Sky-Watcher (Synta) SKDOB 6

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

Ahoj, vybírám si svůj první hvězdářský dalekohled a nejvíce se mi líbíl tento http://www.binox.cz/reflektory/teleskop ... ob-6-quot/ . Starosti mi ale dělá Dobsonova montáž, protože bydlím ve městě, kde je velké množství světelného smogu a za pozorováním budu muset vyjet na venkov. Dobson se mi nezdá, protože se domnívám, že musí mít pro umístění pevnou podložku zatímco stativ můžu umístit kamkoliv. Je to tak, nebo se mýlím? Případně jaký dalekohled do 7-8 kKč byste mi doporučili (parametrově). Díky
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Hm,já se svým dobsonem snad nikdy nepozoroval na zcela rovná natož pevné(třeba betonové)ploše,takže pokud s tím nechceš pozorovat na svahu Sněžky tak bych se nebál ;D.Za ten peníz je to velmi dobrá volba.jednoduché,pohodlné a levné.Postavíš na zem bednu,posadíš do ní dalekohled,zašroubuješ dvě madla a už pozoruješ ;)
Jakub Kristek
Obrázek
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

Jak velká bedna (nebo podstavec) je nutná pro dalekohled výše? A co ty madla ???
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Spiderrr napsal: Jak velká bedna (nebo podstavec) je nutná pro dalekohled výše? A co ty madla ???tou bedýnkou je ona montáž-ono je to v podstatě jak kus nábytku(ty si jí jen doma sešroubuješ,otázka maximálně 15ti minut),ony madla nebo jak to nazvat jsou takové ty šrouby s rukojetí co drží dalekohled v montáži,vše je samozřejmě součástí dalekohledu.Opravdu není čeho se obávat-koupíš,postavíš a pak už se jen díváš :)Maximálně si můžeš koupit rybářskou stoličku aby sis mohl pohodlně sednout při pozorování objektů níže nad obzorem(a časem asi budeš chtít koupit nové okuláry,filtry,ale to už je jiná kapitola)
Jakub Kristek
Obrázek
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

Ptal jsem z toho důvodu, že se mně zdá základna dobsonovy montáže moc malá a z obrázku mám pocit, že se dalekohled může převrátit - spadnout.
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

A k čemu je "konstrukce pro ruční volitelnou regulaci tření pro nastavení rovnováhy pro plynulý pohyb?"
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

Ještě další (snad už poslední dotaz). Vyplatí se připlatit za dalekohled se zrcadlem s pyrexu?
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Spiderrr napsal: Ještě další (snad už poslední dotaz). Vyplatí se připlatit za dalekohled se zrcadlem s pyrexu?
Nevyplati. Neutracej za neco, co nepotrebujes...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Spiderrr

Příspěvek od Spiderrr »

JJ, ten pyrex je asi zbytečný (vyčteno z diskuse Dalekohled pro začátečníka). Radši si za to koupím mapy atp.
ladis

Příspěvek od ladis »

Spiderrr napsal: A k čemu je "konstrukce pro ruční volitelnou regulaci tření pro nastavení rovnováhy pro plynulý pohyb?"
Zjednodusene receno jde o moznost nastaveni pritlaku tubusu dalekohledu ku drevene bedne dobsona. Cim vice "utahnes", tim vetsi silu budes muset vynalozit na pohyb dalekohledu smerem nahoru a dolu, tedy pro nastaveni ruzne vysky, napr. pri traceingu pri pozorovani planety pri vysokem rozliseni, kdy planeta rychle "utika" ze zorneho pole a musis tak kazdou chvili jemne posouvat dalekohledem po azimutu a i vyskove. Uzitecne, pokud je silnejsi vitr a chces dalekohled stabilizovat, aby se nechvel ci pokud pouzijes tezky 2" okular a meni se vaha teziste. Utahnutim muzes timto zmenu rozlozeni teziste ucinne eliminovat (dalekohled se neprevahne)...
Obrázek
Ladislav Červinka
ladis

Příspěvek od ladis »

Spiderrr napsal: JJ, ten pyrex je asi zbytečný (vyčteno z diskuse Dalekohled pro začátečníka). Radši si za to koupím mapy atp.
Spravny postup :)
Obrázek
Ladislav Červinka
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

ladis napsal:

..... a meni se vaha teziste. Utahnutim muzes timto zmenu rozlozeni teziste ucinne eliminovat (dalekohled se neprevahne)...
S tím mám teď trochu problém, vyrobil jsem si na primární zrcadlo chlazení a přemýšlím čím to těžiště zpětně vyrovnat. Možná bude lepší vždy chladič po použití oddělat, je to otázka minutky. Zajímalo by mě jestli s tím počítají výrobci kteří ke svým modelům dodávají chlazení v základní sestavě.
ladis

Příspěvek od ladis »

honza.ho napsal:
S tím mám teď trochu problém, vyrobil jsem si na primární zrcadlo chlazení a přemýšlím čím to těžiště zpětně vyrovnat. Možná bude lepší vždy chladič po použití oddělat, je to otázka minutky. Zajímalo by mě jestli s tím počítají výrobci kteří ke svým modelům dodávají chlazení v základní sestavě.

a co pripevnit trebas obycejnou isolepou dopredu dalekohledu nejake vhodne zavazi?
Obrázek
Ladislav Červinka
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Zítra ho zvážím a zkusím tam něco připevnit. Sousedi z toho budou mít určitě radost. K vrzání při výměně okulárů a občasnému zakopnutí o montáž přibude ještě zvuk větráku :)
ladis

Příspěvek od ladis »

honza.ho napsal: Zítra ho zvážím a zkusím tam něco připevnit. Sousedi z toho budou mít určitě radost. K vrzání při výměně okulárů a občasnému zakopnutí o montáž přibude ještě zvuk větráku :)

Pokud jde jenom o vrzani pri vymene okularu... ;D
Obrázek
Ladislav Červinka
Odpovědět