Okuláry Televue
Okuláry Televue
Navíc změnou vzdálenosti okuláru od barlowa se mění zvětšení. Je otázka, jak to pak celé bude kreslit.
Toho bych se nebal, rozdily v poloze ohniskove roviny jednotlivych okularu jsou mnohem vetsi nez 3mm a problem s tim neni. Ostatne, staci si okular o ty 3mm z barlowa povytahnout - vsadim se, ze nepoznas rozdil.
Toho bych se nebal, rozdily v poloze ohniskove roviny jednotlivych okularu jsou mnohem vetsi nez 3mm a problem s tim neni. Ostatne, staci si okular o ty 3mm z barlowa povytahnout - vsadim se, ze nepoznas rozdil.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Okuláry Televue
Prave jsem objednal Panoptic 24mm, Nagler 16mm a Nagler 5mm. 
Mel jsem to udelat uz davno...

Mel jsem to udelat uz davno...

Okuláry Televue
Prave jsem objednal Panoptic 24mm, Nagler 16mm a Nagler 5mm. 
Mel jsem to udelat uz davno... :-)A Ethos nic??

/Jinak BINGO a ať ti slouží ke spokojenosti ti zelení jako mně/

Mel jsem to udelat uz davno... :-)A Ethos nic??

/Jinak BINGO a ať ti slouží ke spokojenosti ti zelení jako mně/

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Ethos mozna casem. Je tezky a prevazil by me ultralight dobsona (moje 250tka ma 7 kilo). A krom toho mam vsechno na 1.25" (proto panoptic).
Okuláry Televue
Ahoj, uvažuji o koupi TV Plösslů a TV Barlow 2x. Někde jsem tu ale četl, že TV plössly s barlowem vinětují. Nemáte s touto kombinací někdo zkušenost?
Díky
Petr
Pozn.: Vím, že s powermatem by problém odpadl, ale investovat do něj nechci.
Díky
Petr
Pozn.: Vím, že s powermatem by problém odpadl, ale investovat do něj nechci.
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Ano, to jsem tady psal několikrát já..Vinětace je bezprostředně u clony ohranič. zorné pole, přes den si toho člověk nevšimne ( oko se přizpůsobí ), ale v noci to vyvolává dojem, jako když je clona neostrá..
TV Plössly jsou v tomto zvláštní, projevuje se to i u nich samotných ( tedy bez Barlowa ) při použití v reflektorech - SCT i MAKu - neboli v refraktoru bez problému.. Jakýkoliv Barlow, kromě Powermate, toto ještě malinko zhorší..Projevuje se toto i v binohlavách ( obě Baader - Zeiss ), kromě TV BinoVue, která má na vstupu speciální korektor, konstrukčně podobný Powermate 2,5x.
Vypadá to asi takto : ( TV Plössl 20mm - bez Barlova v SCT 6" )
.. a pro názornost ostrost clony u Pentaxu XF 12mm :
Není to tedy nic dramatického.. Na druhou stranu mají TV Plössly vynikající korekci až ke kraji a skutečné pole 50°. Žádné jiné Plössly se jim nevyrovnají. Směle konkurují nejlepším planetárním okulárům a mají vynikající transmisi.
TV Plössly jsou v tomto zvláštní, projevuje se to i u nich samotných ( tedy bez Barlowa ) při použití v reflektorech - SCT i MAKu - neboli v refraktoru bez problému.. Jakýkoliv Barlow, kromě Powermate, toto ještě malinko zhorší..Projevuje se toto i v binohlavách ( obě Baader - Zeiss ), kromě TV BinoVue, která má na vstupu speciální korektor, konstrukčně podobný Powermate 2,5x.
Vypadá to asi takto : ( TV Plössl 20mm - bez Barlova v SCT 6" )
.. a pro názornost ostrost clony u Pentaxu XF 12mm :
Není to tedy nic dramatického.. Na druhou stranu mají TV Plössly vynikající korekci až ke kraji a skutečné pole 50°. Žádné jiné Plössly se jim nevyrovnají. Směle konkurují nejlepším planetárním okulárům a mají vynikající transmisi.
