není to tak dlouho co jsem se v této sekci fóra dotazoval na svůj první dalekohled. S ním jsem nad míru spokojen a dokázal mi, že mě koukání tam nahoru nepřestane po 14 nocích bavit. Po 2 měsících probdělých - promrzlých nocí, někdy i dní (Slunce, knížky), klimbání v práci jsem se rozhodl investovat do paralaktiky a refraktoru za účelem zhotovit první fotografie nedávno pořízeným Eosem 400D a mít přenositelnější dalekohled než-li Dobsona, kterého si samozřejmě nechám a umístím na pevné pozorovací stanoviště. Vím, že to nebude zrovna malá investice a proto bych se rád pozeptal zkušených, kteří třeba sestavu kterou plánuji koupit vlastní, vědí co jim chybí popř. co by doporučili ostatním. Mojí prioritou bude samozřejmě cena, kterou bych rád snížil (kromě montáže) v poměru cena/kvalita co jen to půjde a 'doplňkové' příslušenství bych nechal na další finanční vlnu, která se dostaví asi až příští prázdniny během dalších brigád.
Moje současná výbava je 200/1200 Dobson, 25/10/6 mm okuláry SP/Omni, Sluneční a Měsíční filtr, EOS 400D.
Rád bych přikoupil (vycházím z nabídky Supry):
HEQ5 - 14 540 ,- nechci Goto, baví mě hledat objekty ručně podle map, alespoň se vyznám co kde na obloze je, vstup pro guider bych třeba po pár letech tréninku využil také
TS/SW 80 ED - 9 320,- fotky pomocí EDček se mi zde na fóru líbí nejvíc, další prioritou kterou v něm vidím je jeho váha a převoznost, kterou bych sem tam využil, jednou za rok možná i letecky za tmou na jih
Hledáček Red dot - 500,-
Redukce na Eose 400D - 400,- ? zde se dostávám do problému, kdy nevím čím vším se tyhle hračičky spojují)
Pointační okulár - netuším který by byl pro mě, jakožto začátečníka který se chce naučit ručně pointovat vhodný, podle rad zde na fóru by to asi chtělo i barlowa, ale to jsou další náklady kterých bych se pokud to je možné rád vyvaroval.
Z. zrcátko - nevím jaký v nich je rozdíl, ale nerad bych se při vizuálním pozorování plazil po zemi
Pointační dalekohled - tady bych rád ušetřil, myslíte že by stačil Lídl? Nevím jak moc na něm bude záležet
Okuláry bych použil zatím z Dobsona. Také by mě zajímalo, jak funguje napájení, jak dlouho vydrží ... jaké baterie nejvíce používáte. Nejsem zrovna elektrikář a nikdy jsem neviděl jak to běhá.
Cena vychází na cca 24 800,- bez pointačního okuláru, p. dalekohledu a zrcátka. Nechci objednávku ukvapit, klidně tomu dám nějaký týden a podle rad zvážím změny. Podobných rad jsem zde na fóru už pár četl, rád bych ale slyšel nějakou která ohodnotí mnou navrženou sestavu. Pokud se v práci, doma nudíte budu rád, když poradíte. Doufám, že jsem nenapsal nějakou blbost, je možné že mi v tom i něco chybí.
Díky