[quote author=4B4C595659380 link=1190217078/53#53 date=1233081779][quote author=767F736C1E0 link=1190217078/49#49 date=1205290187]Pro MP,
já to tak taky beru, podle mě je "MALEJ ALE ŠIKOVNEJ" jak se praví dle už skoro klasiky režiséra Trošky ;D ;D ;D.To Hamr: Je fajn, že jsi s Makem 127 mm navýsost spokojen, ALE dle mého názoru riskuješ, když si někdo bude myslet, že nákupem Maka 127 je za vodou.. ;D Asi cítím Ti být při vší úctě v opozici a jsou i jiné volby než nějaký makovník... ;D

Mezi náma je jasno, co který přístroj ukáže, ale aby měli koupěchtivý trošku "brzdu"..
Teda třeba argument, že nemáš chuť či sílu vyvléct svůj Bojler pár metrů na zahradu a radši preferuješ chmatnout pod klepeto ten středokuk, tak to já bych nemohl...Ale když jsem asi ve tři ráno se tesal s namrzlým tubusem tříkila a klouzal mi z ruk, tak tě chápu ale i tak nesouhlasím...I kdybych si měl u transportu "prdnout do trenek" tak volím tříkilo...

Ono totiž o hmotnosti to asik není..Třeba malokuka mám doma a Bojler v chajdě a osmikilogramový malokuk se mi z domu nechce nosit, ale 25 kg. tubus těch 7 metrů nemám problém..

A nákupem tříkila jako bude za vodou? Není to trochu málo ? ;D Mě pobavil ten "středokuk" který jsi přidal k "malokuku", ještě definuj mikro, vele a megaKuk a bude to supr To přímé vizuální srovnání Mak 127 a refra 100 by mohlo být zajímavé Jsem říkal že za vodou? Nevím, musím se podívat..

Aha! Hamr jako majitel Dobsona 250 a středokuka Maka 127 furt vychvaluje toho středokuka a motá tím dle mého hlavu koupěchtivím nováčkům...
Nevím, proč to dělá... ::)
na druhou stranu, proč se mám furt otravovat s tím někomu něco nutit..Ať si kua koupí každý třeba divadelní kukátko, je mi to už u prdele a jsem už unaven neustálým doporučováním stroje, se kterým jsem spokojen..Navíc sto lidí-sto chutí a moje doporučení nemusí jinému kolegovi "sedět"...
P.S. Kolegu Hamra asi naštvu, ale Mako-stroj 127 mm bych nechtěl..Na co taky? Saturn v tříkile při velmi nadprůměrném seeingu mi dal takový ostrý a kvalitní obraz, že bych se hádal s dlouhotrubkovými refraktoristy, že kdo má lepší obraz...a to myslím vážně! Tak kvalitní pokoukání jsem ještě neviděl a průměr je průměr!!
+ Ethos 8 špičkový okulár!!
Jen škoda, že jsem neměl k dispozici kolegovu pětku nebo "aspoň" Powermate 2 x od Televue.... [smiley=thumbsup.gif]
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...