Okuláry Televue
Okuláry Televue
To stana:
Hezký kousek optiky nicméně Paracorr by byl užitečnější volba. To je pouze můj soukromý názor, prosím neber to jako intervenování do Tvé volby.
S pozdravem mkcz
Hezký kousek optiky nicméně Paracorr by byl užitečnější volba. To je pouze můj soukromý názor, prosím neber to jako intervenování do Tvé volby.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Okuláry Televue
Ten až na finále a nejspíš příští rok...
/Ale kdo má jeho rozměry, může poslat, ať vím, kolik místa mi zabere v kufříku../
Obávám se, že i když vyhážu krabičky, tak ty zelené bambule do toho kufříku co mám, asi nenacpu.. :-/
/Ale kdo má jeho rozměry, může poslat, ať vím, kolik místa mi zabere v kufříku../
Obávám se, že i když vyhážu krabičky, tak ty zelené bambule do toho kufříku co mám, asi nenacpu.. :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
To stana:
Až přijedu večer domu, tak Ti pošlu rozměry.
Až přijedu večer domu, tak Ti pošlu rozměry.
Okuláry Televue
To stana:
Paracorr vizuální:
- rozsah min. a max. výšky včetně spodní krytky je 11,2 - 12,4 cm
- průměr v nejširší části je 6,8 cm a průměr v nejužší části je 5,1 cm
Z té nejširší části samozřejmě "vyčuhují" šrouby aretací a šrouby, držící 1,25-kovou redukci. Když se podíváš na fotku, tak to uvidíš:
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=56
Paracorr vizuální:
Z té nejširší části samozřejmě "vyčuhují" šrouby aretací a šrouby, držící 1,25-kovou redukci. Když se podíváš na fotku, tak to uvidíš:
Okuláry Televue
To stana:
Paracorr vizuální:
Dík! Stačí mi orientační rozměr nějakého obdélníku, do kterého pak budu nožem vyřezávat přesnější tvar do pěny..Takže na výšku kufříku se vejde /17 cm má kufřík/ a na šířku nechám tak cca 10 cm a možná by i 9 cm mohlo stačit..

Paracorr vizuální:
Dík! Stačí mi orientační rozměr nějakého obdélníku, do kterého pak budu nožem vyřezávat přesnější tvar do pěny..Takže na výšku kufříku se vejde /17 cm má kufřík/ a na šířku nechám tak cca 10 cm a možná by i 9 cm mohlo stačit..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Jak je to s kombinací Paracorr-Barlow- okulár. Není to už moc skla najednou? Televue nedoporučuje používat barlow s Paracorrem z důvodu rizika nárazu konce barlow členu na čočku Paracorru. Jaké s tím máte zkušenosti?
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Okuláry Televue
Na tom letáku se píše, že se stejně jako s Paracorrem nemá používat 1.25'' filtr na okulár při používání Powermate..Že se má používat 2'' filtr našroubovaný na Powermate..
Jestli se strká paracorr do Powermate nebo naopak, to nevím...
Skla tam bude už asi dost...V Ethosu je snad 10 čoček/asi/ a v Par. a Pwm. po čtyřech... Takže 18 !! ;D
Praktické zkušenosti nemám.. Ale na cloudynights to snad jaksi do sebe kombinují a že to snad funguje..
Vidím, že asi budu muset vletět do 2'' UHC... ::)
Dokélu...
When using Tele Vue’s Paracorr coma corrector, the 2.5x or 5x Powermate™ should be inserted into the Paracorr’s 1-1/4” adapter (i.e., between the Paracorr and the eyepiece). For 2x and 4x 2” Powermates, first insert the Powermate™ into the focuser, then the Paracorr into the Powermate.
Takže Powermate 2x/4x dospodu..a pak zbytek
A pak to celé spadne tím kvichtem "na hubu"... ;D
http://www.pbase.com/tammyhomma/image/1 ... /large.jpg
Si tam ještě představte Paracorr...
Skla tam bude už asi dost...V Ethosu je snad 10 čoček/asi/ a v Par. a Pwm. po čtyřech... Takže 18 !! ;D
Praktické zkušenosti nemám.. Ale na cloudynights to snad jaksi do sebe kombinují a že to snad funguje..
Vidím, že asi budu muset vletět do 2'' UHC... ::)
Dokélu...
When using Tele Vue’s Paracorr coma corrector, the 2.5x or 5x Powermate™ should be inserted into the Paracorr’s 1-1/4” adapter (i.e., between the Paracorr and the eyepiece). For 2x and 4x 2” Powermates, first insert the Powermate™ into the focuser, then the Paracorr into the Powermate.
Takže Powermate 2x/4x dospodu..a pak zbytek

Si tam ještě představte Paracorr...
Okuláry Televue
Podle stránek TV se Powermate 2 x dává před paracorr.
