Ahojte,
mam digitalnu zrkadlovku Nikon D40 a chcel by som ju pripevnit k dalekohladu pomocou T2 adaptera. Problem je, ze ked som zlozil objektiv, namotoval namiesto neho T2 apadter s prilusnym T kruzkom a pripevnil k dalekohladu, fotak mi hlasil "missing lens", takze z fotenia nebolo nic, Da sa s tym nieco urobit? Pripevnil som ju k pozorovaciemu dalekohladu SW 20-60/60. O chvilu mi pribudne Celestron OMNI XLT 102/1000. Nechcem robit nejake velke astrofoto - jednoducho len odfotit Mesiac, pripadne fotenie vyskusat cez den, na foto prirody.
Ak by sa s tym nedalo nic robit, nebral by som to ako ziadnu tragediu. Fotak som kupoval najma na bezne foto (priroda, portrety, akcie), fotak specialne na astrofoto by som si urcite nekupil. Nejake tipy?
Nikon D40
Nikon D40
Diky, uz som na to prisiel. Chyba bola v tom, ze som si myslel, ze to bude fungovat v poloautomatickych rezimoch. Ked mi to neslo, M-ko som nevyskusal. Az potom som si poklikal vo fotaku v info, a tam som dostal vysvetlenie, ze fotit sa da bez objektivu v rezime "M". Ale keby som to na astro-forum nenapisal, tak mi to asi ani nenapadne skusat znova 
Nikon D40
Dá se s tímto strojem nějak rozumě fotit obloha? Nejde mi o nějaké pointované fotky DSO - spíš jestli je v poho k focení širokoúhlých záběrů oblohy, souhvězdí.. nebo má nějakou nevýhodu která mi jako naprostému laikovi uniká. Četl jsem naň recenzci ve které je uvedeno že se setovým objektivem (NIKON 18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX Zoom Nikkor) na nejširší ohnisko silně vinětuje.. Apropó, byla by při takovém focení velkou překážkou světelnost až od 3,5?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Nikon D40
vinetace neni problem fotaku, ale objektivu - a ty muzes pouzivat ruzne. Co se tyka foraku, tak osobne bych videl jako nejvetsi problem celkem velkou elektroluminiscenci. Tedy ze pri foceni na vyssi citlivost zacina jiz pri relativne kratkych casech osvetlovat cip. Nekde byly i odkazy na to, jak to vypada. Ja mam u D80 limit tak 3 minuty, vic je to nepouzitelne
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Nikon D40
Díky, to že je to objektivem vím, mě ale zajímalo jestli se to projevuje ve spojení právě s tímto objektivem, prostě jestli je to použitelné jako set.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Nikon D40
Abych pravdu rekl, tak te otazce moc nerozumim - "...že je to objektivem vím, mě ale zajímalo jestli se to projevuje ve spojení právě s tímto objektivem..." - ano, je to tim objektivem a prave proto se to projevuje ve spojeni prave s nim Vinetace je dana optikou a velikosti cipu. Kdyby to byl objektiv treba Sigma, tak reknu, ze na Canonu bude vinetovat mene. Tedy objektiv bude vinetovat stejne, jen z obrezu uvidite vetsi vyrez, protoze ma mensi cip. Ovsem je to objektiv Nikon a je pouzitelny jen na Nikonu (tedy treba krome Fuji). Tudiz teoreticky by se dal pripojit na dve velikosti cipu. Pro "FullFrame" tento objektiv ale urceny neni, ma v nazvu DX. Tudiz na vsech cipech, pro ktere je urceny, bude vinetovat stejne - a je jedno, jestli to bude na D40, D60 ci treba D80
Jsem zacatecnik, ale lecim se 
Nikon D40
Vejr napsal: Abych pravdu rekl, tak te otazce moc nerozumim - "...že je to objektivem vím, mě ale zajímalo jestli se to projevuje ve spojení právě s tímto objektivem..." - ano, je to tim objektivem a prave proto se to projevuje ve spojeni prave s nim Vinetace je dana optikou a velikosti cipu. Kdyby to byl objektiv treba Sigma, tak reknu, ze na Canonu bude vinetovat mene. Tedy objektiv bude vinetovat stejne, jen z obrezu uvidite vetsi vyrez, protoze ma mensi cip. Ovsem je to objektiv Nikon a je pouzitelny jen na Nikonu (tedy treba krome Fuji). Tudiz teoreticky by se dal pripojit na dve velikosti cipu. Pro "FullFrame" tento objektiv ale urceny neni, ma v nazvu DX. Tudiz na vsech cipech, pro ktere je urceny, bude vinetovat stejne - a je jedno, jestli to bude na D40, D60 ci treba D80
Heh aha :) no myslel jsem to tak, že tam o té vinětaci psali pro zaostření na krátkou vzdálenost (to vím), ale jestli to platí i pro zaostření na nekonečno potažmo jak by se to projevilo u astrofota (to je to co nevím).. No ok, ta vinětace by snad až tak nevadila, jde mi taky o ten zbytek (viz můj první příspěvek - světelnost, čip, šum - tento foťák má jen 6mpix, takže prý vzhledem k velikosti čipu moc "nešumí")
Heh aha :) no myslel jsem to tak, že tam o té vinětaci psali pro zaostření na krátkou vzdálenost (to vím), ale jestli to platí i pro zaostření na nekonečno potažmo jak by se to projevilo u astrofota (to je to co nevím).. No ok, ta vinětace by snad až tak nevadila, jde mi taky o ten zbytek (viz můj první příspěvek - světelnost, čip, šum - tento foťák má jen 6mpix, takže prý vzhledem k velikosti čipu moc "nešumí")