pointace

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Pepan
Věk: 50

pointace

Příspěvek od Pepan »

Ahoj, zajímalo by mě, jestli mezi námi existují machři, kteří jsou schopni pointovat pouze s běžným okulárem( bez pointačního kříže)? Sám jsem to zkoušel s nevalným výsledkem, což se ale dá přičíst mé netrénovanosti.
Tak pánové, kde je pravda?
MilAN
Věk: 77

pointace

Příspěvek od MilAN »

Dělalo se to tak 100 let, myslíš, že je to dnes těžší ?
Samozřejmě s křížem, jakou bys měl jinak asi přesnost ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Alien_MasterMynd

pointace

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Pepan napsal: Ahoj, zajímalo by mě, jestli mezi námi existují machři, kteří jsou schopni pointovat pouze s běžným okulárem( bez pointačního kříže)? Sám jsem to zkoušel s nevalným výsledkem, což se ale dá přičíst mé netrénovanosti.
Tak pánové, kde je pravda?Jak bys bez krize drzel hvezdu na definovane pozici? ;-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
alex.sky

pointace

Příspěvek od alex.sky »

Pepan napsal: Ahoj, zajímalo by mě, jestli mezi námi existují machři, kteří jsou schopni pointovat pouze s běžným okulárem( bez pointačního kříže)? Sám jsem to zkoušel s nevalným výsledkem, což se ale dá přičíst mé netrénovanosti.
Tak pánové, kde je pravda?Ja som to tiež skúšal, ak máš dobre nastavenú montáž (polárny hľadáčik), celkom to ujde. Samozrejme že to neide ďalej spresniť, nastaviť driftovou metódou...
Pointoval som na kraji zorného poľa, takže som mal pointačnú hviezdu sčasti schovanú mimo. Samozrejme po deklinácii to odchádza, ale nebolo to až také zlé.
Skúšal som to na film s kratšími teleobjektívmi a len krátke expozície, rádovo pár minút. Na začiatku mi stačilo, aby som zistil aké sú nároky na pointáciu.
Všetci by Ti určite potvrdili, že to musí byť totál nepresné. Ano. Ale skúsenosti nejako treba získať, a niekde treba začať  ;)
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Vabra

pointace

Příspěvek od Vabra »

Nejak si nedovedu predstavit smysluplnost pointovani s okularem bez pointacniho krize (v nejhorsim pouzij par vlasu, dratku, nebo i treba okular z hledacku, ktery tam ten kriz uz ma)...

Presnost pointovani bez zamerneho krize, bude dle meho horsi nez je vlastni (periodicka) chyba jakekoliv slusne ustavene montaze.

BTW: v sobotu jsem vyrazil na kometu bez pointacniho dalekohledu, a pozdeji v noci se mi povedlo i par slusnych snimku z 480mm ohniska na 1 a 2 minutove expozice bez pointace...
Pavel Vabrousek
Habl

pointace

Příspěvek od Habl »

Pointace především slouží při astrofotografii, aby hvězdy se jevily jako bodové objekty.Pointace je potřebná i pro plošné objekty (mlhoviny, komety, planety atd.).

Protože se zpravidla používá expozic k zachycení magnitud hvězd dannou optikou takové, že se musí pointovat buď ručně neb pomocí autoguideru.
To co lze snímat bez pointace je odvislé od ohniskové vzdálenosti objektivu dalekohledu a potřebné rovnoměrnosti plynulého chodu paralaktické montáže.
Ale i další vlivy atmosférické (atmosferická refrakce, seeing) a mechanické vlivy (průhyb dalekohledu, vůle v osách montáže, vůle na šnecích atd.).

Protože žádná dobře ustavená paralaktická montáž nezaručí menší periodickou nebo nahodilou chybu než 1" až max. 3 " (pro amatérské fotografie) je nutné pointovat.

Pointovat bez vláknového kříže, jen tak s okulárem nemá žádný význam. Jak chceš zajistit stálou pozici v okuláru té vybrané hvězdy?

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
alex.sky

pointace

Příspěvek od alex.sky »

Vabra napsal: Nejak si nedovedu predstavit smysluplnost pointovani s okularem bez pointacniho krize (v nejhorsim pouzij par vlasu, dratku, nebo i treba okular z hledacku, ktery tam ten kriz uz ma)...
Používal si to prosím Ťa bez osvetlenia?
Ja som to tiež skúšal aj bez osvetlenia a pri tmavej oblohe som kríž jednoducho strácal a často som nevedel na ktorej strane hviezdy je stred kríža.

Jasné že hovoríme o svojich prvých skúsenostiach - ak som správne pochopil Pepana - to chce vedieť. Jasné že bez osvetleného pointačného kríža neuriadi žiadnu vážnu zostavu ;)
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Vabra

pointace

Příspěvek od Vabra »

alex napsal:
Používal si to prosím Ťa bez osvetlenia?
Ja som to tiež skúšal aj bez osvetlenia a pri tmavej oblohe som kríž jednoducho strácal a často som nevedel na ktorej strane hviezdy je stred kríža.

Jde to i bez osvetleni, i kdyz samozrejme podstatne hure.
Trikem je lehce rozostrit pointacni hvezdu a tim ti vlastne "obtece" stred krize ktery se tak stane viditelnym pri jakkoliv tmave obloze. Ubere to sice na presnosti, ale proti pointaci bez krize je to radove presnejsi...

Pavel Vabrousek
Vabra

pointace

Příspěvek od Vabra »

Habl napsal: Pointace především slouží při astrofotografii, aby hvězdy se jevily jako bodové objekty.Pointace je potřebná i pro plošné objekty (mlhoviny, komety, planety atd.).
...
Protože žádná dobře ustavená paralaktická montáž nezaručí menší periodickou nebo nahodilou chybu než 1" až max.  3 " (pro amatérské fotografie) je nutné pointovat.

Ve vsem mas pravdu, takze jen pro uplnost:

Bez pointace jsem sel na kometu protoze jsem sel:
1. fotit teleobjektivem do 200mm, kde pozadavek na pointaci neni tak podstatny.
2. udelat serii kratkych expozic do 1 minuty (limitem je prilis jasna obloha po zapadu slunce).

Nikoliv snad, ze by na plosny objekt nemela pointace smyslu...

Nasledna BTW poznamka se tykala pozdejsich pokusu kdyz uz byla kometa za stromy a me se jeste nechtelo domu...
Jinak myslim ze 1-3" chyba je u amaterske astrofotografie vice nez akceptovatelna (alespon pro mne  ;) )
Pavel Vabrousek
Habl

pointace

Příspěvek od Habl »

To Vabra: odpovídal jsem na dotaz především Pepana.
Jen pro doplnění:
Samozřejmě, že lze u širokoúhlých snímků se spolehnout na dobře ustavenou montáž. Délka expozice je samozřejmě též limitní.

Jinak nepřesnost < 3" je již i u 200 mm ohniska znatelná.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 77

pointace

Příspěvek od MilAN »

Abych se přiblížil t k původní otázce.
S běžným okulárem, jak píšeš, se tedy nepointuje, protože není na co. Pokud je krátké ohnisko a skvělá montáž, není to pointace, ale focení bez pointace. Na to není potřeba žádný machr - buď pointuji, nebo ne. Díváním do okuláru na nic nepřijdeš a s pointováním to nemá co dělat Takže je i zbytečné takové "machry" hledat
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pepan
Věk: 50

pointace

Příspěvek od Pepan »

Díky za odpovědi, šlo mi jen o to zjistit co všechno je ještě možné a co už ne. ;)
Odpovědět