Meteoráři - zamyšlení

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
3J

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od 3J »

LbA napsal: A hlavne zruste firmy kde treba makat od rana do noci ;D Napr ja dnes  som pracoval  12 hodin a zajtra rano ma to caka zase a popritom sa zial nedaju pozorovat sutre :(
Tak to jsi mě " potěšil ", že nejsem sám.
Tenhle týden mám odpolední od dvou do jedné dvou raních. O víkendu makám též. Neb nikdo mou práci za mě neudělá a když chci alespoň ten týden dovolené s dalekohledem, tak si to musím napřed napracovat. Přece se firma na týden nezastaví, že chci čumět na hvězdičky. :-/

A neb jak to bylo v jednom ftipu
Šéf k zaměstnancům
" Zákoník práce je velmi těžké čtení. Tak Vám to zhrnu takto : Držte huby a makejte ! "
KaoS

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od KaoS »

MaG napsal: Podle mně zapomínáte na to, že řada lidí se podívá na meteory "ráda" a tam to končí. Proč to ještě dělat složitěji. Já bych např. si dovedl představit, že si spočítám kolik sem jich viděl.. zkuste mně říct, proč bych se měl zatěžovat dalšími činnostmi a kazit si tu prostou zábavu. Krom toho toto léto asi nikam nepojedu, takže i kdybych si to chtěl zkusit vědečtěji.. a takových jako já tu může být dost.
Budu ti oponovat. Nedokážu si představovat lepší zábavu ... totiž ono je krásný lehnout si na zem a dívat se jak to lítá, jenže po chvilce to omrzí ... když je to jen tak ... takhle člověk udělá něco pro vědu, má důvod se dívat pořád a obvykle je to odměněno nějakým krásným meteorem se stopou, nebo zvláštní barvou, extra pomalým, super dlouhým, je vidět všechno možné. No a mluvíš o činnostech navíc, já byl na Vrchteplé loni a našlo se tam dost ochotných lidí, kteří nechtěli pozorovat a nebo těch co se teprve oťukávali, takže bylo dost zapisovatelů ... no a pokud si vzpomínám, tak snad kromě jedné dvou hodiny nebyla chvíle, kdybych musel něco zapisovat.

Pozorování meteorů ... to vědecké ... je tak vlastně ležení pod krásnou oblohou, kochání se meteory a prostě jen nahlásiš co jsi viděl, kromě toho ve skupinách bývá o zábavu postaráno :-)

Myslím, že to přizvisko "vědecké" dost lidí naprosto zbytečně odradí, jelikož od toho očekávají nějakou nudu nebo něco na co nemají.

První pozorování jsou vždycky "odpad" nikdo učený z nebe nespadl, ale není na škodu si něco nového vyzkoušet a třeba to člověka chytí a bude to provozovat častěji. Můj kamarád, který rozezná možná pár souhvězdí a v podstatě o astronomii nic neví ani jako amatér tam třeba jede, protože si to chce zkusit a uvidí.
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
KaoS

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od KaoS »

3J, Algol77 : No jo, tak sem rád, že nejsem sám, taky mám dvě zaměstnání a štve mě to, není na tu astronomii vůbec čas, za letošek, pozorování meteorů žádné, odhady komet asi 5, 6 :-/ už se nemůžu dočkat těch Perseid :-)
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Duk

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od Duk »

Jestli to nakonec dobře dopadne, chci využít celooblohovou kameru, na RA dech zatím nestačí.

Byvávalo, když jsme na oblohu čučeli přes Šolcovi kruhy nebo teleskopicky, dnes je asi metoda trochu jiná, snad by nebylo od věci obeznámit současné metody pozorování.
Hodně jasných meťasů a hodného Zazela přeje Duk!
Habl

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od Habl »

To: Duk,KaoS
Koukám, že oprašujete ještě dřívější metody pozorování meťasů. Pozoroval jsem též pod Šolcovýmí kruhy, ale i teleskopické meteory s binary. Mám za to, že již se neudávají některé charakteristiky přes zapisovatele a hlavně se sleduje časová frekvence rojových meteorů.

Rád by jsem též si po letech zkusil pozorování, ale asi by jsem z té nafukovací matrace po několika hodinách již nevstal, takže Vám alespoň držím palce.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
michal.b

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od michal.b »

Drive jsem take byval zanicenym meteorarem, ale postupem casu jsem prodelal vyvoj smerem ke vzdalenejsim oblastem vesmiru. I dnes si rad sem tam zapozoruji meteory, ale uz to neni moje priorita.

Myslim ze celkovy pokles zajmu o meteory je do znacne miry zpusoben i mnohem lepsi dostupnosti astronomicke techniky - dnes si kazdy vaznejsi zajemce muze jednoduse poridit velmi slusny dalekohled, ccd kameru a podobne, coz v minulosti nebylo. A to je pro pozorovani meteoru velmi vyznamna konkurence.

BTW v zapadnich cechach kolem maxima Perseid tradicne (uz vice nez 40 let) probiha pozorovaci praktikum pro mlade amatery, kde jsou meteory jednim z hlavnich programu (vcetne zaznamu, zakresu a zakladniho zpracovani), takze mistni zajemci spis vyrazi sem nez nekam na druhy konec republiky...
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Meteoráři - zamyšlení

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Myslím, že spoustě lidí uniká, že expedice je CELOSTÁTNÍ i MEZINÁRODNÍ, a konkrétně plzeňské skupině by velmi posloužila konfrontace se zbytkem republiky místo pozorovacího praktika ;D Možnosti pro nákup techniky mám značné, nebyl by problém zakoupit stroj už ve velice slušné výkonostní úrovni, ale přesto radši vyrazím se spacákem pod hvězdy a pozorouju meteory, není to o možnostech, ale o prioritách...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Odpovědět