Planetární speciál

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Achernar

Planetární speciál

Příspěvek od Achernar »

Ja to vidim takhle: fotografovani a pozorovani jsou dve ruzna zadani. V tom prvnim nemam zkusenosti ani zajem, tak nazor psat nemuzu. V tom druhem ano. Je pravda, ze velkym prumerem (300-400mm) uvidis vic, to je bez debat. Jenze s prumerem(refraktorem) 100-150mm uvidis nepomerne casteji to, co ti ten prumer dovoli. A jestli chces koukat na planety, neni ani tak dulezite, abys jednou za uhersky rok videl zazraky, ale aby ses mohl spolehnout na stabilni vykon a dlouhodobe srovnatelne vysledky. A k tomu je prumer pod 200mm idealni. Co se tyce pozorovani planet, je rec hlavne o Jupiteru a Martu - na tech je svetla dost a maji i slusny uhlovy prumer. U Merkura a Venuse jde jen o fasi, u Saturna o radost, ovsem nedockas se tam zmen a u Neptuna a Urana jen o nadseni, ze vidis kotoucek.
Neumim ovsem posoudit vyhody a nevyhody katadioptrickych soustav, mam zkusenosti jen s Newtonem a s refraktorem. Stanovim-li si kvalitu obrazu stupnici 1-10, v drtive vetsine pripadu se s refraktorem 140mm dostanu do rozmezi 5-8, s nejakym 350mm Dobsonem se ti to nejspis nepovede.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
vaclav1

Planetární speciál

Příspěvek od vaclav1 »

To Achernar:
Malé zkušenosti mám s Maksutovem-Cassegrainem
150-180 mm od fy Sky-Watcher.Jsou to slušně a kontrastně zobrazující dalekohledy za rozumný peníz.
Skoro ideální na planety je Newton s průměrem 200 mm a f/8.Nevýhodou je jeho hmotnost a délka tubusu - pevná montáž minimálně EQ6 a stálé pozorovací místo ve hvězdárně.Nedovedu si představit převážet takový přístroj.Pokud se koupí dalekohled od Orionu ve verzi Deluxe se zrcadlem lambda 8 - 10 není co dalekohledu po optické stránce vytknout.Bude zobrazovat excelentně. 8)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Planetární speciál

Příspěvek od Cztwerec »

Například z tohohle řešení jsem úplně vedle, kdo by mi to postavil??? Jinak bych to viděl minimálně na 10"... Ale Newton to nebude to je jasný :)

Vím, není to moc k tématu, ale jen možná něco kompaktnějšího na planety při tomto průměru by neublížilo a tohle je ke všemu ultralight.
Lectorem iustus...
g
Věk: 63

Planetární speciál

Příspěvek od g »

ke slovům Cztwerez: "Ale Newton to nebude to je jasný" --
měl jsem dva cassegrainy 165 F/25, jeden jsem rozebral a nechal udělat něco podobného. Mohu říct, že ani jeden z cassegrainů (i dobrých katadioptrů) se nepříblížil svým výkonem k newtonu.
I na velmi tmavém místě Vysočiny "řádilo" parazitní světlo, ale hlavně každý můj pohyb byl znát chvěním obrazu (oba cassegrainy jsem daroval - jeden právě v rozebraném stavu, úchyt sekundáru jsem řešil jako jehlan)
MilAN
Věk: 76

Planetární speciál

Příspěvek od MilAN »

Vím, není to moc k tématu, ale jen možná něco kompaktnějšího na planety při tomto průměru by neublížilo a tohle je ke všemu ultralight.Je to sice ultrlight, ale určitě, pokud to má zabezpečit tuhost justování optiky Cassegrainu, tak to bude těžší než s klasický s plným tubusem. K tomu neřešitelný problém s rušením pozorovatelem ( teplo , dech, pohyb vzduchu) v blízkosti vstupní apertury, který dovede naprosto zruinovat obraz.
Proti klasickému řešení Cassegrainu bych neviděl žádnou výhodu, jen ty minusy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
vitek.kl

Planetární speciál

Příspěvek od vitek.kl »

No už se to posunulo někam jinam, ale pokud by to někoho zajímalo, tak já uvažuji o dlouhoohniskovém newtonu. Trochu neuváženě jsem prodal svůj Orion optics 150/1600 z důvodu, že si moc nerozuměl s binohlavou. Možná jsem ho měl radši nechat předělat, ale to už je jedno. Každopádně lépe než v něm jsem planety v ničem neviděl. Nějaké maky nebo jiné catadioptry mě moc nenadchly. Jsou sice kompaktní, ale obraz v nich je prostě měkký. Takže, jelikož mi přišly nějaké peníze, tak si na radu zde přítomného pana g nechám zbudovat něco na míru. Dvoustovka úplně stačí, víc podle mě nemá moc smysl. Jen je právě potřeba doladit detailní požadavky pro pohodlné pozorování s binohlavou. Ohnisko si představuji někde kolem f/10. Zatím jsem to předjednával s panem Drbohlavem.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Planetární speciál

