Perseidy 2007

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

ladis napsal: Dle wetterzentrale by nejvetsi sanci meli mit u nas z Ne na Po lide na zapade Cech...A podla modelu ALADIN na shmu.sk velke sance maju na vychode Slovenska :)
V tychto dnoch si 90% modelov vylame zuby, pozri synopticke mapy ...
Jednoducho treba ist pozorovat aj napriek predpovedi numerickych modelov. Ja som sice strasne unaveny ale vyrazam za Brno (tak 60 km aspon smerom k hranici zo Slovenskom)
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

Uz su prve LIVE vysledky. Mozte aj vy posielat svoje pozorovania. Vidim ze uz aj ludia z fora zasielaju :)
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

Aj napriek otrasnym podmienkam sa mi vcera (11.augusta) podarilo odfotit Perzeidu. Fotka vobec nieje pekna, ale aj tak ju tu davam.
Fotil som za Uherskym Hradistom spolu s Monikou Ch. Fotoaparat CANON EOS 350D som mal na stative. Setovy objektiv EF-S bol na ohniskovej vzdialenosti 18mm. Lm volnym okom bola ledva 5.0 Bol opar a svetlo z mesta sa strasne na tom opare rozptylovalo :(
Zaber bol exponovany o 23:18 LSEC. ISO 1600, expozicna doba 10s clona 3,5
Tu je celkovy zaber
http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 8655917602
Tu je vyrez
http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 8655917618
Obrazok som vyrazne upravoval v NEAT IMAGE (zo stranky som si stiahol sumove profily pre svoj fotoaparat a este som nasiel v obrazku vzorku sumu, nastavil som hlavne odfiltrovavanie vysokych frekvencii.... :)
Vysledok som otvoril v photoshope, vyvazil ciernu a bielu a vyrazne zahybal krivkami :)
honza.ho

Perseidy 2007

Příspěvek od honza.ho »

Tak jsem se těšil, že si zítra vezmu volno z práce a vyběhnu pozorovat mimo civilizaci. Bohužel je stále zataženo a moc nadějně to nevypadá. Včera se ale asi na 30 minut vyjasnilo a při výměně okuláru jsem zahlédl krásný Perseid letící přímo z Persea až k Dubhe v UMě. Byl to nejzářivější a nejdelší let meteoru co jsem zatím viděl (22.30+-). :o
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

honza.ho napsal: Tak jsem se těšil, že si zítra vezmu volno z práce a vyběhnu pozorovat mimo civilizaci. Bohužel je stále zataženo a moc nadějně to nevypadá. Včera se ale asi na 30 minut vyjasnilo a při výměně okuláru jsem zahlédl krásný Perseid letící přímo z Persea až k Dubhe v UMě. Byl to nejzářivější a nejdelší let meteoru co jsem zatím viděl (22.30+-). :oVidel si tento? :)
Ja som tento zaber exponoval o 22:43. Je neostry. To som skusal ci mam dobre zaostreny objektiv :)
Expozicny cas atd je ten isty ako som napisal v prispevku vyssie :)
http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 4001483330
honza.ho

Perseidy 2007

Příspěvek od honza.ho »

Hezké, ale to nebude on, ten který jsem viděl já letěl z pravé strany (od Persea) a končil přímo u Dubhe. Jasnost se mi zdála pořád stejná, nebyla to taková rychlovka jako u ostatních meteorů které jsem kdy viděl. Bohužel nedokážu posoudit kdy se dá o objektu mluvit jako o bolidu. Byl by to jasný favorit :)
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

Tak po tomto presnejšom popise tvojho môžem povedať že si určite nevidel perzeidu..Perzeidy sú rýchle meteory.Aj v blízkosti radiantu.A poloha tvojho a môjho meteoru musí byť na oblohe iná (v pripade ked sme videli rovnaký meteor).Netvrdím ale že sme videli rovnaký... :)
ivanmsk

Perseidy 2007

Příspěvek od ivanmsk »

Jedna perzeida (?) sa aj mne podarila napriek tomu, ze je fotena z MBO (Moje Balkonove Observatorium) v strede sidliska v Bratislave. Podmienky otrasne. Snimka je 11.8.2007 od 01h03m39s SELC, exp 15s., CCD Astropix 1.4 na stative, objektiv Pentax f=6,5mm
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

ivanmsk napsal: Jedna perzeida (?) sa aj mne podarila napriek tomu, ze je fotena z MBO (Moje Balkonove Observatorium) v strede sidliska v Bratislave. Podmienky otrasne. Snimka je 11.8.2007 od 01h03m39s SELC, exp 15s., CCD Astropix 1.4 na stative, objektiv Pentax f=6,5mm
Ved to je pekny zaber. Zaber presne vystihol tie hrozne podmienky....
Dnes skusam v Brne-Reckovicich (tu totiz byvam) z balkona nieco nafotit. Len mam vuhlad na sever a severovychod a tam je zatial totalna deka......Maximum je vsak prave dnes tak cakam.... Aj vcera to vyzeralo beznadejne a .....
Vabra

Perseidy 2007

Příspěvek od Vabra »

SV byl u nas v oparu tak jsem ani nejel za mesto (Melnik) a jen tak si cvakal na zahrade 22:30-23:20 (a 120s) na pevnem stativu Canon 20D s rybim okem 16mm (oblast od Persea k Vodnari).

Mam tam par letadel, ale pouze jeden meteor a to jeste mozna nebude Perseida (spise jako by letela od Kasiopei), ale za to muze mozna to zkresleni Rybiho oka...

Slibovany ohnostroj se odklada...

Bohuzel zitra vstavam uz v 5 takze nekdy priste...
Pavel Vabrousek
milan1960

Perseidy 2007

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj .Ty máš aspoň něco u nás před chvíli přestalo pršet!!
Počkám do 3.00 hod a pak se uvidí jestli jsem vůbec něco viděl Měj se Milan
LbA

Perseidy 2007

Příspěvek od LbA »

Vabra napsal:
Mam tam par letadel, ale pouze jeden meteor a to jeste mozna nebude Perseida (spise jako by letela od Kasiopei), ale za to muze mozna to zkresleni Rybiho oka...

Slibovany ohnostroj se odklada...

Bohuzel zitra vstavam uz v 5 takze nekdy priste...Pochval sa tym zaberom Pocasie nam tohto roku nepraje; radi uvidime lubovolny meteor :)
Martin Vyskočil
Věk: 44

Perseidy 2007

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Pozoroval jsem od 0:00 do 0:40. Videl jsem asi 10 meteoru, z toho 4 byly jasnejsi se stopou a jsem presvedcen, ze jem videl i jeden stacionarni. Na chvilicku to totiz docela vyrazne bliklo primo v Perseu. Vstavam rovnez pred patou do prace, takze koncim.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
zach.jiri

Perseidy 2007

Příspěvek od zach.jiri »

Ach jo, všude v Čechách jasno, jen tady na Vysočině počasí nic moc. Ještě že mám ty prázdniny a můžu si dovolit nejít spát a počkat, že se to zlepší. A nezapomeňte si něco přát, až poletí nějaká ta Perseida ! ;)
milan1960

Perseidy 2007

Příspěvek od milan1960 »

Neboj u nás se to už začíná protrhávat ;D .Snad to aspoň chvíli vydrží!Ahoj Milan
Odpovědět