Newton 200/1155 dokončen, odkaz na web

Otázky, rady, tipy, návody...
Duk

Příspěvek od Duk »

Milan mě tak trocxhu předběhl, a tak se nebudem opakovat, spíš bych jen dodal k té vidlici.
Dalším navařování jaklů moc nezmůžeš a podle mého to bude jen mrhání peněz, rozumnější by bylo změnit TVAR vidlice
cocky

Příspěvek od cocky »

Před 35 léty jsem stavěl dost podobný dalekohled, ale poloviční průměr. S problémem chvění jsem si ale nedokázal poradit. Chvěla se nejen montáž (vidlice byla sešroubovaná z hliníkových jaklů), ale hodně i plastová trubka - prostě se to nedalo používat. Před třemi léty jsem se rozhodl ze zbytků toho díla rozhodl postavit Dobsona podle klasického vzoru, tj. montáž z překližky. Tubus jsem si dal udělat u klempíře z běžného pozinku. Také jsem řešil problém s tím, že jsem potřeboval tubus delší než jeden metr. Trubku mi nastavili o těch 20 cm krátkým dílem, který připájeli. Dílo mi trvalo 6 měsíců, ale všechny moje projekty jsou poněkud zdlouhavé. Výsledek mne příjemně překvapil. Z obrázků je vidět, že dromy je velmi zručný a že má navíc přístup k dobře vybavené dílně. Přeji mu mnoho úspěchů ve vylepšování jeho díla - až bude počasí příznivější, jistě zjistí, v čem jsou problémy jeho konstrukce.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

To Dromy :
Osobně preferuji v konstrukcích kovy, ale možná by bylo zajímavé sdělit zde ostatním typ té trubky. Pokud je vyztužená nějakým laminováním, tedy i vlákny, mohla by to být pro některé konstruktéry alternativa. Pokud to sháněl Váš známý, snad by mohl vědět, co sháněl a sehnal . Homer
robert

Příspěvek od robert »

Nedej se odradit,držím palce.Pro větší dalekohled nedám na vidlici dopustit.Viz
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 2.jpg.html
Na DE je tangenc.ramínko.
KDan

Příspěvek od KDan »

Blahopřeju k dokončení díla. Když se člověk do něčeho pustí nestandardními postupy, vždycky trochu riskuje, že mu všichni omlátí hlavu příručkami s postupy standardními.

Ta vidlice je přece provizorní a šmahem kritizovat plastovou rouru, aniž bych věděl, o jaký plast se přesně jedná, mně připadá zvláštní.
Nechci rejpat do vosího hnízda, v odpadních rourách se nevyznám, ale použitá materiálová a konstrukční technologie už může být na hony vzdálená PVC. Jen tak jsem mrknul na internet a našel jsem odpadní roury třeba Hobas CC-GRP. Podle popisu jsou v nich bohatě využívány vlastnosti polyesterových pryskyřic.

Těžko říct, co dromy použil.

Každopádně, dalekohled například z materiálu Hobas CC-GRP bych si troufnul přejet menším nákladním autem. Mechanická stabilita by měla být vynikající (dokonce jsem viděl nějaké její testy za současného máchání té roury v kyselině sírové). Tepelnou vodivost ani kapacitu jsem ale nikde nenašel.

Nicméně, není rozhodně vyloučeno, že se naopak nemůže jednat o materiál docela vhodný k výrobě tubusu zrcadlového dalekohledu a nikdo to z něj ještě nezkusil jednoduše proto, že dalekohledy se už nestavějí tak často.

;D
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Trubku Hobas mam doma a planuju ji prave na vyrobu dobsona pouzit. Je sice tezka, ale s tim nakladakem souhlasim. Trubka neni plastova, ale je to nejaky kompozit. Navic trubky vyrabeji v odstredivych formach, takze jsou i tvarove presny. Hodnoty tepelny roztaznosti jsem od vyrobce ziskal, ale bohuzel je nemam po ruce. Vim, ze nebyla uplne mala, ale to neni takovej problem.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Homer

Příspěvek od Homer »

Kolego KDane, pokud bude jasno v používané terminologii ( jak tomu zde na AF pohříchu často není ),ušetříme si řadu nedorozumění. Jak autor diskutovaného dalekohledu, tak i Vy další píšete o plastových trubkách. Pak nelze jinak než mít na mysli PVC ( a to v různém provedení, jak jsem naznačil ). Systém HOBAS CC-GRP je potrubí vyrobené ze SKLOLAMINÁTU.
Homer
KDan

Příspěvek od KDan »

Já si pod pojmem plastová roura představuju trubku nejen z PVC, ale i z PE, PP, PVDF, HP PVDF, PB, ABS a bůhví z čeho ještě.

Možná jsem měl použít uvozovky u slova plast, pak by všechno bylo lépe pochopitelné. Chtěl jsem jen říct, že pokud drumi neví, z čeho ta "plastová" roura je, může jít klidně i o polyesterový kompozitní materiál.  
Martin Vyskočil
Věk: 45

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Tak uz jsem nasel ty hodnoty pro trubky Hobas.
Delkova roztaznost cini 26-30x10^(-6) [1/K].
Pokud by mel nekdo zajem o podrobnejsi informace k trubkam Hobas, muzu zaslat mailem.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Homer

Příspěvek od Homer »

To Kdan : nemusely by být ani snad uvozovky, ale mělo být u termínu "plastová odpadní trubka" vynecháno slovo "odpadní". Existuje samozřejmě řada materiálů, které můžeme pod název plast i zahrnout, ale ty se na komerčně vyráběné odpadní potrubí, jak jej známe, rozhodně nepoužívají. Tam je výběr docela jednoduchý. Ale myslím že věc je vysvětlena a jak říká klasik, důležitý je výsledek . Zdraví Homer
dromy

