MaG napsal: Podle mně zapomínáte na to, že řada lidí se podívá na meteory "ráda" a tam to končí. Proč to ještě dělat složitěji. Já bych např. si dovedl představit, že si spočítám kolik sem jich viděl.. zkuste mně říct, proč bych se měl zatěžovat dalšími činnostmi a kazit si tu prostou zábavu. Krom toho toto léto asi nikam nepojedu, takže i kdybych si to chtěl zkusit vědečtěji.. a takových jako já tu může být dost.
Budu ti oponovat. Nedokážu si představovat lepší zábavu ... totiž ono je krásný lehnout si na zem a dívat se jak to lítá, jenže po chvilce to omrzí ... když je to jen tak ... takhle člověk udělá něco pro vědu, má důvod se dívat pořád a obvykle je to odměněno nějakým krásným meteorem se stopou, nebo zvláštní barvou, extra pomalým, super dlouhým, je vidět všechno možné. No a mluvíš o činnostech navíc, já byl na Vrchteplé loni a našlo se tam dost ochotných lidí, kteří nechtěli pozorovat a nebo těch co se teprve oťukávali, takže bylo dost zapisovatelů ... no a pokud si vzpomínám, tak snad kromě jedné dvou hodiny nebyla chvíle, kdybych musel něco zapisovat.
Pozorování meteorů ... to vědecké ... je tak vlastně ležení pod krásnou oblohou, kochání se meteory a prostě jen nahlásiš co jsi viděl, kromě toho ve skupinách bývá o zábavu postaráno
Myslím, že to přizvisko "vědecké" dost lidí naprosto zbytečně odradí, jelikož od toho očekávají nějakou nudu nebo něco na co nemají.
První pozorování jsou vždycky "odpad" nikdo učený z nebe nespadl, ale není na škodu si něco nového vyzkoušet a třeba to člověka chytí a bude to provozovat častěji. Můj kamarád, který rozezná možná pár souhvězdí a v podstatě o astronomii nic neví ani jako amatér tam třeba jede, protože si to chce zkusit a uvidí.