Meade DS-2130ATS-LNT

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

zdravim

mam dotaz, chtel bych zacit s pozorovanim vesmiru něčim většim než mysliveckym 8x50 triedrem po dědovi a dostal jsem nabidku od kamarada kterej je v usa že mi přiveze Meade DS-2130ATS-LNT
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 0&idp=1787
http://www.telescopes.com/products/mead ... 18305.html
koupil tam dva kousky při jednom z takovejch tech vyprodeju jak po sobe lidi šlapu:) vyšel by me kompletne asi na 5000 kaček, puvodne sem si chtel nasetrit na skywatcher ed80 tak se chci zeptat zkušenějších jestli je to vyhodne a pokud mate nekdo nejakou zkusenost s timto newtnem napište prosím váš názor
díky
p.s. nechci zatim fotografovat
Pepan
Věk: 50

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od Pepan »

Ahoj, díval jsem se na foto a popis dalekohledu. Průměr 130 je na začátek dobrý ( já začínal s Newtonem 114 ). Naváděcí system od Meade je kvalitní-sám mám od Meade ETX-70, autostar bude shodný. Na dalekohledu se mi nelíbí včleněný barlow- takové dalekohledy lze jen obtížně zkolimovat a zobrazení taky není žádný zázrak. Bez barlowa bych ho bral hned, ale s ním radši nebrat.Hodně úspěchů s výběrem.
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

diky moc za radu:) jeste to promyslim, nemam moc financi takze mi jde hlavne o to jestli za tech 5 tisic jde sehnat neco lepsiho
juz

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od juz »

Ahoj,
ja si myslim, ze je to dobry kousek, jsem sice zacatecnik, zkusenosti moc nemam, nedavno jsem si poridil ETX-70 a oproti triedru je to nebetycny rozdil. Zminenou ETX-70 pouzivam dost casto s barlow a a nemyslim si, ze by se to na kvalite obrazu prilis podepsalo. Co se mi na tom Tvym libi, je relativne dlouhy ohnisko pro male konstrukcni delce - snadno sbalis a preneses. Pokud chces pozorovat pro radost, tu To prinese. K cemu se nemohu vyjadrit, je obtiznost kolimace, s tou zkusenosti nemam a ke svemu ji nepotrebuji.
Na foceni to neni, tu ideu u ETX-70 jsem mel taky, ale navadeni sice udrzi obraz v zornem poli, ale jemne poskakuje. Ja osobne bych do toho sel a kdyby sis to rozmyslel, za tu cenu ho od Tebe koupim.
Honza
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

diky za nazor, asi do toho dalekohledu pujdu:) pocital jsem maximalni zvetseni pro tento dalekohled a dostal jsem se na cislo 220x pri pouziti okularu 4,5mm, myslite ze je toto zvetseni pouzitelne?
dal bych se chtel zeptat jestli mate zkusenosti s cleny barlow od firmy meade, docetl jsem se ze pokud je barlow kvalitni nema na kvalitu vysledneho obrazu "temer" zadny vliv, patri barlow od meade k tem kvalitnim?
doufam ze kolimaci nebude treba provadet vzhedem k tomu ze se jedna o novy dalekohled... a pokud ano tak se do toho radsi vrtat nebudu:) neznate nekoho z okoli rokycan kdo by byl schopen my s tim pomoci, rad se necemu priucim;)
na dalekohledu se mi libi hlavne jeho pomerne snadna prenosnost, budu s nim hodne cestovat protoze z okna bytovky toho asi moc neuvidim a neda se rict ze bych se zrovna perfektne orientoval na obloze proto uvitam automaticke navadeni:)
a pokud je zde nekdo od rokycan muze mi prosím dát nejaky tip na pozorovaci misto?
diky moc za prispevky
g
Věk: 64

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od g »

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/ ... o=all&vc=1
píšou tam, že jde v podstatě o hračku a o tom, že za tyto peníze si můžeš dopřát skutečný dalekohled..
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

diky za odkaz zajimave pocteni... mas pravdu ale ceny u nich sou trochu nekde jinde nez u nas :-/ nevim jestli se da sehnat tady neco s prumerem 130mm a navigaci do 5000...
myslis ze za ty prachy je to do zacatku spatna volba dalekohledu?
g
Věk: 64

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od g »

pro wlk:
Výběr přístroje je individuální záležitost, jen ty víš co od něj čekáš a pak zhodnotíš zda splnil. Kdybych si položil tvou otázku: "myslis ze za ty prachy je to do zacatku spatna volba dalekohledu?", pak by má vnitřní odpověď zněla: "ANO"
Habl

