Zacatecnik
Zacatecnik
Přeji pěkný den. Předem podotýkám že jsem začátečník.Vlastním dalekohled typu newton od firmy Bresser, je to Venus 76/700, není nějak výkonný ale na začátek mi stačí.Pohled na měsíc je úchvatný ale na planey (Jupiter)nejsem příliš spokojený.Dalekohled pekně zaostří i přiblíží ale nejsou vidět žádné detaily, příjde mi že objekt je přesvětlený, v některých diskuzích jsem se dočetl že by mohl pomoct polarizační filtr tak uvažuji o koupi tohoto http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=236
nevím zda je to vhodný ale hodil by se snad i na ozorování měsíce.Dále uvažuji o koupi zoom okuláru, ale nevím jak kvalitní a zda se to vyplatí koupit. Prosím o radu popřípadě nějaký tip kde lze koupit toto příslušenství.
Předem děkuji za odpovědi.
nevím zda je to vhodný ale hodil by se snad i na ozorování měsíce.Dále uvažuji o koupi zoom okuláru, ale nevím jak kvalitní a zda se to vyplatí koupit. Prosím o radu popřípadě nějaký tip kde lze koupit toto příslušenství.
Předem děkuji za odpovědi.
triedr 7x50,triedr CEL 12x60, Měsíční filtr, zoom okulár sky 7-21mm
Zacatecnik
Ahoj, vitej na astroforu 
1) Jake pouzivas okulary ted? Od toho se bude odvijet doporuceni zda a jaky okular pripadne koupit.
2) Jupiter je v soucasne dobe nizko nad obzorem a kvuli neklidu vzduchu (tzv. seeing) je jeho obraz dost rozmazany. Mnoho podrobnosti neni videt ani podstatne vykonnejsimi dalekohledy nez je ten tvuj, takze si z toho nedelej moc tezkou hlavu.
3) Filtr ti asi moc nepomuze, 76mm dalekohled neni tak velky, aby v nem byl obraz presvetleny, to se ti spis oprevdu jenom zda.
Zkus se podivat na nejake jine objekty - zvecera M13 v Herkulovi, dvojhvezdu Albireo v Labuti nebo hvezdokupu chi / h v Perseovi. Rano nad vychodnim obzorem jasne zari Venuse - v dalekohledu pekne uvidis jeji srpek. Krome toho uz je take dobre videt M42 v Orionu.
Jinak dalekohledy a veskere prislusenstvi (a take dobrou radu a doporuceni) dostanes u specializovanych prodejcu. Zkus treba www.celestron.cz nebo www.dalekohledy.cz

1) Jake pouzivas okulary ted? Od toho se bude odvijet doporuceni zda a jaky okular pripadne koupit.
2) Jupiter je v soucasne dobe nizko nad obzorem a kvuli neklidu vzduchu (tzv. seeing) je jeho obraz dost rozmazany. Mnoho podrobnosti neni videt ani podstatne vykonnejsimi dalekohledy nez je ten tvuj, takze si z toho nedelej moc tezkou hlavu.
3) Filtr ti asi moc nepomuze, 76mm dalekohled neni tak velky, aby v nem byl obraz presvetleny, to se ti spis oprevdu jenom zda.
Zkus se podivat na nejake jine objekty - zvecera M13 v Herkulovi, dvojhvezdu Albireo v Labuti nebo hvezdokupu chi / h v Perseovi. Rano nad vychodnim obzorem jasne zari Venuse - v dalekohledu pekne uvidis jeji srpek. Krome toho uz je take dobre videt M42 v Orionu.
Jinak dalekohledy a veskere prislusenstvi (a take dobrou radu a doporuceni) dostanes u specializovanych prodejcu. Zkus treba www.celestron.cz nebo www.dalekohledy.cz
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Zacatecnik
Ahoj,jsem rád že někdo reaguje na můj dotaz.
Používám základní okuláry k tomuto dalekohledu nevím co jsou za typ vím akorát ohniskovou vzdálenost nic víc.Vlastním 3 okuláry ozančované jako H20mm, H12,5mm a S4mm možná ty písmena něco znamenají ale neví co, vzhledem k tomu že odstup všech zvětšení je docela velký tzn. že při okuláru 20mm mám zvětšení 36x, při 12.5mm 56x a hned při 4mm mam už 175x,myslím si že je to velký skok a proto jsem uvažoval něco mezi,vzhledem k tomu že némám tolik financí tak uvažuji o zoom okulár který jsem našel na www.celestron.cz kde nabízejí zoom okulár 7-21mm, tudíž bych zaplnil mezeru,ale nevím jestli je to správná volba ten zoom?Dále zde je odkaz na foto http://astro.sci.muni.cz/live/snimky.ph ... 0709192041 , už řečeného jupitera, jak ho vidím já nevím zda je to způsobeno tím seeingem nebo méma očima.Taky uvažuji o těch polarizákách, dočetl jsem se že je to šikovná věc, ža se stím dá plynule měnit světelnos což by bylo dobré k pozorování měsíce.
Prosím o radu.
Díky.
