přenosný dalekohled z Rubinaru

Otázky, rady, tipy, návody...
MP

Příspěvek od MP »

Jeste par poznamek k objektivum, abyste nepodlehali nadmernemu nadseni. Je treba vzit v uvahu, ze Rubinary jsou objektivy, urcene pro kinofilmove zrcadlovky. Na rozdil od astronomickych objektivu tedy umi dobre vykreslit pomerne velke zorne pole, coz ovsem pri vizualnim pozorovani s vetsim zvetsenim nevyuzijeme. A cenou za to zorne pole je horsi kompenzace vad v ose, ktera u kinofilmu tolik nevadi, protoza nema tak velke rozliseni. Kdysi jsem byl v Moskve ve specializovane opticke prodejne, kde meli u kazdeho objektivu ( nektere jsem videl poprve a naposled v zivote ) docela slusny popis vsech moznych optickych vlastnosti. Zarazila mne pomerne mala rozlisovaci schopnost zrcadlovych objektivu - mimo osu casto jen 24 car/mm. Samozrejme u ruskych vyrobku se vlastnosti lisi kus od kusu, takze pri trose stesti lze najit kvalitnejsi objektiv, nez jaky vyrobce oficialne nabizi.

Myslim, ze Rubinar 5.6/500 s okularem je vyborna "hracka", kterou je mozne nosit vsude a pokud mate navic starou Prakticu nebo Zenita, vyuzijete ji i jako teleobjektiv. Nelze od ni ale cekat zazraky. Jak jsem uz napsal, sam pouzivam Exaktu 8/500 a je s ni leccos videt, astrodalekohledu s podobnym prumerem se ovsem nevyrovna. Jde take pri velkem zvetseni tezko zaostrit ( zaostrovani je dost hrube s rozsahem od 1.7m, ostrici krouzek je potreba nastavit s presnosti asi 0.1mm, sebemensi dotyk to rozostri ).

U Rubinaru 10/1000 bych uz vahal, jestli to ma smysl. Svetelnost mala, rozliseni v rovine filmu stejne nebo horsi, nez u 5.6/500, o moc vic tim videt neni. A je to velke a tezke, maly 10cm dalekohled ( treba Somet ) je prenosnejsi.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tak, tak...
Já měl zrovna štěstí na vynikající kousek. Ale nemusí to tak dopadnoud vždy. Taky jsem někde viděl, že prodávají vybírané kusy. Bylo to ale ze zahraničí a za USD a ceny byly v přepočtu výrazně vyšší než u nás. Prostě malý přenosný dalekohled na pokoukání. Na planety to ovšem moc není. Na Měsíc a Slunce (s filtrem) OK. Na pár nejjasnějších deep-sky taky. Ale na nějaký APO refraktor podobných parametrů to samozřejmě nemá. Už jenom z důvodu velkého centrálního zastínění.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MP

Příspěvek od MP »

Nedavno jsem tady sliboval, ze zverejnim sve trapne pokusy o digitalni foceni Mesice 500mm teleobjektivem za ucelem testovani jeho rozlisovaci schopnosti ( tedy toho objektivu, ne Mesice ). Neco uz jsem zpracoval a hodil na web, takze muzete zkusit http://fjfi.cce.cz/mesic.html . Neni tam zatim vsechno, co jsem zkousel, postupne to jeste doplnim. Omlouvam se za spoustu obrazku na strance s pomerne pomalym pripojenim, chce to trpelivost.
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Redukce M42x1/T2 (M42x0.5) je ukryta pod číslem #23 Russian Adapter. Použitelný nejen na Rubinar ale třeba i na starou fotopušku 70/300 a podobně.

koca napsal: Díky za informace. Myslím, že je to přesně to co jsem potřeboval.
Díky MMysi za podrobný návod na stavbu, zatím nevím jestli se do toho pustím, nebo půjdu cestou MPeho, a investuji do komerčních dílů.
Kdybych šel cestou domácího kutila (což je mi bližší, nejenom z ekonomických důvodů), číhá na mě nějaké nebezpečí? Mám na mysli třeba nesouosost otvorů v úhlovém hledáčku, ustavení rovinného zrcátka apod. Je mi jasné, že když otvory nebudou ležet v pomyslné optické ose a zrcátko nalepím ne zcela rovně, bude obraz mimo osu (střed okuláru), tím pádem i klesne optická kvalita. Jak moc je to náročné na přesnost provedení?
Na kolik přijde rovninné zrcátko ? Myslíš, že by šlo použít i zrcátko z vyřazené zrcadlovky, nebo je toto něčím specifické?
Nekoroduje ti cuprextit, nebo jsi to po spájení natřel, nalakoval, odleptal?

to MP: Díval jsem se na stránky Celestronu http://www.celestron.cz/bdr/spc-t2.htm, ale redukci M42>T2 jsem tam neviděl. Je to zamaskované pod nějakým krycím názvem, nebo jsem se díval na špatné stránky?
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
david ba.

Příspěvek od david ba. »

Ja myslim, ze si nedelam iluze o moznostech takoveho dalekohledu. Jen pro upresneni, mym cilem je poridit si maly kompaktni dalekohled maximalne do deseti tisic. Jestli vas napada nejaka jina pouzitelna alternativa, tak mi prosim poradte (triedr uz mam). Stativ nepotrebuji, ten mam velmi dobry. Jako montaz bych zatim pouzil stativovou hlavu pro fotografii, po necem vhodnejsim bych se poohledl pozdeji.

Jeste k srovnani te 500 a 1000. Pokud me ma anglictina neklame, tak si dalekohled vyrobeny z Rubinaru 10/1000 lide docela pochvaluji, napr. tady: http://www.cloudynights.com/reviews3/astro-rubinar.html

Jaky je rozdil v pozorovani s dalekohledem se svetelnosti F5.6 a F10? Prevazna vetsina zrcadlo-cockovych soustav ma takhle malou nebo jeste mensi svetelnost.

Dik David
Janek
Věk: 61

Příspěvek od Janek »

Jen pro upřesnění - #23 Russian ADapter má M42x1 jako vnitřní (tedy šroubuje se na objektiv) a T2 vnější.
MP napsal: Chvili jsem tu nebyl, takze hromadna odpoved :

- ano, p. Zahajsky = Janek na tomto foru = firma Supra Praha = www.celestron.cz

- mezi adaptery od Baaderu se redukce na M42 skryva pod nazvem "Russen-Adapter"

- jde o pomerne standardni adapter a da se sehnat i jinde

- POZOR, je potreba redukce s vnitrnim zavitem M42 ( na objektiv ) a vnejsim T2, standardni T-krouzek na Prakticu ( ten jsem videl u Skody ) ma zavity obracene - je urcen k namontovani fotoaparatu s M42 na dalekohled ( adapter ) s T2, my potrebujeme montovat prislusenstvi dalekohledu s T2 na objektiv s M42

Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MP

Příspěvek od MP »

Na tom odkazu je "Astro Rubinar", patrne vybirany kus, cena je asi 2.5x vyssi, nez u nas ( a to jsou obvykle americke ceny o hodne nizsi ). A proc bych vahal, jestli 10/1000 ma smysl ?

1. neni to uz ani male, ani kompaktni, ani lehke a v tomto pripade ( vybirany kus z USA ) ani do 10 tisic.
2. vetsi prumer v tomto pripade neznamena vyssi rozlisovaci schopnost proti 5.6/500 a ten rozdil v prumeru ani neni tak veliky. Takze vice detailu na planetach s tim obecne videt nebude, spis zalezi na kvalite konkretniho kusu. A na deep-sky to ma pomerne malou svetelnost.

