uzitecne zvetseni

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MMys »

No, barevnou vadu cocka v obrazove rovine nezanasi, ale zase "zanasi" do obrazu vsechno smeti, co na sobe ma. Ono se zobrazi hezky zvetsene, pri takovem okularu s f=4mm, to si myslim. Kazdopadne je to dobry napad. Rozptylek par mam ve skrini v krabicce a tak jdu hned udelat experiment. Zkusim ji posunout trochu mimo obrazovaou rovinu, aby ten prach nebyl tak videt :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MMys
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MMys »

No, nasel jsem rozptylku s f=-12mm tak odhadem podle rozbihavosti svazku parsku, co jsem si zkusil. Ma prumer asi 6mm. Prilepil jsem ji izolepou jak to jen slo tesne pred clonku 4mm okularu. Zda se mi, ze se ocni relief trochu posunul, ale dalsimu vzdaleni oka stejne vadi maly prumer posledni (vnejsi) cocky okularu, ktery je jen asi 3mm. Takze na okular GS plossl 4mm tohle ani nezkousejte.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
zdenek
Věk: 55

uzitecne zvetseni

Příspěvek od zdenek »

Samozrejme musi byt cocka co nejcistsi. Pokud zvolis nejakou silnejsi rozptylku (myslim nyni fyzickou tlosku), tak zobrazeni necistot nebude kriticke. V predmetove rovine okularu musi lezet jeji hlavni rovina (v idealnim pripade stred), nikoliv prvni ci posledni opt. plocha. Jen v tomto pripade se kolektiv nepodili na zobrazeni a nezanasi chyby. Pro 4 mm okular tak budou jeji okraje dostatecne daleko od roviny ostreho zobrazeni. Vse zavisi na volbe cocky.

Jinak na nekterych okularech mohou byt samozrejme problemy. Nicmene jsem takto modifikoval celkem bez problemu okulary 5mm Kellner a 10 mm Plossl a super Plossl.

Co se tyce prumeru ocni (posledni) cocky: to je samozrejme limit, ktery pozorovani zneprijemnuje. (Zde bude zalezet na presnem umisteni kolektivu, byt k urcitemu omezeni okraju zde stejne dojde). Nastesti takto maly prumer nemaji vsechny okulary.

Z.R.
GabrielN

uzitecne zvetseni

Příspěvek od GabrielN »

Jednoznacne, pokud za rozumnou cenu kratko ohniskovy okular tak ATC 4N se vzdalenosti ocni pupily beznych 8mm a s 68° polem. Vlastnil jsem GS 4mm i celestron 6,3mm oboje typ Plossel, ale jak pisete oko na okularu a uzke zorne pole + chudy obraz. To snad je opravdu lepsi dobry barlow za min. 3000Kc a universalni kellner f=12 mm od kohokoliv za ca 1500 Kc. Ale doporucuji. Kellner ATC 26 mm 1880 Kc, ATC Kellner 10 mm za 2250 Kc a ATC 5,5 mm wide angle za 4260 Kc, skvele okulary!!!
Dobsonova montaz je opravdu pouzitelna i pri zvetseni 300x. Ale naposledy takova noc 11.9.2002. Dobra noc pro zvetseni 200x naposledy 11 a 12.2.2003. Rovnikova montaz at nemecka ci anglicka je dobra u zvetseni 350x a vice (ale pozorujte z Pic du Midi) nebo pokud se chcete zabyvat astrofotografii. Zavidim vsem, kdo nebydli v nizine, nebot v Neratovicich je presvetlena obloha a muj drbohlavson ( www.obloha.webzdarma.cz v sekci dalekohled) o prumeru 250 mm ukazuje stezi to, co Karkoschka popisuje u 150 mm objektivu.
A jeste k tomu ocnimu reliefu (vzdalenost ocni pupily) - neni dobry ani priliz velky - nad 18 mm znacne vadi velky odstup zornicky a je stejne mizerny jak relief pod 5 mm.
shodam
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od shodam »

GabrielN napsal: ...a muj drbohlavson...
:rotflmao: ;D ;D ;D :mad2:
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od Psion »

GabrielN napsal: Jednoznacne, pokud za rozumnou cenu kratko ohniskovy okular tak ATC 4N se vzdalenosti ocni pupily beznych 8mm a s 68° polem. Vlastnil jsem GS 4mm i celestron 6,3mm oboje typ Plossel, ale jak pisete oko na okularu a uzke zorne pole + chudy obraz. To snad je opravdu lepsi dobry barlow za min. 3000Kc a universalni kellner f=12 mm od kohokoliv za ca 1500 Kc. Ale doporucuji. Kellner ATC 26 mm 1880 Kc, ATC Kellner 10 mm za 2250 Kc a ATC 5,5 mm wide angle za 4260 Kc, skvele okulary!!!
Dobsonova montaz je opravdu pouzitelna i pri zvetseni 300x. Ale naposledy takova noc 11.9.2002. Dobra noc pro zvetseni 200x naposledy 11 a 12.2.2003. Rovnikova montaz at nemecka ci anglicka je dobra u zvetseni 350x a vice (ale pozorujte z Pic du Midi) nebo pokud se chcete zabyvat astrofotografii. Zavidim vsem, kdo nebydli v nizine, nebot v Neratovicich je presvetlena obloha a muj drbohlavson ( www.obloha.webzdarma.cz v sekci dalekohled) o prumeru 250 mm ukazuje stezi to, co Karkoschka popisuje u 150 mm objektivu.
A jeste k tomu ocnimu reliefu (vzdalenost ocni pupily) - neni dobry ani priliz velky - nad 18 mm znacne vadi velky odstup zornicky a je stejne mizerny jak relief pod 5 mm.
Co se tyka zvetseni, bezne pozoruji 240x - naposledy tuto sobotu Jupitera s peknym obrazem vcetne velke skvrny.
Firma Vixen se chlubi ocnim reliefem 20mm (ja osobne mam s timto reliefem Plossl) - ze by tomu vyrobci nerozumeli? :-)

