Dotaz:Slun.Fólie

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
Habl

Příspěvek od Habl »

nonage napsal: Nešly by na triedr 10x50 místo slunečního filtru nasadit rentgenové snímky? Myslím, že je zbytečné, dát takovou sumu kvůli triedru za filtr.
Což o to nasadit by to šlo,
ale musíš si uvědomit, že RTG vyvolaný film není pro účel pozorování Slunce vůbec vhodný, hlavně z hlediska velkého nebezpečí možného poškození očí.Film není naprosto vhodný materiál pro zhotovení filtrů odolných tepelnému záření.

Dále po optické stránce nejlépe vyhoví folie ASTROSOLAR s hustotou ND 5,0 a jistě není drahá 8)
Též neočekávej při 10 násobném zvětšení kvalitní obraz Slunce se skvrnami.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Na triedr by se urcite daly pouzit filtry pro svarovani. Jsou to sklenene desky tluste cca 2-3mm, velikost asi 8x12cm, prodavaji se s hustotou filtru ND nekde od 2 nahoru. Mam doma 5,6,7,8. Ted si nevzpominam, ktera je nejvhodnejsi - chce to otestovat. Na triedr by to mohlo dostacovat i svoji optickou kvalitou. Prodavaji se v zelezarstvi cca po 30,- / kus. Jednu preriznes napul a mas na cely triedr.

HonzaS
ED80, ED66
milan1960

Příspěvek od milan1960 »

HonzaS napsal: Na triedr by se urcite daly pouzit filtry pro svarovani. Jsou to sklenene desky tluste cca 2-3mm, velikost asi 8x12cm, prodavaji se s hustotou filtru ND nekde od 2 nahoru. Mam doma 5,6,7,8. Ted si nevzpominam, ktera je nejvhodnejsi - chce to otestovat. Na triedr by to mohlo dostacovat i svoji optickou kvalitou. Prodavaji se v zelezarstvi cca po 30,- / kus. Jednu preriznes napul a mas na cely triedr.

HonzaSAhoj.Zkoušel jsem ty svářečské filtry před objektivem triedru 20x60 a obraz byl neostrý.Musel jsem tyto filtry nechat přebrousit v Meoptě Přerov.Bylo to asi před 7 až 8 lety a cenově by se to dnes nevyplatilo(asi 800kč).Za tyto peníze si můžeš koupit "Astrosolar fólii" Milan
Habl

Příspěvek od Habl »

Filtry na sváření do kukel nejsou příliš vhodné pro pozorovaí Slunce, hlavně po optické stránce. Nemají požadovanou rovinnost ploch (nejsou planparalelní) a jedná se o hustotní filtry. Opravdu nejlevnější a opticky kvalilitní je folie Astrosolar.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Regulus

Příspěvek od Regulus »

Dnes mi tento výrobek přišel a zkoušel jsem vyrobit filtr, tak bych také měl nějaké otázky:

1. na samotné fólii je "přilnutá" taková průhledná fólie (všiml jsem si jí až při lepení...) -předpokládám, že se má sejmout (v návodu to není, tak po jistotu...)
2. je normální, že když dám fólii těsně k zářivce a podívám se na ni zblíska, tak tam je sem tam několik malinkých dírek? V návodu je uvedeno že to neva... ???
Díky
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ano, ta folie se musí sundat, jinak je kvalita obrazu horší. Ale pozná se to až při vyšších zvětšeních.

Dírky nevadí, jejich plocha je minimální a vliv na kontrast neviditelný. Taky jich tam pár mám.

Puntičkáři je můžou zabarvit černou fixou Ale je to naprosto zbytečné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět