Zdravím,
pročetl jsem snad polovinu googlu ale nikde se mi nepovedlo najít schopné vysvětlivky k DeepSkyStackeru.
Tedy informace jako jsou například:
- Co a jak udělat fotky "aktivní snímky" (ano omlouvám se mám to v češtině, vím je to naprd ale ještě jsemt o nepřeinstaloval)
-Co a jak udělat fotky "Temné pozadí"
-Co a jak udělat fotky "Vyrovnání jasu"
-Co a jak udělat fotky "Vyrovnání Temného pozadí"
-Co a jak udělat fotky "Vyrovnání zkreslení"
Hlavně co které konkrétně znamenají a jak by takové fota měli vypadat.
Dále pak kolik je vhodné mít takovýchto fotek aby se ve výsledku neobjevil zmetek.
Návodů na netu je pár jak s DSS pracovat, sice všechny v angličtině ale aspoň něco, a za jejich pomocí jsem se pokusil udělat jedno takové foto ale dopadlo to docela katastrofou. Pokoušel jsem se sem dat ten obrázek ale nedaří se mi ten TIF předělat na JPEG. Mohli by jste prosím poradit jak na to ? Jak pracovat s DSS ?
Z focení mě nejvíc láká astrofocení ale hold jsou teď hořké začátky tak mě prosím hned nekamenujte.
Jináč fotím s Nikon D5100 a základním 18-55.
Děkuji za rady
Přímo ze stránek DSS:
Light, Dark, Flat, Bias... What are they and how to create them?
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž FITS prohlížeč
No záleží, co s tím pak budeš dělat dál. Pokud to chceš skládat s RGB daty, tak to zpracuj úplně stejně - budeš mít červený snímek se stejným rozlišením. Pro obě sady (RGB a Ha) použij stejný referenční snímek - asi spíše z RGB sady a v Ha sadě ho sice nastavíš jako referenční, ale odznačíš ho, aby se sice použil pro registraci, ale nesložil se do průměrů. Budeš pak mít zregistrované 2 snímky a v nějaké dalším programu si s tím pak můžeš pohrát.
1) sada RGB + Flat, Dark, Bias ...
2) Ha + Flat, Dark, Bias a jako referenční snímek použít stejný referenční snímek z první sady (nebo výsledný snímek)
Tyhle 2 výsledné snímky natáhnout třeba do PS do samostatných vrstev a něco z toho vykouzlit - ale to bude muset poradit někdo jiný, já s tím spíše bojuju
Veskere kombinovani Ha i RGB dat probiha az v PS, takze registrovat/slozit musis kazdy snimek zvlast (Ha a RGB data). U Ha snimku neni potreba dle meho nic specialniho nastavovat v DSS, proste to sloz jako RGB data. V PS si z toho stejne vytahnes jen R kanal, ktery pouzijes jako cernobilou luminanci.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Začínám ten SW nesnášet... Zničeho nic se DSS prostě rozhodl, že nebude slučovat snímky. Po dokončení sloučení, před načtením výsledku se zobrazí chybová hláška (prázdné okno s vykřičníkem). Zpravidla pokud skládám více snímků...
nevíte prosím kde je zakopaný pes? Ještě chvilku a jdu si hodit provaz.
Začínám ten SW nesnášet... Zničeho nic se DSS prostě rozhodl, že nebude slučovat snímky. Po dokončení sloučení, před načtením výsledku se zobrazí chybová hláška (prázdné okno s vykřičníkem). Zpravidla pokud skládám více snímků...
nevíte prosím kde je zakopaný pes? Ještě chvilku a jdu si hodit provaz.
Kuba
Len taký nápad: máš dostatok voľného priestoru na disku C: ?
Pre istotu by som si zarezervoval tak 5-10 GB. Potrebuje si tam vytvoriť pracovný priestor pre dočasné verzie fotiek. V prípade väčšieho množstva, napr. viac ako 20 raw súborov to chce asi aj viac ako 10GB.
Mne to ale korektne hlásilo, že nemá dostatok priestoru na disku, takže neviem :-/
Opravdu s tím software nejsou žádné problémy, pokud máš dost místa na disku. A nemusí to být zrovna C:. Udělal jsem si adresář Work DSS, kam si zkopíruji snímky, flaty darky, darky flatů a případně i biasy. Tam si nechám ukládat i přenosné soubory a jeich popisy. Zkus to, a uvidíš jaký prostor to zabere.
Tedy "žádé" problémy!? Pokud začneš používat "Úpravy vzhledu", pak se často kousne! Ale jinak jsem s ním neměl problém mnoho let.
Jediné problémy z neznalosti mám s volbami v "Paramery slučování - Aktivní". Tam nevím k čemu se co hodí použít. Takže laboruji aby z toho něco lepšího vylezlo. A mám další problém -"Volba referenčního snímku". Tu tam vůbec nenacházím, takže předpokládám, že referenční snímek je ten, který si nechám zobrazit. Ale vzhledem k tomu, že na fotkách DSO mi nic podstatného DSS nezobrazí (snímky objektu jsou skoro nevidetelné), tak mám problém, který zvolit. Obcházím to tak, že je nechám zpracovat, a spustím zpracování znovu, kde si za (snad) "referenčí" snímek zobrazím ten s nejvyšší kvalitou.
A ještě jednu věc nevím. Parametry dX a dY uvádí posun v X a Y ose snímku v pix, nebo jsou nějakým způsobem v poměru k velikosti snímků? Případně co jiného znamenají.
Pokud mi někdo poradí pak díky.
Petr
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300