Okuláry Televue
Okuláry Televue
Chcem sa opytat na moznosti fotografovania cez Tele vue okulary (Nagler, Ethos, Radian, Panoptic)?
Je pod ocnicou zavit pre pripojenie fotoaparatu? Je to vysoka investicia, a ak sa clovek rozhodne casom fotografovat...Dik.
Je pod ocnicou zavit pre pripojenie fotoaparatu? Je to vysoka investicia, a ak sa clovek rozhodne casom fotografovat...Dik.
Dobson Flex-Tube 254/1200, binokular 7x35, Hyperion 13 & UHC Profi
Okuláry Televue
Okuláry TV nemají pod očnicí závit.
Pokud by bylo potřeba připojit kompakt za okulár, je vyráběn připevňovací kroužek a nebo ho lze vyrobit doma. Kromě typu Plössl, se jedná o složité soustavy a vzhledem ke složitosti zoom objektivů kompaktů je v každém případě výsledek předem dost nejistý a je potřeba vhodnost kombinace vyzkoušet.
Pokud by bylo potřeba připojit kompakt za okulár, je vyráběn připevňovací kroužek a nebo ho lze vyrobit doma. Kromě typu Plössl, se jedná o složité soustavy a vzhledem ke složitosti zoom objektivů kompaktů je v každém případě výsledek předem dost nejistý a je potřeba vhodnost kombinace vyzkoušet.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Pokud pomineme mechanická úskalí s připevněním fotoaparátu za okulár a budeme sledovat jen optickou stránku,pak jsou okuláry TeleVue na afokální foto vynikající Právě zde vyniká to,jak minimální je úbytek kvality kresby k okraji pole. Nezkoušel jsem akorát Ethosy,ale zde není důvod,aby i s nimi nešly pořizovat nadprůměrně kvalitní fota - např.celkové záběry i detaily Měsíce. Dobře se fotí jak za Plössly,tak za Naglery,a vůbec nejlépe za někt.Panoptiky. Úplně nejlepší výsledky dosahuji za Panoptikem 19mm,pak za Naglery 13 a 9mm. Za těmito okuláry se dají dělat i špičkové fotografie pozemských objektů,jakoby silným teleobjektivem.
Místo Radiánů,které já nemám moc rád,používám Pentaxy XF - na planety,spolu s TV Plössly. Ty Plössly jsou výborné na detaily při větším zvětšení,mají i, oproti složitějším Naglerům,menší světelné ztráty..
Výborný výsledek může zhatit jen příliš zklenuté pole dalekohledu - především u menších Schmidt-Cassegr. Např.za SC6' musím volit kompromis tím,že ostřím nikoli na střed pole,ale "mezi",aby byl celkový záběr Měsíce ucházející. V Maksutovu je to daleko lepší a v ED 100/900 to není potřeba řešit vůbec..
Afokálnímu foto,především za okuláry TV, jsem věnoval a věnuji dost času..takže pokud by někoho zajímaly jak testovací,tak výsledné nejen astrofotografie,ozvěte se E-mailem..
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Při volbě vhodného fotoaparátu ( mám teď na mysli především digikompakt ) je největší pravděpodobnost úspěchu ( bez mechanických problémů,s vinětací,a pod. ) u takových,které nemají zoom začínající příliš širokým ohniskem - 32 až 35mm nejlépe.. Bavíme se samozř.v hodnotách přepočtu na ekv.kinofilmu. U mnohých zoomů začínajících na 28mm jsou problémy s vinětací i přesto,že fotíme za okulárem s delším očním reliéfem a "zazoomujeme"na delší ohnisko - to proto,že optický systém těchto šú zoomů často začíná vpředu negativním členem,čímž je potřeba objektiv posouvat extrémně blízko k očnici okuláru. Zkrátka není nad to mít možnost to předem vyzkoušet..
