triedr nebo dalekohled?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Luky

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Luky »

No těch 500 mm to je absolutní minimum. No ale já mám svůj triedr, takže žádný 50cm dalekohled nepotřebuju :rotflmao:
Myzer

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Myzer »

Tak ale už vážne. Ja sa prikláńam k triédru. Samozrejme čím kvalitnejší tým lepšie. Alebo potom malý refraktor ale nie 6cm ale aspoň 8cm.
Ale obávam sa že za 1500 korún to asi nebude. Taká suma mala možno svoj význam pred 100 rokmi ale dnes už prakticky nič neznamená.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Luky

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Luky »

Tak jo, já už toho taky nechám ;).
Teď si jí ale moc nepomohl, protože ona se právě rozhoduje mezi triedrem a malým refraktorem. :-/
Já bych bral ten triedr. Za tu dobu, co ho mám už jsem s ním napozoroval hodně věcí. A jeho výhoda (jak už tady někdo psal) je, že je universální. Takže, kdyby tě snad někdy astronomie omrzela, tak ho můžeš vzít třeba do přírody. Ale co pak s refraktorem...
Jen je důležité, aby byl ten triedr kvalitní. :nod:
Fordon

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Fordon »

Některým malím refraktorům bych dal přednost i před triedrem třeba tenhle 60mm http://www.telescopes.com/Images/TTG6000_1.jpg no myslím, že ten bude lepší než triedr :). :rotflmao: :rotflmao:
Fordon

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Fordon »

No a jestli někdo chce opravdu jednoduchý malý dalekohled jen ze základním vybavením ta bych bral tohle http://www.telescopes.com/Images/E210.jpg :rotflmao: :rotflmao: Dobře dobře už přestanu :)
Fordon

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Fordon »

"Maximální zvětšení 402x ukáže detaily na jupiteru a prstence saturnu" a o jakém to přístroji je řeč: http://www.telescopes.com/Images/30050312.jpg . To byla jen ukázka čeho by se měl každý vyvarovat! Takoví to dalekohled snese tak maximálně 80x, ale výrobce si na krabicy napíše co chce .
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Kdysi jsem koupil za 1200,- v bazaru v Husitské v Praze fungl nový ruský binokulární dalekohled 10x70 (měli jich tam docela dost). Optika je velmi dobrá a světelnost je opravdu skvělá. Výstupní pupila má 7mm, takže do oka přijde maximum světla a dva 7cm objektivy už něco ukáží :-)

P.S. Mimochodem, dle výpočtů dokáže binokulární dalekohled zvýšit dosaženou magnitudu přibližně o 0,5mv oproti "jednookému" dalekohledu.
Telesto

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Telesto »

Podle mě je to nesmysl. Když se dívám do monokuláru tak se tam dívám jen jedním okem. Když do binokuláru tak zase jen jedním okem. Rozdíl je v tom, že binokulár jsou v podstatě dva monokuláry vedle sebe. Tam si myslím, že se ziskem světla to nemá co dělat. Vždycky je jeden objektiv na jedno oko... No nevím jak to je, ale podle mě rozdíl v zisku mag nemá vůbec vliv to jestli se jedná o monokulár nebo binokulár...
Psion
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Taky jsem si myslel, že je nesmysl digifotákem skládat obrazy tak, aby z toho něco rozumného vylezlo ;)

Jojo člověk se pořád učí :D
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od MMys »