Okuláry Televue
Děkuju za informaci. Objednal jsem si zatím Pl 11 mm a barlow 2x. Uvidím; myslím ale, že zklamaný nebudu.
Petr
Petr
Okuláry Televue
U Plösslů s ohniskem menším než 15 mm je problém s malou vzdáleností výstupní pupily a tak dost nepohodlným pozorováním. Tohle platí pro Plössly obecně, nezávisle na tom , o jakou značku jde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Okuláry Televue
Děkuji za upozornění. Měl jsem ale možnost ten TV 11 mm vyzkoušet a vzdálenost pupily byla pro mě ještě snesitelná.
Okuláry Televue
To PetrV:
To co napsal MilAN, je pravda. A je to také otázka subjektivní; já používám i TV Plössl 8mm a dá se nacvičit pozorování tak, že se dotýkám okraje očnice obočím jen pro vymezení té "správné" vzdálenosti oka od čočky a vůbec se řasami ta čočka "nežehlí" a člověku to už ani nepřijde jako namáhavé. Odměna je totiž ten obraz - já mám tyhle Plössly rád, přiznám se.
To co napsal MilAN, je pravda. A je to také otázka subjektivní; já používám i TV Plössl 8mm a dá se nacvičit pozorování tak, že se dotýkám okraje očnice obočím jen pro vymezení té "správné" vzdálenosti oka od čočky a vůbec se řasami ta čočka "nežehlí" a člověku to už ani nepřijde jako namáhavé. Odměna je totiž ten obraz - já mám tyhle Plössly rád, přiznám se.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Taky používám TV Plössly 8 a 11mm. Netvrdím, že se do nich kouká výborně, ale dá se to, včetně binohlavy. Tyto okuláry mají své přednosti, především minimální ztráty světla. Při pozorování slabších měsíčků Saturnových, na hranici viditelnosti, je to znát, když místo 8mm použiji 20mm s Powermatem 2,5x ( tj. také 8mm ).Transmise této kombinace je srovnatelná např. s Naglerem T6. Jinak, co se týče ostrosti a kontrastu, tak ty u této soustavy zůstávají špičkové, a to při podstatně lepším očním reliéfu, takže to vůbec neunavuje.. TV Plössly jsou "studené", což se projeví pozitivně např. při pozorování oblačnosti na Jupiteru. Narozdíl od Baader Ortho, které jsou naopak "teplejší", což oceníme zase u Saturnu.. ( používám 18 a 12,5mm - druhý jmenovaný má stejný oční reliéf jako TV Plössl 15mm ).
Okuláry Televue
Taky používám TV Plössly 8 a 11mm. Netvrdím, že se do nich kouká výborně, ale dá se to, včetně binohlavy. Tyto okuláry mají své přednosti, především minimální ztráty světla. Při pozorování slabších měsíčků Saturnových, na hranici viditelnosti, je to znát, když místo 8mm použiji 20mm s Powermatem 2,5x ( tj. také 8mm ).Transmise této kombinace je srovnatelná např. s Naglerem T6. Jinak, co se týče ostrosti a kontrastu, tak ty u této soustavy zůstávají špičkové, a to při podstatně lepším očním reliéfu, takže to vůbec neunavuje.. TV Plössly jsou "studené", což se projeví např. při pozorování oblačnosti na Jupiteru. Narozdíl od Baader Ortho, které jsou naopak "teplejší", což oceníme zase u Saturnu.. ( používám 18 a 12,5mm - druhý jmenovaný má stejný oční reliéf jako TV Plössl 15mm ).