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od Habl »

wlk napsal: diky za odkaz zajimave pocteni... mas pravdu ale ceny u nich sou trochu nekde jinde nez u nas :-/ nevim jestli se da sehnat tady neco s prumerem 130mm a navigaci do 5000...
myslis ze za ty prachy je to do zacatku spatna volba dalekohledu?
Doporučil by jsem raději pro začátečníka dobsona SW 6" bez navigace. Důležitější je pro pozorování poznat oblohu bez navigace pouze s dobrou otočnou mapkou oblohy. GOTO sice usnadní navigaci, ale ztratíš to podstatné zisk na magnitudě a poznáš více objektů.
Nesouhlasím též s tvrzením, že ceny jsou jiné než u nás!
http://www.binox.cz/reflektory/teleskop ... ob-6-quot/

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

ahoj, díky za věcné příspěvky, a hablovi za odkaz. po prolezeni fora jsem se rozhodl pro hablem doporučeného dobsona plus tuhle mapku jestli nekdo víte o lepší napište prosím) http://dalekohledy.cz/webmagazine/produ ... 5&idp=1768
a budu brouzdat po obloze a učit se hledat, myslim že to bude i dobrodružnější než s navigací ;D ještě vás chci poprosit o jedno, s dobsony tu má určitě spousta lidí velké zkušenosti, poraďte prosím jaké max zvětšení je použitelné, nebo ještě lépe, jaké příslušenství je dobré si k takovému dobsonu dokoupit(samozřejmě časem až mi nebudou stačit okuláry dodávené s dalekohledem...) myslím tím příslušenství kterým uvidím lépe/více aby pozorování bylo zase o něco zajímavější... díky
Habl

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od Habl »

Dodávané okuláry SP 25 mm a SP 10 mm jistě využiješ ten první pro pozorování DS objektů a ten druhý pro pozorování Měsíce, ale i pro jasnější planetární mlhoviny a hvězdokupy.

Asi by jsem dokoupil časem folii Astrosolar s ND 5.0 pro pozorování sluneční fotosféry a klobouček si na tubus vyrobíš.

Pro sledování planet by jsem doporučil časem objednat okulár Vixen LV 6 mm (velmi kvalitní okulár) pro 200 x zvětšení, který ti jistě umožní lepší rozlišení detailů na planetách a toto zvětšení jistě dalekohled a dobré pozorovací podmínky umožní.

Jistě budeš časem si chtít opatřit mlhovinový filtr a pro začátek by byl vhodnější úzkopásmový UHC.

Habl
Habl

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od Habl »

Ta mapa není špatná, ale pro postupné seznamování s DS objekkty by jsem raději doporučil Atlas od Kartošky. Nechá se zakoupit přes TSZ v Linci. Mluví tam též slovinsky za 21,- Euro.

http://www.teleskop-austria.at (přes Bücher)

Habl
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

pro Habl:

díky za tip, ale bohužel němčina ani slovinština nepatří k mým silným stránkám ::) štědrý ježíšek mi přinesl encyklopedii Vesmír která je úžasná i když na nošení ven trochu nepraktická zato plná nádherných obrázků a zajímavých informací myslím že si s ní na začátek vystačím ;)
Mates
Věk: 63

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od Mates »

Už jsme asi mimo téma, ale tohle jsou šikovné mapy do terénu: http://www.siaris.net/astro/atlas/ (někde je to asi i česky, ale nemůžu najít) Snadno vytisknutelné, jednotlivé listy je možné dát do průhledných obalů a tím chránit před vlhkostí.
wlk

Meade DS-2130ATS-LNT

Příspěvek od wlk »

mates: diky za link mapy se urcite budou hodit ;)

tak sem se konecne rohodl a objednal si dalekohled byl sem rohodnuty pro 6" dobson doporuceny Hablem, v binoxu ho skladem nemeli tak sem poslal dotaz na dostupnost na ktery mi neodpovedeli tak sem jim volal a bylo mi receno ze kdyz ho objednam tak bude asi nekdy v pulce srpna :-/ a jelikoz sem se na nej tak strasne tesil ze bych nevydrzel tak dlouho cekat kdyz sem se uz konecne rozhodl objednal sem vcera 8" model u supry praha kde ho meli skladem - diky hoši ;D priplatil jsem sice asi 1600 ale 20% ceny navic za 80% svetla navic je myslim dobre rozhodnuti :)

diky vsem za pomoc pri vyberu!!!

vcera jsem dokonce samou nedockavosti vyrazil hledat pozorovaci misto a hned prvni "flek" me dostal, je to asi 7 km od mista bydliste což je přímo boží ;D další podrobnosti napišu do prislušneho tématu a prolinkuji...

mejte se fajn a přeju clear sky ;)
Odpovědět