Telesto napsal: Podle mě je to nesmysl. Když se dívám do monokuláru tak se tam dívám jen jedním okem. Když do binokuláru tak zase jen jedním okem. Rozdíl je v tom, že binokulár jsou v podstatě dva monokuláry vedle sebe. Tam si myslím, že se ziskem světla to nemá co dělat. Vždycky je jeden objektiv na jedno oko... No nevím jak to je, ale podle mě rozdíl v zisku mag nemá vůbec vliv to jestli se jedná o monokulár nebo binokulár...To není tak docela pravda. Vzruchy z obou očí putují nervy do mozku, který je vyhodnocuje a výsledný obraz jakýmsi (dosud nepříliš probádaným způsobem způsobem) kombinuje. To spolehlivě zvýší citlivost oka. O kolik, na to se názory různí, nicméně přínos tam spolehlivě je. V žádném případě to není 2x. Spíše jde o přínos u takových jasů, které jsou na hranici pozorovatelnosti (pozorují se bočním viděním) Při dostatečně jasném obrazu je samozřejmě zisk skoro stejný (spíše se to průměruje) Ovšem komfort a zážitek z obrazu je neporovnatelný. Mít tak dva N2100 f/5 s binokulárním združovačem ;) ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Kontaktovat uživatele:

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Psion »

Taktak Někde mám doma ten článek o přínosu pohledu oběma očima, nevím přesně tu hodnotu (možná to bylo 0,4..), nicméně jsem měl možnost pozorovat hvězdy 300mm SCT s binokulárním nástavcem a musím říct - paráda. Ten kdo jednou tohle uvidí, již nechce jiný pohled do dalekohledu ani vidět Tahle kombinace zisk mv sice nepřidá, ale není nad stereo pohled. :hi:
zdenek
Věk: 55

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od zdenek »

Co k pozorovani binokularem dodat. V podstate vse uz rekli Psion a MMys. Skladanimobrazu v mozku pri pozorovani binokularem lze opravdu pozorovat slabsi objekty nez v pouhem monokularu (odzkouseno na ruskem binaru 20x60). I ten koeficient kolem 0.4 navic (tedy 1.4 nasobek prumeru monokularu) cca odpovida.
Snad jen pro doplneni:
pri pozorovani monokularem je nejslabsi pozorovatelna hvezda cca:
m = 2.5+5*log(D),
kde D ... prumer objektivu
pro pripad binokularu:
m = 2^0.5*(2.5+5*log(D))

Odtud tech 0.4 (resp 1.4 -> cca odmocnina 2).

[Pozn.: V nekterych literaturach figuruje na misto odmocniny logaritmus, pro nase ucely je ale rizdil zanedbatelny]

Uvedene vztahy jsou teoreticke v praxi je zisk vzdy o neco nizsi (obvykle tak 80-95% max hodnoty, zalezi na jakosti optiky).

Z.R.
GaN

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od GaN »

Po prodeji dobsonu 250/1500 z důvodu neskutečně mizerných pozorovacích podmínek v Neratovicích, zhoršených osvětlením nového parkoviště, uvažuji o koupi binaru 25x100. Bohužel tak velký dobson nešlo transportovat bez automobilu (ten po pěti vlastněných starých vozech nechci). Doufám, že obří triedr odhalí pod temnou oblohou podobné objekty a hlavně častěji (cesty vlakem). Samozřejmě, musím se rozloučit s M13 rozloženou na hvězdy až do centra, nádherný prstýnek M57 i Cassiniho dělení v prstenci Saturnu vezmou také za své. Ale čeká Rosseta, NGC7000 atd. Binar jsem objevil na: http://www.celestron.cz/
Majka

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od Majka »

Já mám triedr 7/50 i refraktor 60/700.
Určitě bych brala triedr, protože některé DSO jsou vidět rozhodně lépe. Ale Mars je v refraktoru mnohem lepší :nod:
Měsíc je hezký v obou, ale k refraktoru to chce ještě clonu.
PS: Jestli tě víc zajímají DSO (jako mě), tak se neukvapuj (jako já) a na malý dalekohled se vykašli ;),ber rovnou Dobsona (jako já):)
GaN

triedr nebo dalekohled?

Příspěvek od GaN »

Dostupná hvězdná velikost binaru proti monaru větší o 0,5 magnitudy je jasná. Ale co soustava, kde by světlo z obou části triedru bylo hranoly svedeno do jednoho okuláru?
Odpovědět