Zdravím,shaním nějakou publikaci která je vhodná pro pozorování, kde jsou zakresleny mapy a rady jak a co pozorovat, proste knížku na pozorování do kapsy pro každého astronoma.Pokud máte nějaký tip nebo dokonce zkušenosti prosím rozdělte se o ně, popř. nějakej odkaz kde ji lze koupit.
Díky.
Literatura pro pozorovani oblohy
triedr 7x50,triedr CEL 12x60, Měsíční filtr, zoom okulár sky 7-21mm
Skvely a podle me asi nejlepsi sveho druhu je "Astronomicky atlas hvezdne oblohy" od Ericha Karkoschky (casto se rika jenom "Karkoschka"). Jedna se o 150ti strankovou knizecku formatu A5 s prehlednymi mapami, vyberem zajimavych hvezd a deep-sky objektu (u kazdeho je kratky popis). Idealni do kapsy, pro pozorovani s malym dalekohledem, pro zacinajici pozorovatele, opravdu velmi doporucuji!
Bohuzel, stare vydani se prakticky neda sehnat (jenom z druhe ruky a to jeste velmi vzacne) a nove vydani patrne nikdy nevyjde :-/ Asi by se dalo sehnat nemecke nebo anglicke vydani, ale musel by si to koupit v zahranici. Taky jsem slysel o tom, ze se nekde na internetu nachazi cely tento atlas naskenovany
Bohuzel, stare vydani se prakticky neda sehnat (jenom z druhe ruky a to jeste velmi vzacne) a nove vydani patrne nikdy nevyjde :-/ Asi by se dalo sehnat nemecke nebo anglicke vydani, ale musel by si to koupit v zahranici. Taky jsem slysel o tom, ze se nekde na internetu nachazi cely tento atlas naskenovany

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Našel jsem knížku Hvězdy a Planety Příroda v kostce, zdá se mi podle popisu dobrá.Pokud máte někdo zkušenost tak napište.
triedr 7x50,triedr CEL 12x60, Měsíční filtr, zoom okulár sky 7-21mm
Knížka o které se zmínil michal.b je opravdu perfektní... sám ji mám(v pdf) a po vytisknutí sem si ji hodil do lamina a nemůžu si ji vynachválit... jestli bys ji taky chtel třeba jen omrknout určitě na ni najdeš odkaz na stáhnutí(pdf) v tématu "Astronomická literatura v PDF"