Taky jsem přesvědčený, že Vixen LVW jsou solidní okuláry které možná zvladnou i tu světelnost f/4. Jsou na ně velice dobré reference. Osobní zkušenost mám pouze s řadou LV.
Chtěl bych jenom upozornit, že podle ceníku Supra stoji LVW cca 5500 Kč. Když už se člověk utratí tolik peněz je třeba zvážit jestli si nepřiplatit ještě dva tisíce a nekoupit Tele Vue Radian. Ten už má blízko k tomu co bych nazval dokonalý okulár na celý život. Radian tu světelnost zvládne naprosto bezpečně (byl na ni konec konců navržen) a i ostatní parametry jsou špičkové.
I když pak si zase můžu říct, že Nagler Type 6 s 82° polem je pak už jen taky o 2tis dražší než ten Radian ::)
Možností je spousta. Život je otázkou priorit...
Vejde se M 13 do zvětšení
Díky všem za poučné odpovědi, teď už vím mnohem víc než jsem vůbec čekal.
U zmínky o okulárech na celý život by mě zajímalo, jakou životnost mají antireflexní vrstvy současných okulárů-vydrží při častém používání i desetiletí? ???
U zmínky o okulárech na celý život by mě zajímalo, jakou životnost mají antireflexní vrstvy současných okulárů-vydrží při častém používání i desetiletí? ???
Kvalitní optika (čočky) vydrží při dodržení zásad údržby věky. Chce to treba nedávat je do brašny když se orosí, být na ně opatrný a hlavně je nesnažit se je čistit každý týden. Když je potřeba údržba poslat je odborníkům.
V téhle souvislosti bych chtěl vyzvihnout právě Tele Vue, kteří nabízejí doživotní servis a poradenství na všechny své produkty.
Loni jsem posílal na výměnu jednoho z elementů v mém Panoptiku 35. Zavolal jsem do jejich sídla a mluvil jsem s Davidem Naglerem (prezidentem firmy, synem Alberta Naglera), který si nechal vysvětlit problém, domluvili jsme se na zaslání, platbě a krásně jsme si popovídali o zajímavostech konstrukce jejich okulárů a zkušenostech.
Zkuste tohle zažít s některou z těch anonymních asijských firem...
V téhle souvislosti bych chtěl vyzvihnout právě Tele Vue, kteří nabízejí doživotní servis a poradenství na všechny své produkty.
Loni jsem posílal na výměnu jednoho z elementů v mém Panoptiku 35. Zavolal jsem do jejich sídla a mluvil jsem s Davidem Naglerem (prezidentem firmy, synem Alberta Naglera), který si nechal vysvětlit problém, domluvili jsme se na zaslání, platbě a krásně jsme si popovídali o zajímavostech konstrukce jejich okulárů a zkušenostech.
mpe napsal: Kvalitní optika (čočky) vydrží při dodržení zásad údržby věky. Chce to treba nedávat je do brašny když se orosí, být na ně opatrný a hlavně je nesnažit se je čistit každý týden. Když je potřeba údržba poslat je odborníkům.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami