Zvířecí návštěva při pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
martin.pavelek

Příspěvek od martin.pavelek »

Nedávno jsem tu psal, že pozoruju přímo ze zahrady...tak to už teď neplatí, protože naše iniciativní obec nechala nejbližší nesvítící lampu opravit :-/

Takže jsem dneska vyrazil na hřiště - sice jsou okolo stromy, ale je to nejlepší, co se dá poblíž najít. Z jedné strany potok, z druhé les a z třetí kukuřičné pole. V lese to pořád šustí, ale zatím se žádné zvířátko naštěstí neodvážilo z lesa vyjít..ale i tak jsem se dneska trochu lekl - snazil jsem se prave neco najit a najednou slysim divny zvuk..byl takovy neurcity, trochu jako šustění..a šlo to směrem od kukuřice, která začínala asi 50m odemne...prvni co me napadlo bylo, ze to je nejaky bezici a funici divocak, takze jsem hned vytahnul baterku a svitil jsem do okoli, at kdyztak vim, odkud jde a kam mam utikat :)) ...maleho tmaveho fleku predemnou jsem si nejdriv nevsiml, ale pak jsem pred sebe posvitil....no a dva metry odemne sedel malicky jezek a hledel na me :)) Asi ho to svetlo trochu vystrasilo, chudacka, protoze tam potom jeste aspon 10 minut sedel a ani se nehnul..nakonec pak zmizel, ani nevim jak...

A aby jich nebylo malo, kdyz jsem se vratil domu, obchazel jsem barak, abych si otevrel dvere...a dalsi jezek..jenom trochu vic vypaseny. To uz jsem skocil i domu pro fotak, ale schoval se pod křak, takže tam moc dobře nejde vidět...
moonulka

Příspěvek od moonulka »

No jo, na ježky při pozorování já už jsem si zvykla, ty potkávám neustále. A u babičky mi k tomu ještě metr nad hlavou poletujou netopýři,, člověk aby se bál aby mu nepřistáli na hlavě :)
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Minuly tyden jsem byl na dovolene v Tise u Decina. V noci jsem samozrejme pozoroval a zjistil jsem, ze lisky tam opravdu davaji dobrou noc. S jednou jsme si svitili z oci do oci (ja celovkou, ona ocima) na vzdalenost asi 10 metru.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Coreysek

Příspěvek od Coreysek »

to já když jsem byl na večer hledat s detektorem v lese, tak jsem se zhýbnul k díře a když sem se napřímil, byl u mě něměcký ovčák...Naštěstí, byl víc vystrašený ze mě než já z něho...Jen ten pocit no =)
stana

Příspěvek od stana »

Si představte pozorovat v Africe! A srazit se očima třeba s nosorožcem!! ::) ;D
Zlatá střední Evropa! I když moc světel.. :-/
P.S. To už by pak stačilo "po obětech" posbírat stroje a spokojenost, proložená minutou ticha za "padlé" kolegy..
/rozdupané či sežrané, to už je jedno/ ;D ;D :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
ZV

Příspěvek od ZV »

Jo jo, aspoň sebou člověk nemusí tahat brokovnici jako Jerry Lodrigus, když jezdí fotit do prérie http://www.astropix.com/HTML/L_STORY/GUN.HTM.

Asi před třemi měsíci, když jsem fotil v Rajhradské pahorkatině, tak na sebe v blízkém okolí celou noc poštěkávali tři srnci. Kdybych ten zvuk neznal už z dřívějška, tak bych byl po... až za ušima - zní to jako když má pes baskervilský bolení v krku :D.
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Ten štěkot srnců už taky znám ze Šumavy i z domova a není to dobrý pocit ::).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
astropintr

Příspěvek od astropintr »

Ahoj,
tak to já jsem měl zvířecí návštěvy dvě. Když jsem měl malý dalekohled, pozoroval jsem i za barákem směrem do parku. V létě si pozoruju, když v tom cítím, že mám něco na ruce. Tak jsem to chtěl setřást z ruky, jenže místo toho, aby to zdrhlo a uletělo, se to zakouslo do mojí ruky. Nevím, co to bylo, ale cítil jsem, jak mně o chce prokousnout kůži na ruce a tak jsem se to snažil z ruky sklepat. Nějaký velký hmyzák (ve tmě jsem nepoznal, co to bylo) se držel kusadly tak pevně, že jsem ho nemohl setřást a skákal jsem jako pominutej kolem dalekohledu. S rukou jsem dělal všemožná kouzla, ale hmyzák plandal a ne se pustit. Nakonec jsem ho někde ztratil, ale dost dlouho to trvalo. Byl to největší hnus, co jsem zažil.

Druhá návštěva byla o poznání nebezpečnější. Opět pozoruju za barákem a souseda nic nenapadlo, než že vezme svého Rotvajlera vyvenčit. Jenže jsem byl venku já. No a Rotvajler mě potkat ve tmě za barákem něco po půlnoci.... já jsem o něm nevěděl, až když na mě zavrčel tak hrdelným zvukem, že jsem se málem posr...
Od té doby jsem už za barákem nepozoroval, přeci jen mám svůj život rád.... ;D
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Tulen
Věk: 53

Příspěvek od Tulen »

stana napsal: Si představte pozorovat v Africe! A srazit se očima třeba s nosorožcem!! ::) ;D
Zlatá střední Evropa! I když moc světel.. :-/
P.S. To už by pak stačilo "po obětech" posbírat stroje a spokojenost, proložená minutou ticha za "padlé" kolegy..
/rozdupané či sežrané, to už je jedno/ ;D ;D :-[
Stana, v Africe jsem sice už pozoroval, ale bylo to uprostřed města.....hotel měl na střeše terasu! to se to pozorovalo...no pozorovalo by se, kdyby to nebylo na okraji 11ti miliónové aglomerace.....a potkal jsem se v noci na terase se sovou 8) aspoň něco, když už nebyl lev nebo hroch, že 8)
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
mitovka

Příspěvek od mitovka »

ja som sa vcera citil ako v nejakom scifi filme. isiel som vecer pozorovat na luku, cim dalej od horucich miest cupol som si este za sera k svojmu minidalekohladu a vstal som az ked bola takmer tma. a nechapal som......

obsypany svatojanksymi muskami, ale takymi velkymi a tak silne svietiacimi, ze som mal pocit ze tu (v kosove) musela tiez buchnut nejaka sovietska elektraren....... alebo americania vazne pouzivali daku radioaktivnu municiu.....

skusim vlozit jeden obrazok, ak som dobre pochopil ako sa to robi

no tak dam aspon link
http://kepfeltolto.hu/i/?161901
mitovka
grajda

Příspěvek od grajda »

Když pozoruju na zahradě, občas se na mě jde mrknout můj dobrej kamarád, kocour Mikroobluda. Pozdravíme se a vzájemě se dál neotravujeme. Já si musím hrát s dalekohledem a kocourek musí splnit oplodňovací povinnost, případně přemýšlet nad vhodnou elevací bezbolestnýho skoku na ježka- zatím nic nevymyslel a pár let to už teda radši nezkouší, takže mám co dělat, aby jsem některýho nerozšlápnul. Tohle funguje, i když Mikroobluda asi neví, co že to zrovna dělám za ptákoviny, na jeho místě si o tom velkým dvounohým myslím, že mu hráblo. No, ale na druhé straně když přijedu večer domů a sednu si k dlabancu, okamžitě na mě vyskočí a strká mě vocas do polívky. No, asi by jsem si toho človíčka obecnýho na místě kocoura taky moc v některých ohledech nevážil. Nevidíme pořádně, obzvlášť v noci, neuslyšíme ani tučnou myš a dokonce ani větší, nebezpečnější zvíře, neslyšíme, jsme pomalí, neohrabaní a slabí. Tak se zkrátka bojíme, že nás napadne silnější zvíře a podá si nás, protože ani utéct nedokážeme. Neslyšíme? No jasně. Intenzivní ultrazvuk těsně nad hranicí slyšitelnosti... pánové, pomáhá to jen na kočky, psy, netopýry, nebo i na medvědy, divočáky a podobné, občas poněkud nasraná zvířata?? Spíchnout takovou věc na koleně by moc nestálo, a není pak potřeba ubližovat divočákovi, medvědovi,... paralyzérem... Aspoň naši starší soudruzi jsou schopni často uslyšet kmitočty jen do 10 kHz- výhodou stáří je prostě hluchota... Tak jaký luk a kmitočet by jste použili vy?

Teť přidávám ještě offtopic. Nejvíc pozorovatelů. poctěných noční návštěvou mělo zvířecí zážitek v místech s nízkým LP- aspoň těch, co sem napsali. Možná platí LP>civilizace>strach zvířat z civilizace- ale tohle např. z příspěvků zde až tak neplyne. A co třeba LP>nechuť nočních zvířat odpálit si zrak, být viděna,... a tak se zdá, že zkrátka vymírají noční zvířata, noční můry, noční ptáci, vlivem nedostatku místa pro klidný život a neschopnosti přežít v extrémě odlišných světelných podmínkách. Nemuselo by být k zahození založit anketu: f(bortle, hustota zalidnění)=počet nočních návštěv... ;)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
nnexus

Příspěvek od nnexus »

Trochu jsem brouzdal po netu a divočáci by měli vnímat ve frekvenčním rozsahu 45Hz až 45kHz, což je vysoko nad lidským vnímáním. Jenom by mě zajímalo, jak by na takový zvuk reagovali a jestli by to nepůsobilo spíš jako vábnička :-)
grajda

Příspěvek od grajda »

Já si myslím, že kdyby byl hluk dostatečně silný, já na místě divočáka by jsem před tou megalomanskou samicí (či dlabancem?) radši zdrhnul, aby jsem neohluchnul. Radši by jsem si šel zasexovat, popřípadě na dlabanec někam do klídku. ;D ;D ;D

Navíc, je tady maskování (ve smyslu fyziologické akustiky) a divočák, jako každý si musí v přírodě dávat majzla- sice dá kdekomu přes držku, ale na druhé straně nechodí do hospody, a proto dávání do držky nepovažuje za sport a protože se většinou pohybuje ve střízlivém stavu, chápe, že i malá myšička mu může svým kousnutím způsobit smrtelné zranění. A tu myšku musí dokonale slyšet, nepotřebuje, aby okolní ticho bylo maskováno nepříjemným, konstantním, popř. pravidelně, či nepravidelně kolísavým tónem... Já si myslím, že za pokus by nějakej bastl stál... ;D
SW 2''-80°-20/50/96
grajda

Příspěvek od grajda »

Monika Ch. napsal: No jo, na ježky při pozorování já už jsem si zvykla, ty potkávám neustále. A u babičky mi k tomu ještě metr nad hlavou poletujou netopýři,, člověk aby se bál aby mu nepřistáli na hlavě :)K tomu mě ještě napadlo: Nebo, jéžišmarja, na dalekohledu, popřípadě na jeho zrcadle. Tak to by jsem se pak začal asi rozčilovat. Sorry za offtopic.
SW 2''-80°-20/50/96
Zippy

Příspěvek od Zippy »

Tak jsem dnes večer vyrazil vyzkoušet svůj nový R-102. Na pozorování s sebou beru notebook, a tak jedu a mám ho vedle sebe na sedačce a najednou vidím srnce u silnice asi 500 m od místa, kam jezdím pozorovat. Přibržďuju a čekám, že se rozeběhne pod auto, jak to dělají, ale tenhle nic a stál jak opařenej pořád na stejným místě, tak jsem přibrzdil ještě víc a notebook mi sjel ze sedačky na podlahu a ulomila se mi pojistka zavírání displeje. No nic, to se zalepí.
Přijedu na místo, je 11 večer, začíná být větší tma, měsíc je v NOV, tak toho moc vidět není. Tak sestavuju dalokohled dohromady a poprvé ustavuju podle polárního hledáčku. Hotovo, ustaveno, tak že se kouknu na Jupiter. Nosím čelovku od Varty, má tři světla, červený LED, bílou LED a normální žárovku, tak si vždycky svítím červenou a najednou tak 30 m ode mne vidím červený oči, přepnu na žárovku, ta má dobrej dosvit, ale žádný zvíře jsem neviděl, jen ty oči. No po chvíli to zmizelo. Jsem si říkal buď kočka nebo liška. Pozorovací místo je na panelové cestě kousek od asfaltky tak 2 km od Teplic. Kolem jsou louky tak 500 m k lesu a druhá je celekm velká bez lesa. Na všech loukách zasetý obilí.
No pozoruju Jupiter a nestačil jsem se ani pořádně rozkoukat a najednou slyším šustění v obilí, jako když se honí dvě zvířata, ale nevědel jsem jaká. Okamžitě jsem přepnul čelovku na žárovku a vidím oči jak skáčou v obilí, k tomu funění jako když si puma v Africe běží pro kořist a všechno se to valilo ke mně. Jsem ztuhnul a říkám si zalezu do auta, jenže jsem měl otevřený dveře na straně k těm zvířatům a už byli celkem blízko, tak jediný co mě napadlo se schovat za auto. Měl jsem tušení, že je to divočák a taky jsem slyšel o bachyních s mladejma, že jsou agresivní. No naštěstí to stočili asi 5 m přede mnou a odběhli někam dál, ale po zbytek večera se pořád rochňali někde v tom poli. Pak jsem znovu viděl ty oči asi tu Lišku a říkám si: "Aha asi se tu všichni zajímají o vetřelce a tak na pozorování nebude nikdy klid." Byl jsem trochu naštvanej, že jsem se nemohl vůbec soustředit, ale R-102 jsem vyzkoušel a až na seeing, který nestačil ani na 40x zvětšení jsem byl spokojen. A protože se pořád rochňali ty prasata, tak jsem to sbalil a jel domu,taky jsem se bál o dalekohled, nevím, jestli by se mu vyhli nebo ho srazili.
Pak jsem si uvědomil že jsem tu na fóru zahlíd titulek zvířecí návštěva, kterej jsem před tím přecházel, a tak jsem si ho přečetl a doplňuju mojí zkušenost. Každopádně ti divočáci se proháněli po louce dost daleko od lesa, asi se ve vysokým obilí líp schovaj. Už se těšim na zimu, lepší seeing, žádná havět ani zvířecí návštěvy a trochu lepší možnost vidět na sněhu nějakou tu zvěř předem.

Čest pozorování
lidlskop - Bresser Messier Skylux 70/700&&Lidlskop - Bresser Messier R-102 102/1000
Odpovědět