To jsou moje zkušenosti.
Ad. pokles šumu - u tohoto typu výrazný. Fotil jsem dlouhými expozicemi (8 sec) na silvestra ohňostroj, a na snímcích bezprostředně po zapnutí foťáku bylo šumu docela málo. Po několika minutách se zřejmě elektronika provozem ohřála a šum dost narostl (hlavně v modré barvě). To jsou moje zkušenosti.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ano, já si také myslím že mráz má vliv pouze na výdrž akumulátorů. Další problém může nastat s pohyblivými částmi v objektivu (možná se to stalo i Neffovi). Při velkém mrazu se mohou některé díly deformovat a nebo se z maziva stane lepidlo. Pokud ale není objektiv používaný a je vymontovaný tak nevidím žádný problém. Akumulátor se dá vždy nahradit nějakým jiným zdrojem. Pak už se mráz projeví pouze lenivými tekutými kristaly v displeji a jinovatkou na bakelitu.
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
Jde i o elektroniku. Bezne integrovane obvody ( kategorie "Consumer electronics" ) mivaji zarucenou funkci od 0 do +70 nebo +80 stupnu Celsia. Mimo tento rozsah vyrobce neruci za to, ze obvod bude fungovat, jak ma. Takze v mrazu nebo v saune se procesor aparatu klidne muze zblaznit. Nemel by se ale poskodit trvale, teplotni rozsah pro skladovani byva mnohem vetsi. Take se vyrabeji elektronicke soucastky v kategoriich odolnosti "Industrial" ( obvykle od -40 do +85 st.C ) a "Military" ( -55 az +125 stupnu, snesou i vetsi vlhkost a kolisani napajeciho napeti ). Ty jsou ale drazsi, takze zalezi na vyrobci fotoaparatu, jak odolne obvody pouzil. U levnych kompaktu bych si moc velke iluze o funkcnosti elektroniky mimo "pokojove podminky" nedelal. Se svymi Nikony jsem ale zatim nemel problemy.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Ano, můžou se projevit nežádoucí účinky jiných teplot než je uvedeno v provozních podmínkách výrobce. Myslím si, že je to daleko častější jev při vyšších teplotách. Já se nezabývám testováním co kolik vydtží. Jen vím, že jsem se zatím s podobným případem vlivu nízké teploty na elektronické zařízení nesetkal. To můžu dokumentovat několika mobilními telefony které jsem vystřídal, fax, přenosné počítače které jsem používal i dig. foťák od Sonyho a dokonce barevná televize na chatě a zabezpečovací zařízení. To vše prošlo mrazy okolo -20 a nepamatuji si že by něco bylo vyloženě nefunkční. Snad jen ta televize potřebovala na rozjezd trochu delší čas.

http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
Ja sam budu pouzivat Olympus C-700 UZ. Nejvice bych mu vytknul barevnou aberaci, ktera je nejvice patrna, pokud fotim nejaky objekt na velmi svetlem pozadi, napr. kontury stromu, kontury strechy domu na velmi svetle obloze. To je asi obecna vlastnost starsich verzi Olympusu, jak je na tom posledni verze 750 nevim. Jinak pri subjektivnim porovnani napr. se Sony (1-3MPix kompakty) ma prirozenejsi barevne podani a subjektivne lepsi vysledny snimek pri foceni v tmavsim prostredi bez blesku. Chtel jsem se optat, jak to vypada s barevnou aberaci pri foceni mesice afokalne-obecne nebo konkretne u Olympusu.
Elektrotechnika
nad napsal: ...Chtel jsem se optat, jak to vypada s barevnou aberaci pri foceni mesice afokalne-obecne nebo konkretne u Olympusu. Tady je jeden priklad z meho "treninku" na zatmeni. Snimek neni nijak upravovan, byl pouze oriznut.
Fotografovano Olympusem C-700 UZ v afokalni konfiguraci s Ref 60/800 (Konus KJ6 - detska hracka, nemusim se dal rozepisovat jaky ma vliv na kvalitu snimku) a okularem Sky-Watcher Super Plossl APO Serie 40 mm (52°).
K snimku snad netreba slov, vidis sam "krasne" lemovani okraje. Je otazka, jak se na tom podili optika samotneho Olympusu.
Fotografovano Olympusem C-700 UZ v afokalni konfiguraci s Ref 60/800 (Konus KJ6 - detska hracka, nemusim se dal rozepisovat jaky ma vliv na kvalitu snimku) a okularem Sky-Watcher Super Plossl APO Serie 40 mm (52°).
K snimku snad netreba slov, vidis sam "krasne" lemovani okraje. Je otazka, jak se na tom podili optika samotneho Olympusu.
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Na 20Da jsem myslel, ale není to žádný vývoj - pouhá úprava firmware a filtru. Ovšem dle vyjádření lidí, kteří srovnávali Hutech modifikaci a orig. 20Da, tak je Hutech modifikace lepší (Hutech modifikace spočívá v úpravě standardního foťáku).
