Nakupování techniky na eBay

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

malcor napsal: myslim ze leckdy je treba tretinova cena dostatecne slusnym motivatorem to riziko risknout :)
Právě taková cena je dostatečným varováním pro to, abychom věc nekupovali (pokud srovnáváme s běžnou cenou výrobce). Tyto věci jsou již dávno mimo záruku a prodejce se chce zboží zbavit za každou cenu. Jako příklad uvedu malé přenosné počítače, které stály u nás kolem 11000,- a z USA vycházely na 3500,-. Mnoho lidí mělo problémy s elektronikou a některým zbyly oči pro pláč - ono i 3500 jsou peníze a rozbitá věc rychle smaže radost z ušetřených peněz. Druhá, často opomíjená věc je, že přístroje dělané pro USA mají napájení 120V/60Hz a často nesplňují elektro normy běžné v Evropě (hlavně věci vyráběné pro Asii). Setkal jsem se s tím, že data v přístrojích nešla updatovat a byla použitelná jen pro malý okruh zemí, takže si dovedu dobře představit dalekohled vyrobený levně na zakázku pro určitou firmu, který umožnuje nastavení pozorovacího místa jen na území USA - již jsem něco podobného viděl u jiných přístrojů.
Nechci nikoho strašit, ale nemůžete si myslet, že objevem eBay se objevila "Amerika" a naši prodejci jsou tak hloupí, že nakupují dvakrát dráž u výrobce. Vše má svou cenu z nějakého důvodu - to je moje zkušenost z 8 letého obchodování s celým světem. :hi:
hibiki

Příspěvek od hibiki »

osvold napsal: ja jsem to, co jsem tu psal nepsal proto, abych vas od nakupu na ebayi odradil. Psal jsem je proto, abyste si uvedomili, ze je tam cela rada rizik a skrytych problemu, ktere na prvni pohled neznalym nejsou jasny. Ja jsem si tohle vsechno musel vytrpet vlastni penezenkou a tak se delim o zkusenosti, A uprime, byt nakupuju docela dost, jeste me nikdo nepodvedl a zbozi odpovidalo vzdy naprosto presne tomu, co jsem objednal. Jediny co me stve, je ta nemoznost prevadet penize v ramci PayPalu, protoze to nakupy z USA od fyzickych osob dost komplikuje.
pokud to dobre chapu, tak ted uz odesilat penize z CR pres Paypal jde :)

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?c ... es-outside

(asi moc dlouhy odkaz, budete muset ctlr+c a ctrl+v...nebo uzivatele pokrocilejsich systemu oznacit a middleclick )
Maros

Příspěvek od Maros »

A samozrejme dalsim rizikom je nakupovanie veci,ktore nemame moznost vyskusat a niektore dobre vyzerajuce nemusia byt aj dobre fungujuce.Sam som sa o tom presvedcil. :'(
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

malcor napsal: Prave proto jsem rikal ze je dobre si domluvit prepravu lodi, trva to sice okolo 6 tydnu ale postovny je podstatne nizssi nez letecky. No a treba takova meade ETX-90 za 120$ plus postovny je celkem pohoda  :greedy:

Nemecka eBay taky neni spatna, ale s nemcinou jsem na tom hooodne spatne :)
To bych taky netrdil. Do urciteho objemu te lodni preprava prijde draze nez letecka a taky to do toho pristavu nekdo musi dostat, co z nekdy stoji vice nez je uspora toliko zkusenosti.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
SKYMASTER

Příspěvek od SKYMASTER »

Psion napsal:

Právě taková cena je dostatečným varováním pro to, abychom věc nekupovali (pokud srovnáváme s běžnou cenou výrobce). Tyto věci jsou již dávno mimo záruku a prodejce se chce zboží zbavit za každou cenu. Jako příklad uvedu malé přenosné počítače, které stály u nás kolem 11000,- a z USA vycházely na 3500,-. Mnoho lidí mělo problémy s elektronikou a některým zbyly oči pro pláč - ono i 3500 jsou peníze a rozbitá věc rychle smaže radost z ušetřených peněz. Druhá, často opomíjená věc je, že přístroje dělané pro USA mají napájení 120V/60Hz a často nesplňují elektro normy běžné v Evropě (hlavně věci vyráběné pro Asii). Setkal jsem se s tím, že data v přístrojích nešla updatovat a byla použitelná jen pro malý okruh zemí, takže si dovedu dobře představit dalekohled vyrobený levně na zakázku pro určitou firmu, který umožnuje nastavení pozorovacího místa jen na území USA - již jsem něco podobného viděl u jiných přístrojů.
Nechci nikoho strašit, ale nemůžete si myslet, že objevem eBay se objevila "Amerika" a naši prodejci jsou tak hloupí, že nakupují dvakrát dráž u výrobce. Vše má svou cenu z nějakého důvodu - to je moje zkušenost z 8 letého obchodování s celým světem. :hi:
Mohu jen potrvdit, neco jineho je tzv proprietary zarizeni, neco jineho je kus zeleza :-)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
AstronomyGreenHorn

Příspěvek od AstronomyGreenHorn »

Skoro vsetku optiku som kupil cez ebay. Usetril som tak 20 percent z ceny. Vyssie zlavy su uz podozrive...
Jeden krat mi tovar neprisiel inak vzdy k mojej spokojnosti.
vlad
Věk: 69

Příspěvek od vlad »

Rád bych připojil konkrétní poznatky z nákupu na http://www.ebay.de/
Registrace – bez problémů a zdarma, stačí web translátor i pro ty co němčinu nezvládají.
Pro komunikaci s prodejci je už občas nutno, si nechat krátké texty přeložit.
V případě zájmu o určitý artikl, můžete být znechuceni neochotou prodejce poslat zboží
jinam, než do Německa, případně Rakouska a Švýcarska.
Pokud prodejce nabízí artikl do EU, Evropy nebo celého světa, můžete se o koupi zajímat.
Musíte si včas rozmyslet maximální částku, kterou jste ještě ochotni zaplatit a tu při sledování
průběhu aukce přihodit, nejlépe na poslední chvíli, čas který k tomu potřebujete
je cca 20 vteřin, je to nutné vyzkoušet, částku musíte ještě potvrdit a aukce běží do poslední vteřiny.
Do celkové sumy je nutno započítat – cenu v aukci
- poštovné
- bankovní poplatky
- poštovné, většinou udává prodejce už v zadání, nebo se dá zjistit na dotaz,
cca 9 – 24 € u méně objemných zásilek
- bankovní poplatky, konkrétně česká spořitelna –
instrukce pro vyplnění formuláře:
http://www.csas.cz/banka/application?pa ... =segment03
vzor formuláře:
http://www.csas.cz/banka/application?na ... _50000.pdf

po zjištění údajů a vyplnění formuláře zaplatíte -1% z převáděné částky min. 220 ,- kč
- poplatek za písemnou formu 200 ,- kč
- poplatek zahraniční banky cca 90,- kč

takže tyto poplatky je nutno připočíst k sumě, kterou sdělí prodejce = zboží + poštovné
pokud chcete ušetřit náklady za poštovné a poplatky nákupem více artiklů,
je to možné pouze u nákupu u jednoho prodejce, kde za přibalení dalšího zboží,
jen nepatrně připlatíte.
Pozor některé firmy mají snahu, nalákat zákazníky na levné zboží a neuvedou cenu poštovného, která je potom jednotná do celého světa a činí např. 24 €
Hodně zdaru u nákupu.

Odpovědět