Jsem našel na Netovém obchodě tento příspěvek pod Naglerem 22
Review Date: 4/10/2008
Reviewed By: Keith
deep space immersion
I choose the 22 nagler because of the long eye relief and dioptrix compatibility, since I know I will eventually want to correct my astigmatism.
I did notice that stars at the edge of the field in my f5 dob, did show more coma than the other naglers, but the paracorr fixes that in a jiffy.
The comfortable eye relief and large eye lens give this eyepiece a very immersive feel, which makes it seem even wider.
I would recomend this eyepiece for any telescope. Users of fast newtonian/dobsonian telescopes will benefit from the use of a paracorr with this eyepiece.
Trošku mi to zamotalo hlavu, protože jsem ho měl v hledáčku zájmu jako nejdelší okulár při snaze o zachování "rasové čistoty"..
P.S. Teda nejde o to, že Paracorr v podstatě doporučuje, jde spíš o to, že tento okulár dostal v hodnocení jen 4,5 hvězdy z pěti oproti třeba 20 mm či 26 mm Nagler..Navíc se o paracorru pisatel zmiňuje právě jen u té 22-ty a nejspíš bude u něj s komou větší problém v obraze.
Napadá mě, zda není třeba míň povedená než ostatní delší ohniska z této řady TV-okulárů..
Chtěl bych se tedy zeptat, zda tu 22-ku někdo používá v rychlém Dobsonovi 1/5 a jak je spokojen...Přeci jen, chápu užitečnost Paracorru, ale u svých dvou zelených bych ho v rámci držení se při zemi s financemi chtěl kupovat co možná nejpozději...
Můj druhý kandidát - Nagler 20 mm má zase poněkud krátkou vzdálenost výstupní pupily - 12 mm a to se mi zdá málo..Takže bych rád získal od vás ostatních, majitelů těchto okulárů nějakých pár subjektivních poznatků a doporučení... :-/
Zaujalo mě i toto:
Použil jsem tři EP celou noc, dvě Ethoi a 26T5. Nikdy by cítil potřebu používat 17T4, ale z úcty jsem ji jednou použít k porovnání pravda FOV mezi 13E a 17T4. Pokud se dostanou ven s jednou v rozmezí 24 mm Myslím, že bych prodat i 17 a 26 k financování a fakt, že pustit se do pouhých tří eyepieces.
Takže asi tak..
8)

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...