aký krátkoohniskový 1,25 okulár?
Dobrý deň
nedávno som sa stal šťastným majiteľom NEWTONA SKYWATCHER 150/750mm, ktorý má však vo výbave iba dva okuláre 25mm a 10mm (zvečšenie 30x/75x). Chcel by som ich doplniť o nejaký 4-6mm (188x - 125x) okulár. Prosím poraďte aký vybrať. Chcel by som vybrať niečo do 3000Kč.
Na supra.cz som našiel zatiaľ toto:
- WO SPL 6mm 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=871522
- X-CEL 5mm 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=568
- BDP 5mm ORTHO GENUINE 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=413
Čo som sa zatiaľ dozvedel vo fóre, cez krátkoohniskový PLOSSL sa dosť nepohodlne pozoruje, chcel by som teda dačo iné, čo poviete na to BDP? ten je orthoskopický... typ ostatných okulárov žiaľ nieje uvedený...
PS. pls neviete aké typy okulárov sa dodávajú k tym skywatcherom? je na nich napísané len SUPER 25mm, SUPER 10mm
ĎAKUJEM!
nedávno som sa stal šťastným majiteľom NEWTONA SKYWATCHER 150/750mm, ktorý má však vo výbave iba dva okuláre 25mm a 10mm (zvečšenie 30x/75x). Chcel by som ich doplniť o nejaký 4-6mm (188x - 125x) okulár. Prosím poraďte aký vybrať. Chcel by som vybrať niečo do 3000Kč.
Na supra.cz som našiel zatiaľ toto:
- WO SPL 6mm 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... dzb=871522
- X-CEL 5mm 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=568
- BDP 5mm ORTHO GENUINE 1.25” - http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=413
Čo som sa zatiaľ dozvedel vo fóre, cez krátkoohniskový PLOSSL sa dosť nepohodlne pozoruje, chcel by som teda dačo iné, čo poviete na to BDP? ten je orthoskopický... typ ostatných okulárov žiaľ nieje uvedený...
PS. pls neviete aké typy okulárov sa dodávajú k tym skywatcherom? je na nich napísané len SUPER 25mm, SUPER 10mm
ĎAKUJEM!
Dobson: SW 254/1200; Trieder: Kowa BDII 6,5x32mm; okuláre: Nagler 9mm, 16mm, Morpheus 4.5-6.5-12.5, TV plossl 32mm, Scopos 30mm, Vixen HR 3.4mm; Barlow: TV2x; ES komakorektor; SQM; filtre: CLS, UHC, OIII, HBeta
Z těch okulárů, které jsi označil je velmi dobrý okulár Ortho - Genuine, který má výborný kontrast, ale oko budeš míti při pozorování objektů velmi blízko.
Lepší okulár bude určitě okulár/Vixen LV 5 mm , neb 6 mm s očním reliefem 20 mm, rovněž s výborným kontrastem téměř do kraje zorného pole.
Oba okuláry se nechají využít při dobrém seeingu na pozorování planet.
Dodávané okuláry jsou konstrukce Plössl. Sám používám jak okulár Vixen LV 6 mm, tak i okuláry Ortho. Okuláry TS Planetary nevykreslí dobře celé zorné pole. Rozumná hranice pro maximální zvětšení je 2 D (u tvého dalekohledu max. 300 x), kterou stějně často nevyužiješ.
Habl.
Lepší okulár bude určitě okulár/Vixen LV 5 mm , neb 6 mm s očním reliefem 20 mm, rovněž s výborným kontrastem téměř do kraje zorného pole.
Oba okuláry se nechají využít při dobrém seeingu na pozorování planet.
Dodávané okuláry jsou konstrukce Plössl. Sám používám jak okulár Vixen LV 6 mm, tak i okuláry Ortho. Okuláry TS Planetary nevykreslí dobře celé zorné pole. Rozumná hranice pro maximální zvětšení je 2 D (u tvého dalekohledu max. 300 x), kterou stějně často nevyužiješ.
Habl.
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Mne pan zahajsky doporucil pro stejny Newton TS Planetary 4 mm (http://www.celestron.cz/common/img/872985!4.jpg), ale jeste jsem nemel moc prilezitost ho vyzkouset. Mozna nekdo zkusenosti ma. A pak se mi libi Hyperion 5 mm (http://www.celestron.cz/common/img/871465.jpg), u nej je navic vyhoda variability. Ale odbornici asi poradi lepe 

Jsem zacatecnik, ale lecim se 

Doporučuji okuláry Vixen LV 6 , 4, 2.5 mm s očním reliefem 20 mm.Oko je daleko od poslední čočky.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
DIK. všetkým, zatial to teda vyzerá na VIXEN LV, pozeral som ho na poseci, kde ho tiež chvália...
... pls ak má ešte niekto ďalšie typy... skúste aj niečo lacnejšie/drahšie(ale nie moc )
TO HABL: jj viem že 300 je max. ten newton je relatívne malý a k tomu dosť svetelný a na max. by som potreboval tak okular 2,5mm...
So zvečšením sa ani nechcem posúvať niekde nad 200x, aj tak do budúcna rátam s večšim ďalekohľadom a okulár s ešte kratším ohniskom by som už potom moc nevyužil.
... pls ak má ešte niekto ďalšie typy... skúste aj niečo lacnejšie/drahšie(ale nie moc )

TO HABL: jj viem že 300 je max. ten newton je relatívne malý a k tomu dosť svetelný a na max. by som potreboval tak okular 2,5mm...
So zvečšením sa ani nechcem posúvať niekde nad 200x, aj tak do budúcna rátam s večšim ďalekohľadom a okulár s ešte kratším ohniskom by som už potom moc nevyužil.
Dobson: SW 254/1200; Trieder: Kowa BDII 6,5x32mm; okuláre: Nagler 9mm, 16mm, Morpheus 4.5-6.5-12.5, TV plossl 32mm, Scopos 30mm, Vixen HR 3.4mm; Barlow: TV2x; ES komakorektor; SQM; filtre: CLS, UHC, OIII, HBeta
elessar napsal:
Není to Plössl, je to obdoba obráceného Kelllneru
Není to Plössl, je to obdoba obráceného Kelllneru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
elessar napsal: DIK. všetkým, zatial to teda vyzerá na VIXEN LV, pozeral som ho na poseci, kde ho tiež chvália...
Vlastním newtonův dalekohled 150/762mm a má zkušenost s okuláry je následující:
Vixen LV 5 - zvětšení 150x, obraz kontrastní téměř do kraje zorného pole i když trochu tmavší.
Televue Plössl 8mm - zvětšení 95x, perfektní kontrastní obraz a proti Vixenu je sledovaný objekt světlejší, nevýhoda-oko musí být těsně u okuláru.
SW Ultrawide 6mm - zvětšení 127x, obraz dobrý jen v cca 2/3 zorného pole, při jasnějších objektech odlesky (zase je 3x levnější než předchozí okuláry)
Jorges

Vlastním newtonův dalekohled 150/762mm a má zkušenost s okuláry je následující:
Vixen LV 5 - zvětšení 150x, obraz kontrastní téměř do kraje zorného pole i když trochu tmavší.
Televue Plössl 8mm - zvětšení 95x, perfektní kontrastní obraz a proti Vixenu je sledovaný objekt světlejší, nevýhoda-oko musí být těsně u okuláru.
SW Ultrawide 6mm - zvětšení 127x, obraz dobrý jen v cca 2/3 zorného pole, při jasnějších objektech odlesky (zase je 3x levnější než předchozí okuláry)
Jorges
Ptal si se jeste na dalsi varianty - je tu treba Baader Eudiascopic 5mm, nebo kvalitni barlow...
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
JORGES: dík, vlastné skúsenosti sú najlepšie, ináč menšia svetelnosť 5mm Vixenu može byť sposobená jeho večším zvečšenim (čím večšie zvečšenie tým menej jasné objekty )
Michal.b - o barlowovi nerozmýšľam - musím si vybudovať "základňu" kvalitnejších okulárov, mám len tie štandardne dodané. Zostanem asi pri Vixene 5 alebo 6mm
Michal.b - o barlowovi nerozmýšľam - musím si vybudovať "základňu" kvalitnejších okulárov, mám len tie štandardne dodané. Zostanem asi pri Vixene 5 alebo 6mm
elessar napsal:
Michal.b - o barlowovi nerozmýšľam - musím si vybudovať "základňu" kvalitnejších okulárov, mám len tie štandardne dodané. Já bych je tak nepodceňoval! Tento dalekohled jsem i s uvedenými okuláry používal více než tři roky. Třeba 25mm dával lepší obraz než Plossl od GSO. Ten 10mm s Barlowem dá Vámi žadaných 5mm a na planetách byl s tímto dalekohledem lepší než Celestron X-cell 5mm. Přitom Barlow byl obyčejný SW za méně než polovinu ceny X-cellu!
Michal.b - o barlowovi nerozmýšľam - musím si vybudovať "základňu" kvalitnejších okulárov, mám len tie štandardne dodané. Já bych je tak nepodceňoval! Tento dalekohled jsem i s uvedenými okuláry používal více než tři roky. Třeba 25mm dával lepší obraz než Plossl od GSO. Ten 10mm s Barlowem dá Vámi žadaných 5mm a na planetách byl s tímto dalekohledem lepší než Celestron X-cell 5mm. Přitom Barlow byl obyčejný SW za méně než polovinu ceny X-cellu!
STRATUS: hmmm teraz ste ma zmiatli... už som bol vlastne rozhodnuty... popozerám vo fóre aj info o dákych barlowoch...
elessar napsal: popozerám vo fóre aj info o dákych barlowoch...Šikovný by mohl být Barlow 2x-3x od MEADE (Dalekohledy Matoušek, aj. nový cca 2.300,- Kč) s tím 10mm okulárem je potom možné volit zvětšení 150x nebo 225x. Já sám jsem s tímto dalekohledem (SW 150/750) běžně používal na planety a Měsíc zvětšení 250x.
Mám několik let Baader Eudiascopic 5mm a jsem s ním spokojený,kreslí dobře. Po delší době jsem si pak koupil LV 9 a letos LV 7. Zorné pole mají trochu větší a líp se s nimi kouká. Nemusím cpát oko tak blízko.
Možná jsem už hodně zmlsán,ale do silnějšího okuláru jak 12mm,bych radši investoval. Opravdu se to vyplatí. Někdy i ta pohodlnost při dlouhém pozorování,hlavně v zimě ,je znát.
Možná jsem už hodně zmlsán,ale do silnějšího okuláru jak 12mm,bych radši investoval. Opravdu se to vyplatí. Někdy i ta pohodlnost při dlouhém pozorování,hlavně v zimě ,je znát.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Myslim ze sa tu nikde nespomenul Celestron X-Cel 5mm. Pouziva ED skla, uprava FMC, vzdial. vyst. pupily 20mm, zorne pole 55 st. Pouzivam tento okular v spojeni so SW80ED a Newtonom 155/900 a som maximalne spokojny. Svojho casu som ho kupil za 2900 Sk.
SpaceMan napsal: Myslim ze sa tu nikde nespomenul Celestron X-Cel 5mm. Pouziva ED skla, uprava FMC, vzdial. vyst. pupily 20mm, zorne pole 55 st. Pouzivam tento okular v spojeni so SW80ED a Newtonom 155/900 a som maximalne spokojny. Svojho casu som ho kupil za 2900 Sk. Byl vzpomenut i s názorem v příspěvku č.#9
.

New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D