Pokud si koupí speciální a drahý DSLR 2000 astronomů, je to jehla v kupce sena.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Psion napsal: Na 20Da jsem myslel, ale není to žádný vývoj - pouhá úprava firmware a filtru. Ovšem dle vyjádření lidí, kteří srovnávali Hutech modifikaci a orig. 20Da, tak je Hutech modifikace lepší (Hutech modifikace spočívá v úpravě standardního foťáku).
Taky mi to tak podle zveřejněných snímků připadá. Canon byl opatrný, a filtr v 20Da je dost podobný průběhem citlivosti filtru standardnímu. Narozdíl od totální změny křivky propustnosti ve verzi od Hutechu.
To je pravda, ale i to se počítá. Třeba je někdo z vývojářů Canonu astronom
Taky mi to tak podle zveřejněných snímků připadá. Canon byl opatrný, a filtr v 20Da je dost podobný průběhem citlivosti filtru standardnímu. Narozdíl od totální změny křivky propustnosti ve verzi od Hutechu.
To je pravda, ale i to se počítá. Třeba je někdo z vývojářů Canonu astronom
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion napsal:
Pokud si koupí speciální a drahý DSLR 2000 astronomů, je to jehla v kupce sena.Ale testy odstupu signal/sum jsou v kazde lepsi recenzi kazdeho digifotaku, bez ohledu na cilovou skupinu spotrebitelu. To je totiz jedna z veci, ktere odlisuji ty "osklive" digitalni snimky od tech "krasnych" analogovych. A nocni fotky jsem delal Prakticou i v dobach, kdy mne jeste ani nenapadlo fotit zrovna oblohu. A mam takovy osklivy pocit, ze muj soucasny EOS 20D by jen ztezi konkuroval 20 let staremu kinofilmu pri foceni nocniho zatisi v meandru reky ...
Pokud si koupí speciální a drahý DSLR 2000 astronomů, je to jehla v kupce sena.Ale testy odstupu signal/sum jsou v kazde lepsi recenzi kazdeho digifotaku, bez ohledu na cilovou skupinu spotrebitelu. To je totiz jedna z veci, ktere odlisuji ty "osklive" digitalni snimky od tech "krasnych" analogovych. A nocni fotky jsem delal Prakticou i v dobach, kdy mne jeste ani nenapadlo fotit zrovna oblohu. A mam takovy osklivy pocit, ze muj soucasny EOS 20D by jen ztezi konkuroval 20 let staremu kinofilmu pri foceni nocniho zatisi v meandru reky ...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Je pravda, že kvalita DSLR poroste, ovšem je předpověď, že i výrazně cena. Údajně Canon totiž zahubí svou konkurenci a nastane výrazný růst cen. Dnes v žebříčcích prodeje je Canon č. 1 a prodeje jsou tak velké a odlišné od ostatních, že prý konkurenční výrobci uvažují o ukončení výroby DSLR.
==============
Poslední příspěvky by se měly přesunou do DSLR příspěvků.
==============
Poslední příspěvky by se měly přesunou do DSLR příspěvků.
Psion napsal: Je pravda, že kvalita DSLR poroste, ovšem je předpověď, že i výrazně cena. Údajně Canon totiž zahubí svou konkurenci a nastane výrazný růst cen.Dokud se toho nechytnou Cinani a nezacnou chrlit miliony levnych kopii. Podobne to kdysi vypadalo i s osobnimi pocitaci a s IBM. Vyrobu nakonec ukoncila ta IBMka.
Ale to jsme opravdu odbocili, tak pardon ...
MP napsal:
Dokud se toho nechytnou Cinani a nezacnou chrlit miliony levnych kopii. Podobne to kdysi vypadalo i s osobnimi pocitaci a s IBM. Vyrobu nakonec ukoncila ta IBMka.
To si myslím taky, ještě jsem nevyděl, že by po nějakém snížení cen průmyslových výrobků cena opět vzrostla. Vždycky někdo dojde stlačí cenu dolu, vyřadí z boje část konkurence, ale cena už nevzroste. To spíš přijde někdo další, stlačí cenu ještě níž a vypadne ze hry i ten co cenu stlačoval do teď.
Dokud se toho nechytnou Cinani a nezacnou chrlit miliony levnych kopii. Podobne to kdysi vypadalo i s osobnimi pocitaci a s IBM. Vyrobu nakonec ukoncila ta IBMka.
To si myslím taky, ještě jsem nevyděl, že by po nějakém snížení cen průmyslových výrobků cena opět vzrostla. Vždycky někdo dojde stlačí cenu dolu, vyřadí z boje část konkurence, ale cena už nevzroste. To spíš přijde někdo další, stlačí cenu ještě níž a vypadne ze hry i ten co cenu stlačoval do teď.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700