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=42
Podle stránek TV se Powermate 2 x dává před paracorr.
http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=42
Okuláry Televue
Na tom letáku se píše, že se stejně jako s Paracorrem nemá používat 1.25'' filtr na okulár při používání Powermate..Že se má používat 2'' filtr našroubovaný na Powermate..
Mám proměřený a vyzkoušený, že když dám na Ethos 1.25" filtr UHC a zasunu jej do paracorru, nedotíká se čočky... měřil jsem to. Na paracorru tunabletop je Ethos na nejvyžší pozici, ale i když jsem jej jednou omylem zasunul s filtrem na nejnižší pozici. tak tam pořád by milimetr (možná půl) k čočce paracorru a nic se nedotýkalo;-)
Mám proměřený a vyzkoušený, že když dám na Ethos 1.25" filtr UHC a zasunu jej do paracorru, nedotíká se čočky... měřil jsem to. Na paracorru tunabletop je Ethos na nejvyžší pozici, ale i když jsem jej jednou omylem zasunul s filtrem na nejnižší pozici. tak tam pořád by milimetr (možná půl) k čočce paracorru a nic se nedotýkalo;-)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Okuláry Televue
No, to by bylo fajn...Jen zda to bude bezpečné i u Powermate..?
Ono to bude asi tím, že UHC od Astronomiků má placatější/nižší kroužek než u Lumikonu..Aspoň co si pamatuju..Navíc měsíční je taky vyšší o 2 mm když se na ně dívám/má 6 mm a ten 4 mm/..Takže asi to tam píšou pro jistotu a potřeba velmi opatrně vyzkoušet..
P.S. V tom Paracorru je ten doublet asi u sebe a jejich vzájemná pozice se na těch číslovaných pozicích asi nemění nebo jak je to?
Pak by tam bylo místa dost..
P.S. U E-8 to bude asi dost natěsno, protože je o ten 1 mm "hloubější".. :-/
No uvidím..Když tak udělám nějaký distanční kroužek..2'' filtr se mi kupovat nechce..
Ono to bude asi tím, že UHC od Astronomiků má placatější/nižší kroužek než u Lumikonu..Aspoň co si pamatuju..Navíc měsíční je taky vyšší o 2 mm když se na ně dívám/má 6 mm a ten 4 mm/..Takže asi to tam píšou pro jistotu a potřeba velmi opatrně vyzkoušet..
P.S. V tom Paracorru je ten doublet asi u sebe a jejich vzájemná pozice se na těch číslovaných pozicích asi nemění nebo jak je to?
Pak by tam bylo místa dost..
P.S. U E-8 to bude asi dost natěsno, protože je o ten 1 mm "hloubější".. :-/
No uvidím..Když tak udělám nějaký distanční kroužek..2'' filtr se mi kupovat nechce..
Okuláry Televue
Si tam ještě představte Paracorr...Leda že bys tam nabastlil ještě jednu zatáčku, třeba doprava aby to bylo víc vyvážený ;D ;D
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Okuláry Televue
Máte, prosím, někdo zkušenost s kombinací TV Radian a TV Barlow? Uvažuji o setu Radian 18 mm + TV Barlov 2x a TV Barlow 3x (je to levnější než 3 okuláry), ale nevím jestli to není pitomost. Nerad bych si naběhl.
Děkuji
Petr
Děkuji
Petr
Okuláry Televue
Ano, to jsem tady psal několikrát já..Vinětace je bezprostředně u clony ohranič. zorné pole, přes den si toho člověk nevšimne ( oko se přizpůsobí ), ale v noci to vyvolává dojem, jako když je clona neostrá..
TV Plössly jsou v tomto zvláštní, projevuje se to i u nich samotných ( tedy bez Barlowa ) při použití v reflektorech
Měl bych ještě jednu otázku ohledně té "mojí" vinětace TV Plösslů. Je míra vinětace závislá na ohniskové délce okuláru? Tzn. Bude např. u okuláru 11 mm výrazně větší než u 20 nebo 32 mm?
Děkuji.
TV Plössly jsou v tomto zvláštní, projevuje se to i u nich samotných ( tedy bez Barlowa ) při použití v reflektorech
Měl bych ještě jednu otázku ohledně té "mojí" vinětace TV Plösslů. Je míra vinětace závislá na ohniskové délce okuláru? Tzn. Bude např. u okuláru 11 mm výrazně větší než u 20 nebo 32 mm?
Děkuji.
Okuláry Televue
Pokud budu kupovat drahé APO, potom mi jde o kvalitní zobrazení = ostré zobrazení, a potom, při vší úctě, to nebude Ethos.Zdravím, smím se zeptat jaký okulár či okuláry bys použil pro ostré zobrazení místo okuláru Ethos ?
Newton 200/1000 na EQ5, Newton 130/1000, Tessar 100/500, Tessar 60/210, triedr 20x50
Okuláry Televue
Určitě Plössl, nebo Panoptic od Tele Vue, nebo Pentax XW, které mají vyšší rozlišovací schopnost i kontrast.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz