Barlow celestron

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
BOBIK
Věk: 44

Barlow celestron

Příspěvek od BOBIK »

Stratus napsal:
To je ED model, ten by měl být OK. Jaké jsi použil okuláry?
Mám okulár Celestron Plossl 20mm a Celestron 10mm E-LUX

Prosim poradi mi vhodne...?dakujem...
nepočujúci amaterský astronóm :) Súkromná astronomická pozorovateľňa KYSUCA
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
https://vesmir-spj.webnode.sk/
MilAN
Věk: 76

Barlow celestron

Příspěvek od MilAN »

Můžeš popsat, co se Ti na obrazu hvězd nelíbí - co za vady sleduješ ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AlesU
Věk: 52

Barlow celestron

Příspěvek od AlesU »

Ahoj, mám starší barlow od GSO a nemám možnost srovnání s jinými. Má cenu kupovat nějaký dražší- lepší ?
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
michal.b

Barlow celestron

Příspěvek od michal.b »

AlesU napsal: Ahoj, mám starší barlow od GSO a nemám možnost srovnání s jinými. Má cenu kupovat nějaký dražší- lepší ?
Pro nekoho to cenu ma, pro nekoho nema. Pokud pouzivas barlow pravidelne a na kvalitu zobrazeni mas vyssi naroky, tak se to vyplati, ale zodpovedet takovou otazku muzes jedine sam, a to prave onim porovnanim.
cocky

Barlow celestron

Příspěvek od cocky »

Ŕada diskutujících uvádí praktické zkušenosti s barlow. Může se někdo vyjádřit k otázce, zda není vhodnější koupit si širokoúhlý krátkofokální okulár? Koneckonců, barlow přijde asi na stejné peníze. Já vím, řeknete, že barlow jakoby zdvojnásobuje počet okulárů. Ale má-li někdo okuláry 25 a 10mm, tak s barlow 2x má 12.5 a 5 mm. Je to takový rozdíl mezi 12.5 a 10mm? Při ještě větším počtu okulárů dostanete hodně hustou řadu, ale k čemu to je? Navíc ani ten nejkvalitnější barlow nezlepší vlastnosti okuláru - zcela určitě ne kontrast. Ovšem mohou být i jiné důvody pro použití barlow, než jen zvýšit počet ohniskových délek, které jsou k dispozici např. při astrografii a pro posunutí ohniska.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
Stratus
Věk: 73

Barlow celestron

Příspěvek od Stratus »

cocky napsal: Navíc ani ten nejkvalitnější barlow nezlepší vlastnosti okuláru - zcela určitě ne kontrast. Ovšem mohou být i jiné důvody pro použití barlow, než jen zvýšit počet ohniskových délek, které jsou k dispozici např. při astrografii a pro posunutí ohniska.Dobrý barlow je tzv. neviditelný (až na to znásobení zvětšení dalekohledu). Ty další důvody: např. krátký Plossl má malou vzdálenost výstupní pupily (musíš mít oko namačklé na okulár), proto použiješ Plossl s větší ohniskovou vzdáleností (a větší vzdáleností výstupní pupily) se zařazeným barlowem a hned je pozorování příjemnější.
cocky

Barlow celestron

Příspěvek od cocky »

Ty další důvody: např. krátký Plossl má malou vzdálenost výstupní pupily (musíš mít oko namačklé na okulár), proto použiješ Plossl s větší ohniskovou vzdáleností (a větší vzdáleností výstupní pupily) se zařazeným barlowem a hned je pozorování příjemnější. Ta moje úvaha (a dotaz) vedla k něčemu jiném: moderní širokoúhlé okuláry s krátkým ohniskem (např. Planetary) mají velmi dobré vlastosti - včetně oční vzdáleinosti - není tedy lepší koupit si takový okulár spíše než barlow? To že je sebekvalitnější barlow zcela "neviditelný" asi nebude pravda, každý optický člen něco sežere, i když zhoršení může být prakticky bezvýznamné.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
JHA - Durko

Barlow celestron

Příspěvek od JHA - Durko »

to Cocky:
Zober si to prakticky, na moj 254/1200 newton potrebujem zakladne zvacsenie cca 50- 60x, potom niekde okolo 100x - 120 x, potom nieco do 200x (napr.180x) a nieco okolo 250x. No a na vynimocne podmienky zvacsenia nad 300, cize napr. 350x a na Saturn niekedy kludne aj 400x.
Cize to mas 5 okularov.
S barlowom su to 3.
A nezanedbatelny je aj cenovy faktor, ktoreho dolezitost rastie s cenou okularov. Pri takych Tele Vue si rozmyslim, ci si kupim 3 alebo 5 kusov (i ked 5 kuskov by potesilo  ;D), ale bol by to zbytocny luxus.
Samozrejme, ze vsetky okulare nepouzivas rovnako casto, ale zase byt celkom bez nich tiez nie je bohvieco.
BOBIK

Barlow celestron

Příspěvek od BOBIK »

Zajtra pojdem do BB Tromf. A chcem sa pýtam že ktorý barlow 2x ULTIMA alebo OMNI vhodný do môj astr.dalekohlad Celestron 200/1000mm?Ďakujem....Súrne napíš...

Lebo vymenim z barlow 2x X-Cel ED.. za ULTIMA alebo OMNI!
8" f/5 Newton, CG-5 + motor, Canon EOS 550D, 850D + Astronomik CLS, pointacie SW 102/500mm, hmlovinovy filter UHC-S
AlesU

Barlow celestron

Příspěvek od AlesU »

BOBIK napsal: Zajtra pojdem do BB Tromf. A chcem sa pýtam že ktorý barlow 2x ULTIMA alebo OMNI vhodný do môj astr.dalekohlad Celestron 200/1000mm?Ďakujem....Súrne napíš...

Lebo vymenim z barlow 2x X-Cel ED.. za ULTIMA alebo OMNI!
Ahoj X-Cel je podle mě slušný barlow. Před pár dny jsem ti psal soukromou zprávu ohledně tvého problému se zaostřováním. Podle mě to barlow členem nebude. Zkus ten svůj problém napsat veřejně do fóra, určitě se najde příčina.Víc lidí víc ví.
Zatím bych se toho X-cel nezbavoval. Abys pak nekoupil jiný a nebyl zklamaný.Byla by to škoda peněz.
Aleš
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
BOBIK

Barlow celestron

Příspěvek od BOBIK »

AlesU napsal:

Ahoj X-Cel je podle mě slušný barlow. Před pár dny jsem ti psal soukromou zprávu ohledně tvého problému se zaostřováním. Podle mě to barlow členem nebude. Zkus ten svůj problém napsat veřejně do fóra, určitě se najde příčina.Víc lidí víc ví.
Zatím bych se toho X-cel nezbavoval. Abys pak nekoupil jiný a nebyl zklamaný.Byla by to škoda peněz.
Aleš
Neda sa...všetko som skušal balrow 2x X-Cel ED + okular 10mm E-Lux ani okular 20mm Plossl... (planety aj ostatne Deep sky) Nepômože...Mám nervy...Takžko mám povedať...
AlesU

Barlow celestron

Příspěvek od AlesU »

BOBIK napsal:

Neda sa...všetko som skušal balrow 2x X-Cel ED + okular 10mm E-Lux ani okular 20mm Plossl... (planety aj ostatne Deep sky) Nepômože...Mám nervy...Takžko mám povedať...
Hm, hm, to je divné. Doporučil bych ti si nějaký jiný barlow půjčit a odzkoušet,pokud máš tu možnost. Třeba by ti v té prodejně byli ochotni barlow půjčit, nebo třeba prodat ale s možností vrácení, když ti nebude vyhovovat. Je to docela dost peněz, tak abys nekupoval něco, co ti nebude fungovat.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Barlow celestron

Příspěvek od MMys »

Můžeš už konečně napsat, v čem je s tím barlowem problém ? Jinak to nevyřešíme, nemusí to být barlowem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
michal.b

Barlow celestron

Příspěvek od michal.b »

Cocky: pokud jde jenom o to jedno zvetseni, tak opravdu asi je lepsi koupit primo okular - ale jak uz jsi podotkl, casto nejde jenom o jedno konkretni zvetseni. Napr. me barlow poskytuje 2 dodatecna zvetseni, ktera pouzivam casto, 1 ktere pouzivam obcas a 1 ktere pouziji sice jen 2x do roka, ale pak jsem rad ze ho mam. Me by se tedy porizovani okularu tezce nevyplatilo.
BOBIK

Barlow celestron

Příspěvek od BOBIK »

Dnes rano som bol v BB Tromf. Už som vymenil z barlow X-Cel za OMNi...A teraz prave som skušal barlow 2x OMNi + okular 10mm E-Lux (aj 20mm Plossl).KONEČNE FUNGUJE...Pekná planéta Jupiter a vidno jupiterový pas ale zly seeing...nevadí...Som spokojný...

8.10.2007, 21:11, C8-N, balrow 2xOMNI + okular 20mm, Canon PowerShot A530
Odpovědět