Navigace pro EQ5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
snorchl

Navigace pro EQ5

Příspěvek od snorchl »

Zdravim, chtel jsem se poradit.
Mam Sky-Watcher 203/1000 na EQ5 pořídil jsem se k tomu hodinový strojek z pohonem na obě osy, ale chci se zeptat existuje možnost na upgreade Go-To či jiné navigaci ? A nebo musim montáž prodat a koupit si HEQ-5 či EQ6 z navigací ? Děkuji
SkyWatcher 200/1000 na EQ5 s pohonem obou os. Red dot + sadu okolurů
Stratus
Věk: 73

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Stratus »

Upgrade se prodává za 429 Euro, což je dost. Výhodnější je asi koupit celou montáž s GO-TO a starou prodat.
Nautikus

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Nautikus »

Nedávno jsem posílal podobný dotaz do Supry Praha. Podle jejich odpovědi výrobce upgreade pro montáž EQ-5 připravuje, je ale otázkou, kdy se objeví na trhu
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Stratus

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Stratus »

Nautikus napsal: Nedávno jsem posílal podobný dotaz do Supry Praha. Podle jejich odpovědi výrobce upgreade pro montáž EQ-5 připravuje, je ale otázkou, kdy se objeví na trhuTeleskop-Austria již několik měsíců prodává, viz:
http://www.teleskop-austria.at/prod.php ... oto-neq-sw

Nautikus

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Nautikus »

Tak vida, už je to na trhu. Já se dotazoval asi před třemi týdny, alespoň je vidět, že navštěvovat astro-forum se vyplatí :D
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
MilAN
Věk: 76

Navigace pro EQ5

Příspěvek od MilAN »

Z obrázku ale není patrné, je-li potřebná nějaká nová montáž EQ 5, nebo stará.V kitu není vidět žádné kryty, které jsou zobrazeny na snímku montáže a do kterých jdou konektory ovládání.
Starší informace říkala, že GoTo kit je připravován na novou verzi montáže EQ5
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stratus

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Stratus »

Tady jsou fotky z TS (obrázek dílů níže):
http://www.teleskop-service.de/OrionUS/ ... htm#ORGoTo

Zde je ale dodavatel ORION USA a i cena je vyšší. Zde jsou i kryty a konektory. Asi by se muselo do Rakouska zavolat a zeptat se. Mají i slovensky mluvící obsluhu, tak by to neměl být problém.
snorchl

Navigace pro EQ5

Příspěvek od snorchl »

Super jsem rad ze neco existuje ale to je docela drahe, jako dat za to 14litru to je fakt lepsi to prodat a koupit novou montáž. Teď jsem brouzdal a narazil jsem na http://www.grecner.cz/astro/eq5_dsc27_n ... c27_n1.htm snad toto by mi mohlo pomoci. Ale i tak diky za odpovedi
Stratus

Navigace pro EQ5

Příspěvek od Stratus »

To ovšem není GoTo, ale pouze navigátor. Není tam řízený pohon. Prostě souřadnice v digitální podobě, tzv. elektronické dělené kruhy (z těch na paralaktice se dost špatně čte a jsou dost hrubé). Jinak p. Grečner udělal dva modely, tento potřebuje ještě notebook. Já jsem si postavil Navigátor 2, který se obejde bez počítače.
MilAN

Navigace pro EQ5

Příspěvek od MilAN »

Ještě jedna maličkost, nesouvisí ani tak s Navigátorem, jako s EQ5. Připojení enkodérů a celkové uspořádání neumožňuje povolit ustanovku a provést ruční, rychlé hrubé nastavení, ale je potřeba mezi objekty přejíždět pomocí motorického pohybu. A protože EQ 5 nemá motorický rychlý pohyb, je možno použít pouze rychlost 8x siderická. Takže přejezd o 180° by trval 1,5 hodiny. O vhodnosti ať si udělá každý svůj názor
snorchl

Navigace pro EQ5

Příspěvek od snorchl »

Ještě jednou všem diky, telescop mam stejně jen na pozorovaní a ne na focení. tak k tomu mi ten pohon na obe osy bude stacit, jen jsem se chtel podivat na objekty ktere se jen tak neodhalí a to davat tech dalsích 15tis se mi opravdu nechce.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Navigace pro EQ5

Příspěvek od MMys »

Na to nepotřebuješ GO-TO. Stačí podrobná mapka okolí objektu, a tu potřebuješ stejně, protože i když ti tam GO-TO najede, a nevíš, kde to máš v tom hvězdném poli hledat, nic tam neuvidíš. Na malé přenosné montáži obvykle není přesnost taková, aby objekt byl přesně ve středu zorného pole, takže ho stejně musíš identifikovat podle mapky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN

Navigace pro EQ5

Příspěvek od MilAN »

Martine, s tím bych moc nesuhlasil . To může platit v něčem malém, kde si jsou skoro všechy DSO podobné a jsou skoro jako hvězdy. Ve větším přístroji jsem nikdy mapu nepotřeboval, tedy kromě planetárních mlhovin stelárního vzhledu.
Ale u malých přístrojů s Tebou budu souhlasit, a taky bych příliš neviděl smysluplnost GoTo
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Navigace pro EQ5

Příspěvek od MMys »

No, je to tak, on to GO-TO řeší pro průměr 200mm, a to je z vlastní zkušenosti na hranici toho, aby to mělo význam. Hodně slabších objektů musím opravdu lovit skoro z ničeho (taky bude hodně záležet na tom, jakou má oblohu, já nic moc). Milošova 250-ka, kterou pozorujeme když jsme na výjezdu oba, je už na tom poněkud lépe. Hledáme podle mapek, a je to vpohodě.

Maličké planetárky identifikujeme zařazením UHC filtru, pak je to jednoznačné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
mirec95

Navigace pro EQ5

Příspěvek od mirec95 »

Podľa mňa je lepšie kúpiť rovno HEQ-5,predaj to a na HEQ-5 daj nohy z CG-5.Mám CG-5 a myslím že stabilite veľmi pomôžu;D. Kúp radšej rovno SkyScan. ::)
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual
Odpovědět