GabrielN

uzitecne zvetseni

Příspěvek od GabrielN »

Rozumeji. Ocni relief = vzdalenost vystupni pupily 20 mm znamena, ze pozorovat lze optimalne 2 cm za okularem, s dobrou ocnici nebo brylemi fajn. Vixen okulary jsou vyborne. Ale nepisete jakou ohniskovou delku ma Vami zmineny okular. Pokud je f=22mm a vice je velmi snadne vyrobit relief nad 20 mm a obtizne 18mm (samozrejme u okularu typu wide angle).  Zalezi take na subjektivnim zornem poli a typu, myslim ze u Vixenu bude skvelych 60° a vic (u f=22mm s 8 cockami). Vsimnete si, ze bozsky Nagler f=26 mm ma ocni relief 16 mm pri zornem poli 82° (ovsem za neskutecnych 550USD). Musim Vam zavidet pozorovaci misto. V Neratovicich skoro vzdy jemny zakal oblohy navic s turbulenci atmosfery.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od Psion »

Vixen dela ocni relief 20mm u okuláru az do 2,5mm a za cenu 3000,- !!! U ATC by byl rozhodne drazsi. Jinak jsem zjistil, ze pozorovani planet v Praze je snad lepsi nez v okoli Prahy (vyzkouseno v praxi vicekrat). Jinak mam jeste dve pozorovaci mista Jihlavu a Znojmo, kde jsem dle mapy svetelneho znecisteni v tmavemodre oblasti. :)
Pjoter

uzitecne zvetseni

Příspěvek od Pjoter »

Ahoj,mam zase naky problem,tak pisi.Jiz pul roku pozoruji achromatem 131/700 mm + okular ATC 13 mm 65st.Jsem nadmiru spokojen ale chtel bych rozsirit zvetseni,tech dosavadnich 54 je ne planety a mesic hrozne malo.Mars je stele jen hvezdicka bez zadneho detailu.Ale je pekne pokoukani na mlecnou drahu,cela se nadherne otevre.Ctel bych si opatrit okular skywatcher 6mm 66st. (zvetseni 117x) a barlow 2x od TALu (234x),je to dobry.Snad nebude rusit barevna vada dubletu.
Dik za odpoved.Pjoter
vla

uzitecne zvetseni

Příspěvek od vla »

Nevznám kvalitu Tvého achr., ale myslím ,že tvá volba není optimální protože když koupíš barlow 2x tak budeš mít zvětšení se současným okulárem 108x a zdá se mi tím pádem 118x velmi malý rozdíl, rovněž 234x už se mi na průměr 131 zdá skoro moc, bude asi použitelné spíše vyjímečně, pokud nemáš perfektní pozorovací místo. Já mám 200 mm zrcadlo musím za tmou jezdit a zvětšení cca. 200x používám vyjímečně na planety, potom už na můj vkus dodává dalekohled málo světla. Vla.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

jeste dotazek k minimalnimu zvetseni:

pouzivate nekdo u zrcadla cca 210 mm a f 1:5 zvetseni mensi nez cca 50x? kam az ma cenu jit?

dik
petr(zavinac)fajkos.com
MP

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MP »

Obvykle se jako minimalni prakticke zvetseni uvadi takove, pri kterem ma vystupni pupila okularu kolem 7mm. Pri mensim zvetseni uz zornice oka nepochyta vsechno svetlo z okularu, takze se nevyuzije svetelnost dalekohledu. U zmineneho dalekohledu by to odpovidalo zvetseni asi 30, okular 35mm.

U GS600 ( 200/800mm ) na vetsi deep-sky bezne pouzivam okular 25mm. To je zvetseni 32, vystupni pupila 6.3mm a zorne pole kolem 1.5 stupne.

Zkousel jsem experimentovat s 35mm sirokouhlym fotografickym objektivem misto okularu ( zorne pole kolem 2.5 stupne - pekna nahrada triedru ) ale uz to nejak nebylo ono.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MMys
Kontaktovat uživatele:

uzitecne zvetseni

Příspěvek od MMys »

peta napsal: jeste dotazek k minimalnimu zvetseni:

pouzivate nekdo u zrcadla cca 210 mm a f 1:5 zvetseni mensi nez cca 50x? kam az ma cenu jit?

dik                           Nějak jsem se uklikl a omylem ti odpověděl tady:http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... 1059726217 Příspěvek tam ale nachám , protože tam taky patří.
peta

uzitecne zvetseni

Příspěvek od peta »

MMys napsal:
Nějak jsem se uklikl a omylem ti odpověděl tady:http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... 1059726217 Příspěvek tam ale nachám , protože tam taky patří.
nene, ja dal nejdriv dotaz do tematu "jake okulary k newtonu" , pak hned smazal a hodil sem... sorry za zmatek...

diky za info...
petr(zavinac)fajkos.com
Odpovědět