Jak už psal Milan,okuláry TeleVue nemají u očnice závit,jako např.Hyperiony od Baaderů. Většina kompaktů stejně ani nemá závit na filtry,či vhodnou plochu na uchycení.. Upnutí za vysunutý zoom je barbarství a přípomíná rčení "jak jemný mechanik přelomil o svého syna pravítko.." Jinými slovy zbývá možnost použít afokální držák,ve kterém je digikompakt,a pod.,uchycen pomocí stativového závitu na spodku těla. V nouzi lze fotit i z ruky,např.celkové záběry Měsíce,kde stačí krátká expozice..Dělám to často..nikoli z nouze,ale spíš lenosti..
Jak už psal Milan,okuláry TeleVue nemají u očnice závit,jako např.Hyperiony od Baaderů. Většina kompaktů stejně ani nemá závit na filtry,či vhodnou plochu na uchycení.. Upnutí za vysunutý zoom je barbarství a přípomíná rčení "jak jemný mechanik přelomil o svého syna pravítko.." Jinými slovy zbývá možnost použít afokální držák,ve kterém je digikompakt,a pod.,uchycen pomocí stativového závitu na spodku těla. V nouzi lze fotit i z ruky,např.celkové záběry Měsíce,kde stačí krátká expozice..Dělám to často..nikoli z nouze,ale spíš lenosti..
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Pro nadšence a milovníky Ethosů ( já mezi ně nepat
řím.. ;D )
Nedávno avizovaná nová ohniska Ethosů - 6 a 17mm,se začínají prodávat v Německu - Ethos 6 za 598 €,čili stejně jako 8mm, a Ethos 17mm za cca 770 €,což je o víc než 100€ dražší než 13mm. >:(
Okuláry Televue
Řeším těžké dilema, zda doplnit sbírku o Pan 24 či Pan 19...
:-/ :-/
Pro Pan 24:
- větší zorné pole
-16 mm oční reliéf
Proti Pan 24:
-přesvětlená obloha a teda mizející DSO
-větší cena
Pro Pan 19:
-větší zvětšení a teda zvýraznění DSO na přesvětlené obloze
-levnější než Pan 24
Proti Pan 19:
-menší zorné pole
-oční reliéf "jen" 13 mm

:-/ :-/
Pro Pan 24:
- větší zorné pole
-16 mm oční reliéf
Proti Pan 24:
-přesvětlená obloha a teda mizející DSO
-větší cena
Pro Pan 19:
-větší zvětšení a teda zvýraznění DSO na přesvětlené obloze
-levnější než Pan 24
Proti Pan 19:
-menší zorné pole
-oční reliéf "jen" 13 mm
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Okuláry Televue
Proč Panoptik 19 s menším zorným polem než Etos 13? P24 dá sice větší zorné pole, ale stojí to za to, navíc při oprávněných obavách z velikosti výstupní pupily při světelném znečistění v místě pozorování? Podle mě je jediné rozumné řešení Etos 17, ale holt je nejdražší.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Okuláry Televue
O.K. Pak teda ještě mi poraďte, nějaký okulár se širším zorným polem do toho malého refra..Nějakou 19-ku..Ten plossl 25-ka je moc dlouhá a DSO na přesvětlené obloze skoro nevidím..
Těch 5 mm výstupní pupila je prostě moc..Chtělo by to tak kolem 4 mm..
:-/
Ohledně E-17 ky...Dle německého Netového obchodu stojí cca 18 k..
Takže moc drahé a E-13 a E-8 mi bohatě stačí...Navíc za tu cenu bych mohl koupil další třikilo Dobsona a mohl ho nechat u kolegy v Klužínku jaksi "nastálo" a nemusel pracně soukat svojeho Dobsona do auta..

a jestli něco vidím 115 x nebo 88 x je už skoro jedno.. ;D
Navíc nemám 2'' UHC filtr...
Panoptika cpát do malokuka je taky blbost.. ::)
/Asi schýza/...
Přeci jen jsem zase až tak tragicky z kočárku na hlavičku neupadl...

Těch 5 mm výstupní pupila je prostě moc..Chtělo by to tak kolem 4 mm..
:-/
Ohledně E-17 ky...Dle německého Netového obchodu stojí cca 18 k..
Takže moc drahé a E-13 a E-8 mi bohatě stačí...Navíc za tu cenu bych mohl koupil další třikilo Dobsona a mohl ho nechat u kolegy v Klužínku jaksi "nastálo" a nemusel pracně soukat svojeho Dobsona do auta..
a jestli něco vidím 115 x nebo 88 x je už skoro jedno.. ;D
Navíc nemám 2'' UHC filtr...
Panoptika cpát do malokuka je taky blbost.. ::)
/Asi schýza/...
Přeci jen jsem zase až tak tragicky z kočárku na hlavičku neupadl...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Do "malokuka" bych pořídil Erfle 17mm za 1150,- ( 19mm teď není v ekonom. verzi žádný okulár k dispozici ). Dále je možno za 2.600,- pořídit Hyperion 17mm a nejlepší z levnějších - novou Ultimu LX 17 za 3750,- Poslední uvedený bude slušný i v Dobsonu ( tak 2/3 pole ). Ten levný erflík je slušný, ještě i do té 12mm se dá dobře koukat, 8ka je už v tomto směru daleko horší. Ta 17tka je slušná i do binohlavy.
Pak je možno mezi levnějšími volit 20mm širokoúhlý od WO..
Pak je možno mezi levnějšími volit 20mm širokoúhlý od WO..
Okuláry Televue
Do "malokuka" bych pořídil Erfle 17mm za 1150,- ( 19mm teď není v ekonom. verzi žádný okulár k dispozici ). Dále je možno za 2.600,- pořídit Hyperion 17mm a nejlepší z levnějších - novou Ultimu LX 17 za 3750,- Poslední uvedený bude slušný i v Dobsonu ( tak 2/3 pole ). Ten levný erflík je slušný, ještě i do té 12mm se dá dobře koukat, 8ka je už v tomto směru daleko horší. Ta 17tka je slušná i do binohlavy.
Pak je možno mezi levnějšími volit 20mm širokoúhlý od WO..Mě zaujala v bazaru ta dvacítka TS okulár od Kebíka a 68° Z.P....Bych si ho i objednal, když se neozve, ale nevím kde...
Totiž v tomto případě preferuju širší zorné pole před kvalitou..Bavíme se o zvětšení kolem 20 x či 24 x v malokuku a tam asi není potřeba nějaký extra kvalitní okulár...Aspoň mám ten dojem..Do Dobsona 17-20 mm okulár nepotřebuju...E-13 je spláchne i v kvalitě i v Z.P. ...
Jinak mrknu na ty tvoje tipy a dík za reakci!
P.S. Erfle mají jaké Z.P.?

Pak je možno mezi levnějšími volit 20mm širokoúhlý od WO..Mě zaujala v bazaru ta dvacítka TS okulár od Kebíka a 68° Z.P....Bych si ho i objednal, když se neozve, ale nevím kde...
Totiž v tomto případě preferuju širší zorné pole před kvalitou..Bavíme se o zvětšení kolem 20 x či 24 x v malokuku a tam asi není potřeba nějaký extra kvalitní okulár...Aspoň mám ten dojem..Do Dobsona 17-20 mm okulár nepotřebuju...E-13 je spláchne i v kvalitě i v Z.P. ...
Jinak mrknu na ty tvoje tipy a dík za reakci!
P.S. Erfle mají jaké Z.P.?
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Jinak 19mm Panoptik je jeden z nejlepších okulárů od TeleVue, co se týče ostrosti v celém poli a vynikajícího kontrastu.. Lepší než 24ka. Používám ho i na DSO, spolu s Naglerem 26mm, což je další špičkový okulár s vynikajícím kontrastem. Pokud místo těchto 19 + 26mm použiji 17mm Nagler + 24mm Panoptik, je kontrast malinko horší, ale lépe se do těchto okulárů kouká..
Původně mám 1,25" Pano 19 + 24mm do binohlavy na planety a 2" "granáty" na DSO v podobě Naglerů 17 + 26mm.
To, že má 13mm Ethos kapku větší pole než 19mm Pano je sice pravda, ale dosažené větší zvětšení 13mm okulárem už nemusí vyhovovat na optimální odstup DSO od pozadí..
Původně mám 1,25" Pano 19 + 24mm do binohlavy na planety a 2" "granáty" na DSO v podobě Naglerů 17 + 26mm.
To, že má 13mm Ethos kapku větší pole než 19mm Pano je sice pravda, ale dosažené větší zvětšení 13mm okulárem už nemusí vyhovovat na optimální odstup DSO od pozadí..
- SIRIUS_758
Okuláry Televue
Ten nový Erfle 17mm od TS má 70°pole - viz např. SUPRA - 1150,-Kč
Okuláry Televue
19 mm Panoptik má stejné Z.P. a je určitě super, ale zase kolega Vla mi ho rozmlouvá..
Prapůvodní myšlenka byla, že bude Pan 19 v malokuku a s možností ho dát do výtahu i Dobsona a porovnat DSO při menším zvětšení než dává E-13...
Na druhou stranu si nejsem jistý, abych netahal kačera strkat do světelného achromátu špičkový okulár od TV...

Ale dokážu si představit aby ten Panoptik alternoval v obou...Jen mi trochu odrazuje ten "úzký" oční reliéf - 13 mm... :'(
Prapůvodní myšlenka byla, že bude Pan 19 v malokuku a s možností ho dát do výtahu i Dobsona a porovnat DSO při menším zvětšení než dává E-13...
Na druhou stranu si nejsem jistý, abych netahal kačera strkat do světelného achromátu špičkový okulár od TV...
Ale dokážu si představit aby ten Panoptik alternoval v obou...Jen mi trochu odrazuje ten "úzký" oční reliéf - 13 mm... :'(
Okuláry Televue
Jinak 19mm Panoptik je jeden z nejlepších okulárů od TeleVue, co se týče ostrosti v celém poli a vynikajícího kontrastu.. Lepší než 24ka. Používám ho i na DSO, spolu s Naglerem 26mm, což je další špičkový okulár s vynikajícím kontrastem. Pokud místo těchto 19 + 26mm použiji 17mm Nagler + 24mm Panoptik, je kontrast malinko horší, ale lépe se do těchto okulárů kouká..
To, že má 13mm Ethos kapku větší pole než 19mm Pano je sice pravda, ale dosažené větší zvětšení 13mm okulárem už nemusí vyhovovat na optimální odstup DSO od pozadí..O.K. Objednám Pan 19 mm který bude vhodný do malokuka i Dobsona..
A tím jsem se zelenýma skončíl! Aspoň prozatím..
Akorát kačka trochu posílila a mohli by ho trochu slevnit! V létě stál snad 6 k.. ::) :-/
(asi jsem upadl na hlavičku...ale na druhé straně už nebudu řešit kauzu okuláry)..
Jen snad majitelé Pan 19 by se mohli přiznat, zda jim nevadí a není nepříjemný ten "jen" 13 mm oční reliéf a takže s pravdou ven!

To, že má 13mm Ethos kapku větší pole než 19mm Pano je sice pravda, ale dosažené větší zvětšení 13mm okulárem už nemusí vyhovovat na optimální odstup DSO od pozadí..O.K. Objednám Pan 19 mm který bude vhodný do malokuka i Dobsona..
A tím jsem se zelenýma skončíl! Aspoň prozatím..
Akorát kačka trochu posílila a mohli by ho trochu slevnit! V létě stál snad 6 k.. ::) :-/
(asi jsem upadl na hlavičku...ale na druhé straně už nebudu řešit kauzu okuláry)..
Jen snad majitelé Pan 19 by se mohli přiznat, zda jim nevadí a není nepříjemný ten "jen" 13 mm oční reliéf a takže s pravdou ven!