Příspěvek od Cztwerec »

víc podle mě nemá moc smyslI v našich podmínkách bych už uvažoval o něčem 10"+, začínal jsem se 150mm a teď mi 11" nestačí, myslím si, že na to přijde nejeden z fotičů planet a je jedno jestli to bude Newton nebo něco jiného. Já osobně jsem neviděl planety lépe než v MAK SW 180, je to sice zatracovaný katadioptr ale na planety je opravdu mooc příjemný. Obraz je sice možná v předsudku "chlupatý, střapatý", ale zisk opravdu neobejdeš.
Lectorem iustus...
Regulus

Planetární speciál

Příspěvek od Regulus »

Focení a vizuální pozorování jsou ale dvě různé disciplíny. U 10" už by musela si jít dolů světelnost, i když i na planety by ty palce navíc uživit šlo.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MilAN

Planetární speciál

Příspěvek od MilAN »

K tomu snad není žádný důvod - kromě délky tubusu.
Regulus

Planetární speciál

Příspěvek od Regulus »

kromě délky tubusu.Ano tak jsem to myslel, skoro dvouapůlmetrová roura už je pořádný hardwér :-?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
MilAN

Planetární speciál

Příspěvek od MilAN »

Ohnisková vzdálenost kolem 1700 mm je pro pohodlné pozorování ve všech polohách Dobsonem takřka ideální. Pro planety může být i trochu větší
stacer

Planetární speciál

Příspěvek od stacer »

Například z tohohle řešení jsem úplně vedle, kdo by mi to postavil??? Jinak bych to viděl minimálně na 10"... Ale Newton to nebude to je jasný SmileyTady je k tomu test http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=11711
A moc dobře ta konstrukce nevyšla, Wolfgang Rohr mimo jiné píše: "Dieses Teleskop sollte unbedingt mechanisch überarbeitet werden." (tenhle teleskop by měl být bezpodmínečně mechanicky přepracován)
SW 355/1600, Bino APM ED 100, Sony A7s, DMK21AU04
stacer

Planetární speciál

Příspěvek od stacer »

No už se to posunulo někam jinam, ale pokud by to někoho zajímalo, tak já uvažuji o dlouhoohniskovém newtonu. Trochu neuváženě jsem prodal svůj Orion optics 150/1600 z důvodu, že si moc nerozuměl s binohlavou. Možná jsem ho měl radši nechat předělat, ale to už je jedno. Každopádně lépe než v něm jsem planety v ničem neviděl. Nějaké maky nebo jiné catadioptry mě moc nenadchly. Jsou sice kompaktní, ale obraz v nich je prostě měkký. Takže, jelikož mi přišly nějaké peníze, tak si na radu zde přítomného pana g nechám zbudovat něco na míru. Dvoustovka úplně stačí, víc podle mě nemá moc smysl. Jen je právě potřeba doladit detailní požadavky pro pohodlné pozorování s binohlavou. Ohnisko si představuji někde kolem f/10. Zatím jsem to předjednával s panem Drbohlavem.  
Uvažuju a plánuju velmi podobně. Zatím mám představu Newtona 250/2000 s binohlavou. Předpokládám, že s kvalitní optikou by měl bezpečně umožnit zvětšení 400x a to je asi víc, než kolik je tady vůbec použitelné.
Zajímal by mě názor lovců planet, jaké nejvyšší zvětšení v Čechách umožňuje seeing - byť třeba jen dva dny v roce.
Artaban
Věk: 58

Planetární speciál

Příspěvek od Artaban »

stacer: Zvětšení 400x a možná trochu víc je možný tak max. ty dva dny v roce. A ještě musíš mít kliku, že zrovna pozoruješ. Za lepšího seeingu tam 400x naložit můžeš, ale stejně to nebude ono. Tak spadneš na asi 300x a to bude tak 5x v roce. Zvětšení od 200x do 250x se dá použít celkem často. Rozhodně né pokaždý. Nejčastější zv. na planetách je od 150x do asi 220x To platí hlavně pro Jupiter, kde je na kotoučku planety hodně drobných detailů a je potřeba co nejostřejší obraz. Trochu větší zv. se dá použít na Mars, kterej je úhlově malej.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
stacer

Planetární speciál

Příspěvek od stacer »

Artaban: Dík za info. To znamená, že Newton 250/2000 by měl každopádně vyhovět, resp. prakticky nikdy nebude tím "úzkým hrdlem".
Odpovědět