ladis napsal: Dle wetterzentrale by nejvetsi sanci meli mit u nas z Ne na Po lide na zapade Cech...A podla modelu ALADIN na shmu.sk velke sance maju na vychode Slovenska
V tychto dnoch si 90% modelov vylame zuby, pozri synopticke mapy ...
Jednoducho treba ist pozorovat aj napriek predpovedi numerickych modelov. Ja som sice strasne unaveny ale vyrazam za Brno (tak 60 km aspon smerom k hranici zo Slovenskom)
Aj napriek otrasnym podmienkam sa mi vcera (11.augusta) podarilo odfotit Perzeidu. Fotka vobec nieje pekna, ale aj tak ju tu davam.
Fotil som za Uherskym Hradistom spolu s Monikou Ch. Fotoaparat CANON EOS 350D som mal na stative. Setovy objektiv EF-S bol na ohniskovej vzdialenosti 18mm. Lm volnym okom bola ledva 5.0 Bol opar a svetlo z mesta sa strasne na tom opare rozptylovalo
Zaber bol exponovany o 23:18 LSEC. ISO 1600, expozicna doba 10s clona 3,5
Tu je celkovy zaber http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 8655917602
Tu je vyrez http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 8655917618
Obrazok som vyrazne upravoval v NEAT IMAGE (zo stranky som si stiahol sumove profily pre svoj fotoaparat a este som nasiel v obrazku vzorku sumu, nastavil som hlavne odfiltrovavanie vysokych frekvencii....
Vysledok som otvoril v photoshope, vyvazil ciernu a bielu a vyrazne zahybal krivkami
Tak jsem se těšil, že si zítra vezmu volno z práce a vyběhnu pozorovat mimo civilizaci. Bohužel je stále zataženo a moc nadějně to nevypadá. Včera se ale asi na 30 minut vyjasnilo a při výměně okuláru jsem zahlédl krásný Perseid letící přímo z Persea až k Dubhe v UMě. Byl to nejzářivější a nejdelší let meteoru co jsem zatím viděl (22.30+-).
honza.ho napsal: Tak jsem se těšil, že si zítra vezmu volno z práce a vyběhnu pozorovat mimo civilizaci. Bohužel je stále zataženo a moc nadějně to nevypadá. Včera se ale asi na 30 minut vyjasnilo a při výměně okuláru jsem zahlédl krásný Perseid letící přímo z Persea až k Dubhe v UMě. Byl to nejzářivější a nejdelší let meteoru co jsem zatím viděl (22.30+-). :oVidel si tento?
Ja som tento zaber exponoval o 22:43. Je neostry. To som skusal ci mam dobre zaostreny objektiv
Expozicny cas atd je ten isty ako som napisal v prispevku vyssie http://picasaweb.google.com/ladislav.ba ... 4001483330
Hezké, ale to nebude on, ten který jsem viděl já letěl z pravé strany (od Persea) a končil přímo u Dubhe. Jasnost se mi zdála pořád stejná, nebyla to taková rychlovka jako u ostatních meteorů které jsem kdy viděl. Bohužel nedokážu posoudit kdy se dá o objektu mluvit jako o bolidu. Byl by to jasný favorit
Tak po tomto presnejšom popise tvojho môžem povedať že si určite nevidel perzeidu..Perzeidy sú rýchle meteory.Aj v blízkosti radiantu.A poloha tvojho a môjho meteoru musí byť na oblohe iná (v pripade ked sme videli rovnaký meteor).Netvrdím ale že sme videli rovnaký...
Jedna perzeida (?) sa aj mne podarila napriek tomu, ze je fotena z MBO (Moje Balkonove Observatorium) v strede sidliska v Bratislave. Podmienky otrasne. Snimka je 11.8.2007 od 01h03m39s SELC, exp 15s., CCD Astropix 1.4 na stative, objektiv Pentax f=6,5mm
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
ivanmsk napsal: Jedna perzeida (?) sa aj mne podarila napriek tomu, ze je fotena z MBO (Moje Balkonove Observatorium) v strede sidliska v Bratislave. Podmienky otrasne. Snimka je 11.8.2007 od 01h03m39s SELC, exp 15s., CCD Astropix 1.4 na stative, objektiv Pentax f=6,5mm
Ved to je pekny zaber. Zaber presne vystihol tie hrozne podmienky....
Dnes skusam v Brne-Reckovicich (tu totiz byvam) z balkona nieco nafotit. Len mam vuhlad na sever a severovychod a tam je zatial totalna deka......Maximum je vsak prave dnes tak cakam.... Aj vcera to vyzeralo beznadejne a .....
SV byl u nas v oparu tak jsem ani nejel za mesto (Melnik) a jen tak si cvakal na zahrade 22:30-23:20 (a 120s) na pevnem stativu Canon 20D s rybim okem 16mm (oblast od Persea k Vodnari).
Mam tam par letadel, ale pouze jeden meteor a to jeste mozna nebude Perseida (spise jako by letela od Kasiopei), ale za to muze mozna to zkresleni Rybiho oka...
Slibovany ohnostroj se odklada...
Bohuzel zitra vstavam uz v 5 takze nekdy priste...
Vabra napsal:
Mam tam par letadel, ale pouze jeden meteor a to jeste mozna nebude Perseida (spise jako by letela od Kasiopei), ale za to muze mozna to zkresleni Rybiho oka...
Slibovany ohnostroj se odklada...
Bohuzel zitra vstavam uz v 5 takze nekdy priste...Pochval sa tym zaberom Pocasie nam tohto roku nepraje; radi uvidime lubovolny meteor
Pozoroval jsem od 0:00 do 0:40. Videl jsem asi 10 meteoru, z toho 4 byly jasnejsi se stopou a jsem presvedcen, ze jem videl i jeden stacionarni. Na chvilicku to totiz docela vyrazne bliklo primo v Perseu. Vstavam rovnez pred patou do prace, takze koncim.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Ach jo, všude v Čechách jasno, jen tady na Vysočině počasí nic moc. Ještě že mám ty prázdniny a můžu si dovolit nejít spát a počkat, že se to zlepší. A nezapomeňte si něco přát, až poletí nějaká ta Perseida !