To je docela zajímavé; také používám od Baaderu 18 a 12,5mm a také 11 a 8mm TV Plössly a ty orthoskopy mám hodně rád pro jejich vlastosti ale teď marně hledám v paměti obraz planety, ze kterého bych potvrdil, že mají "teplejší" obraz než ty Plössly. Musím to znovu vyzkoušet. V každém případě mají oba co nabídnout. Na dobsonu používám i kombinaci Powermate 2,5x s těmito ortho okuláry a je to taky super.
To je docela zajímavé; také používám od Baaderu 18 a 12,5mm a také 11 a 8mm TV Plössly a ty orthoskopy mám hodně rád pro jejich vlastosti ale teď marně hledám v paměti obraz planety, ze kterého bych potvrdil, že mají "teplejší" obraz než ty Plössly. Musím to znovu vyzkoušet. V každém případě mají oba co nabídnout. Na dobsonu používám i kombinaci Powermate 2,5x s těmito ortho okuláry a je to taky super.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Navazuji na můj výše uved.příspěvek č.101, kde jsem si dovolil okuláry TV kapku zkritizovat.. :
Přidávám k tomu ještě jednu praktickou radu - okuláry TeleVue nemají vyčerněný fitrový závit na konci barelu. Vlastníte-li okuláry TV v párech, snadno si v praxi po dodateč.vyčernění ověříte, že za určitých okolností toto skutečně viditelně zhoršuje kontrast.. Postačuje závit vyčernit lihovým fixem, při častém používání filtrů toto snadno obnovíte..
Odlesky pokoveného závitu nejvíce vadí u většího až maximálního průměru kolektivní čočky. Tvrdím ( jako v příspěvku č.101 ), že i toto je nedostatek, který by u jiné firmy tak hladce neprošel.. Pouze při srovnávacím testu TV Radianu 8mm a PENTAXU XF 8,5mm na to kdosi poukázal - Radian totiž prohrál..v porovnání kontrastu na DSO dost přesvědčivě..
Přidávám k tomu ještě jednu praktickou radu - okuláry TeleVue nemají vyčerněný fitrový závit na konci barelu. Vlastníte-li okuláry TV v párech, snadno si v praxi po dodateč.vyčernění ověříte, že za určitých okolností toto skutečně viditelně zhoršuje kontrast.. Postačuje závit vyčernit lihovým fixem, při častém používání filtrů toto snadno obnovíte..
Odlesky pokoveného závitu nejvíce vadí u většího až maximálního průměru kolektivní čočky. Tvrdím ( jako v příspěvku č.101 ), že i toto je nedostatek, který by u jiné firmy tak hladce neprošel.. Pouze při srovnávacím testu TV Radianu 8mm a PENTAXU XF 8,5mm na to kdosi poukázal - Radian totiž prohrál..v porovnání kontrastu na DSO dost přesvědčivě..
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
To "mkcz" :
Je to opravdu při bezprostředním porovnání poznat.. A podobně jako u reklam na prací prášky, kdy je vám vtloukáno do do hlavy, že ten starý je nedokonalý, kdežto ten nový je fakt super.. ;D ..i na toto Baadeři poukazují - že totiž nová řada Ortho má oproti starší "opravdu neutrální podání" .
Takže to v praxi funguje tak, že TV Plössl se oproti Baader Ortho jeví tak, jako by měl předřazený slabě modrý filtr, čímž některé útvary na Jupiteru vyniknou.
Je to opravdu při bezprostředním porovnání poznat.. A podobně jako u reklam na prací prášky, kdy je vám vtloukáno do do hlavy, že ten starý je nedokonalý, kdežto ten nový je fakt super.. ;D ..i na toto Baadeři poukazují - že totiž nová řada Ortho má oproti starší "opravdu neutrální podání" .
Takže to v praxi funguje tak, že TV Plössl se oproti Baader Ortho jeví tak, jako by měl předřazený slabě modrý filtr, čímž některé útvary na Jupiteru vyniknou.
Okuláry Televue
Děkuji za užitečné informace.
Petr
Petr