Nejde o to, ze by Rubinar 10/1000 byl spatny, ale myslim, ze Rubinar 5.6/500 je jako objektiv maleho dalekohledu univerzalnejsi a uzitecnejsi.
MP

Příspěvek od MP »

Jeste k adapterum M42->T2 :
Standardni "fotograficky" zavit je M42x1, "dalekohledovy" T2 ma rozmery 42x0.75mm. Prumer je tedy stejny, trochu se lisi stoupani zavitu. Z toho plynou dve veci :
1. Na prvni pohled se adaptery M42->T2 a T2->M42 tezko rozlisuji
2. Zavity byvaji trochu "volne", aby se daly snadno a rychle montovat, takze casto jde objektiv s M42 do zavitu T2 nasroubovat i bez redukce ( aspon na 1.5 az 2 otacky ). Da se to pouzit jako nouzove reseni, treba kdyz jsou problemy s "dohanenim" ohniska, ale nesmi se moc utahovat, aby se zavity neznicily.
david ba.

Příspěvek od david ba. »

Ze to je vybrany kus, to asi bude pravda, v tomto bode bych musel spolehat na stesti pri nakupu Do tech deseti tisic jsem to myslel tak, ze bych si to poskladal dohromady sam (Rubinar + 2 okulary?).

Jeste o tom budu premyslet. Existuje nejaka podobna alternativa?
MP

Příspěvek od MP »

Alternativ je spousta. Do 10 tisic se da koupit nejaky kratky svetelny refraktor bez montaze ( napr. C-102/500 i s hranolem a okularem ). Fotografickych teleobjektivu jsou plne bazary a treba cockovy Sonnar 4/300 s okulary od 2.5 do 6 mm by byl urcite lepsi, nez zrcadlove objektivy, ktere jsou vyhodne hlavne kvuli malym rozmerum. Ty, o kterych neco vim a ktere stoji do 7 tisic, maji nasledujici miry a vahy :

Exakta 8/500 - prumer 76mm, delka 86mm, vaha 0.36kg
Rubinar 8/500 - prumer 81mm, delka 99mm, vaha 0.55kg
Rubinar 5.6/500 - prumer 120mm, delka 135mm, vaha 1.2kg
Rubinar 10/1000 - prumer 125mm, delka 210mm, vaha 1.9kg ( nektere starsi verze pres 2 kg )

Dale jsou tu objektivy MTO s prakticky stejnymi parametry, jako Rubinary 500 a 1000, ale s jinou konstrukci. Jsou to v podstate klasicke Maksutovy se sekundarnim zrcatkem naparenym na menisku, jenom to zrcatko je asfericke.
david ba.

Příspěvek od david ba. »

Jeste jsem narazil na jeden zajimavy dalekohled, pro zmenu z Ruska - Lomo Astele 95 - http://www.scopetronix.com/almaks.htm

Ten ale u nas asi nikdo neprodava.
GaN

Příspěvek od GaN »

Tak malé katadioptrické dalekohledy budou mít velmi velké centrální zastínění. Tipuji tak 45% obstrukce průměru objektivu. Raději pozorovací dalekohled typu Meopta sport 40x70 nebo monar od ATC o průměru 70 mm.
vla

Příspěvek od vla »

Pokud chceš pouze na koukání byl by alternativou YUKON , viz www. binox.cz - koukal jsem s ním, bohužel jen ve dne, ale je pozemský,/ převracecí hranoly sežerou trochu světla / průměr 100 mm, zvětšení proměnné 25 až 100, cena 9900 kč, koupit možno v Celetné v Praze, nebo přes internet.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vla

Příspěvek od vla »

Mám rubinar-astro používám jako pointační,kvalita výborná, pokud chceš vyzkoušet mohu Ti ho v okolí Prahy předvést, nechci zatím prodat, ale viděl bys na vlastní oči.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
GaN

Příspěvek od GaN »

Dík. Věřím, že Rubinarem lze pozorovat. Mé váhaní se týkalo zrcadel pod 9 cm průměru. Díval jsem se také na ten Yukon, ale myslím si, že celestron ( http://www.celestron.cz ) refraktor 102/500 je levnější, se dvěma okuláry a s lepším obrazem (?).
Odpovědět