Příspěvek od dromy »

Tak jsem opět na netu.. ..od posledních příspěvků došlo k nějakým vylepšením. Vidlici jsem vyvařil dalším jeklem 30x30x2 a stabilita a její tuhost je již, dle zkušeností z dvou mnohahodinových pozorování, dostatečná. Problém vidím pouze v pružení a netěsném uložení toho šroubu u trojnožky. Ale to je jen provizorní. Vidlice bude napevno přišroubovaná k hřídeli, který bude v domečku s dvěma ložisky. To je již připraveno k výrobě (materiál mám,ještě to musím vysoustružit). Zatím vše brzdí nedostatek času a taky to, že nemám ještě vše na pohon.

Všem zůčastněným děkuji za konstruktivní kritiku (i za méně konstruktivní :). Brzy se snad dostanu na update webu, ať vidíte, jak to teď vypadá. S výsledkem jsem zatím dost spokojen, v současném stavu je stabilita montáže, pro pozorování, myslím dostatečná. K použité trubce bohužel nezjistím více informací. Známý jí sice sehnal, ale více informací k ní také nezná. Jestli bude vhodná, to ukáže až čas.

PS: Pozorování proběhlo teď s přechodem do venkovní teploty cca 5 stupňů a dalekohled se zchladil poměrně rychle. Existuje přece řada konstrukcí tubusu, kde je přestup tepla také nízký, jako u plastu. Vždyť i hojně používané dřevo je slušný tepelný izolant..

Dalším vylepšením je ještě vyrobený laserový kolimátor, aretace obou os a provizorní hledáček.

PPS: Kdyby jste se někdo chtěl zbavit nějakého hledáčku, napište mi zprávu. Ten co jsem vyrobil je jen velmi provizorní a konstrukce se snad ani nedá publikovat :)

Martin Vyskočil:
jj, na Hobas jsem taky koukal, ale ty jsou už příliž těžké, protože mají silnou stěnu. Mnou použitá trubka se mi zdá jako velmi pevná a stabilní. Nebál bych se po ní skákat.. Nemyslím, že jsem zvolil špatně, vždyť je tady řada konstruktérů, co má tubus vyrobený ze skolaminátového bednění a podobných materiálů.. 7,5 kg myslím taky není zas až tak extrémní, na 125cm dlouhou trubku..

..možná že bych za vynaložené peníze koupil použitý dalekohled této velikosti, ale mnohem více si cením toho, že mám k tomuto dalekohledu osobní vztah a můžu jej dále vylepšovat a vymýšlet nová řešení nalezených problémů.. O tom to přece je.. ..nejen o radosti ze samotného pozorování, ale i o radosti z výroby dalekohledu. Koho by bavilo koupit hotový dalekohled s automatickou navigací, kamerou a sedět doma v teple u monitoru.. :)
Kami
Věk: 49

Příspěvek od Kami »

dromy napsal: .....možná že bych za vynaložené peníze koupil použitý dalekohled této velikosti, ale mnohem více si cením toho, že mám k tomuto dalekohledu osobní vztah a můžu jej dále vylepšovat a vymýšlet nová řešení nalezených problémů.. O tom to přece je.. ..nejen o radosti ze samotného pozorování, ale i o radosti z výroby dalekohledu. Koho by bavilo koupit hotový dalekohled s automatickou navigací, kamerou a sedět doma v teple u monitoru.. :)
Moje řeč Dromy. ;)
Není nad to se vrtat ve vlastnoručně vyrobeném dalekohledu. Sám se teď pár dní hrabu v jednom ,,Goliáši" ve sklepě 2x3m.

;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

To Dromy,
souhlas, taky mám dobrý pocit z toho, když něco k dalekohledům dodělám sám, i když časem zjistím, že to není ono a různě to předělávám nebo upravuju, někdy i vyhodím. Prioritní je pozorování,ale toto k tomu taky patří ::).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
dromy

Příspěvek od dromy »

zdravím vás, uběhlo dost času a chtěl bych sdělit nějaké novinky a zkušenosti. Jak jsem již uváděl, vidlici jsem vyvařil dalším jedním jeklem 30x30x2 a lehce pozměnil způsob jejího uchycení k trojnožce. Tady vidím ještě další prostor pro zlepšení, ale už se pracuje na paralaktice, takže tohle řešení je jen provizorní. Zkušenosti z pozorování jsou dobré, tuhost vidlice je v tomto stavu pro pozorování dostatečná. Zatím disponuji pouze okulárem 25 a 10mm (zvětšení 47 a 115krát). Měl jsem také obavy s tepelným vyrovnáním, pokud bude venku příliš chladno. Tyto obavy se definitivně rozplynuly až včera.. ..dalekohled jsem vynesl z přízemí (z teploty asi 15 stupňů) ven, kde bylo kolem nuly a zapnul ventilátor. Po 15-20 minutách byl dalekohled již perfektně přizpůsobený.. Takže ona ta odpadní roura nebude zas tak špatná.. Včera jsem byl venku 3 hodiny, pak jsem pozorování ukončil, protože padala mrznoucí mlha a horšila se viditelnost. Dnes jsou podmínky snad lepší, jenže už jsem zase v Brně :'(

Přeji všem hodně pozorovacích zážitků, já jsem se svým dílem zatím spokojen a až dokončím poháněnou montáž, určitě napíšu další poznatky..

PS: web ještě není aktualizován, snad se na to teď někdy dostanu..
Odpovědět