Používám základní okuláry k tomuto dalekohledu nevím co jsou za typ vím akorát ohniskovou vzdálenost nic víc.Vlastním 3 okuláry ozančované jako H20mm, H12,5mm a S4mm možná ty písmena něco znamenají ale neví co, vzhledem k tomu že odstup všech zvětšení je docela velký tzn. že při okuláru 20mm mám zvětšení 36x, při 12.5mm 56x a hned při 4mm mam už 175x,myslím si že je to velký skok a proto jsem uvažoval něco mezi,vzhledem k tomu že némám tolik financí tak uvažuji o zoom okulár který jsem našel na www.celestron.cz kde nabízejí zoom okulár 7-21mm, tudíž bych zaplnil mezeru,ale nevím jestli je to správná volba ten zoom?Dále zde je odkaz na foto http://astro.sci.muni.cz/live/snimky.ph ... 0709192041 , už řečeného jupitera, jak ho vidím já nevím zda je to způsobeno tím seeingem nebo méma očima.Taky uvažuji o těch polarizákách, dočetl jsem se že je to šikovná věc, ža se stím dá plynule měnit světelnos což by bylo dobré k pozorování měsíce.
Prosím o radu.
Díky.
Zacatecnik
U Tvého dalekohledu se Jupiter i Měsíc dobře ztmaví už při použití trochu většího zvětšení. Ta dvojice polarizačních filtrů už sebere dost světla, a myslím, že by Ti ta investice moc nepomohla. Pokud máš pocit , že to je potřeba ztmavit, zkus nejlacinější měsíční filtr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Zacatecnik
Čau.
Ty okuláry s označením H (Huygens) jsou značně nekvalitní. Výrobci je balí k levným dalekohledům spíše jako BONUS. 3 průměrně kvalitní okuláry by stály tolik, co ten dalekohled. A ten s ohniskem 4 mm i kdyby byl kvalitní, nepoužiješ v dalekohledu s tak malým průměrem zrcadla. Počítej s rozumným zvětšením tak maximálně 120x . A to, že vidíš Jupiter podobně, jak na těch snímcích není nic neobvyklého, jak již bylo výše zmíněno. Nedokupuj nic, koukej s tím co máš a jestli Tě to chytné, tak si pořídíš(možná brzy) něco většího.
fidler
Zacatecnik
Každopádně než jakýkoliv nový okulár nebo filtr objednáš, tak zkontroluj okulárový výtah svého dalekohledu pro jaký průměr okulárů je určen. Některé malé dalekohledy bývaly prodávány s okulárovým výtahem na průměr okulárů 24,5mm, zatímco současným standardem je 1,25" (31,75mm) popř. 2". Některé dalekohledy měly výtah na 1,25" a v něm redukci na 24,5mm.
Zacatecnik
Mockrát vám všem děkuju za odpovědi, asi jsem si to rozmyslel s tim polarizákem ale uvažuji o zoom okulár 7-21mm z e-shopu www.celestron.cz, jaké jsou vaše zkušenosti popř. nějaký tipy, protože moje sada okuláru není nijak oslnivá a chtěl bych tedy tento okulár kterým bych rozšířil rozsah zvětšení a nevydal moc peněz.Nebo zda je lepší koupit spíše nějaký samotný okulár.Jinak jsem s dalekohledem velice spokojený obraz je celkem pěkný,ostrý ale jenom možnosti zvětšení je málo a to mě vadí hlavně při pozorování měsíce.Jo ještě jsem zapomněl, vlastním jeden měsíční filtr, který jsem obdržel s dalekohledem ale je zelený takže změní barvu a docela to utlumí takže je h ... vidět.
Díky za odpovědi.
Díky za odpovědi.
Zacatecnik
Ten zoom (7-21) jsem nevidel, jenom 8-24, nicmene soudim, ze ackoliv jeho kvalita nebude na spickove urovni, porad bude o dost lepsi nez to co mas ted. Snad se najde nekdo kdo ma primou zkusenost. Dalsi varianta je sledovat mistni astrobazar, cas od casu se tam daji sehnat levne celkem slusne okulary.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Zacatecnik
Ten zoom 7-21 vlastním, funguje dobře vyzkoušeno u Lídlskopu R 70/700mm, ke kterému jsem ho hlavně koupil (zvětšení 33-100x bez výměn okulárů). Vyzkoušeno i u Maka 127 a Dobsonu 250. Obraz dobrý, ale daní zoom okuláru je menší zorné pole. Např. u toho Lídlskopu při zvětšení 33x - 21mm je zorné pole asi 1,15stupně a při použití běžného okuláru Plossel 20mm, zvětšení podobné 35x je zorné pole 1,5stupně. U planet a malých objektů to, ale nevadí, spíš u pozorování větších plošných objektů (velké hvězdokupy). No zkrátka je s ním vidět o něco menší kus oblohy.
Ten Lídlskop má stejné parametry jako tvůj dalekohled, takže s ním dosáhneš stejných hodnot zvětšení.
Při 7mm budeš mít zvětšení 700/7=100x a zorné pole 52/100=0,5stupně, takže i při té 100vce by se ti tam měl naknop vejít celý Měsíc, který má těch 1/2stupně.
Při 21mm bude zvětšení 700/21=33x a zorné pole těch 38/33=1,15stupně, jinými slovy vejde se ti tam 2x a kousek průměru Měsíce.
Ten Lídlskop má stejné parametry jako tvůj dalekohled, takže s ním dosáhneš stejných hodnot zvětšení.
Při 7mm budeš mít zvětšení 700/7=100x a zorné pole 52/100=0,5stupně, takže i při té 100vce by se ti tam měl naknop vejít celý Měsíc, který má těch 1/2stupně.
Při 21mm bude zvětšení 700/21=33x a zorné pole těch 38/33=1,15stupně, jinými slovy vejde se ti tam 2x a kousek průměru Měsíce.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Zacatecnik
Nesmyslné a off-topic příspěvky byly smazány. MMys
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM