Internetový katalóg dvojhviezd

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Podobnú tému som nenašla, nuž ju zakladám.

Prosím vás, nepoznáte niekto nejaký podrobný internetový hviezdny katalóg, v ktorom by boli nielen hviezdy so súradnicami a podobne, ale bolo by tam aj uvedené, či hviezdy patria do nejakého binárneho systému? Nič z toho, čo som doteraz našla mi neudáva, či je hviezda dvojhiezdou alebo viacnásobnou hviezdou, alebo samostatný systém.

Tu nejde o pozorovanie, potrebujem katalóg, kde by boli zaznamenané akékoľvek formy dvoj a viac-násobných hviezd, vrátane spektroskopických. Najlepší by bol vyhľadávací katalóg, do ktorého by som len nahodila SAO alebo HD číslo hviezdy a ono by mi to vypľulo všetky údaje o nej.
LbA

Příspěvek od LbA »

Skus tento podrobny katalog
http://simbad.u-strasbg.fr/simbad/sim-fid
Dufam, ze pomoze... Je fakt podrobny :)
A mozes klikat aj sem http://aladin.u-strasbg.fr/aladin.gml
Tu sa ti ukazu vyhladavacie polia (velmi vhodne pri pozorovani, ccd fotometrii a tak)
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Eryn napsal: Podobnú tému som nenašla, nuž ju zakladám.

Prosím vás, nepoznáte niekto nejaký podrobný internetový hviezdny katalóg, v ktorom by boli nielen hviezdy so súradnicami a podobne, ale bolo by tam aj uvedené, či hviezdy patria do nejakého binárneho systému? Nič z toho, čo som doteraz našla mi neudáva, či je hviezda dvojhiezdou alebo viacnásobnou hviezdou, alebo samostatný systém.

Tu nejde o pozorovanie, potrebujem katalóg, kde by boli zaznamenané akékoľvek formy dvoj a viac-násobných hviezd, vrátane spektroskopických. Najlepší by bol vyhľadávací katalóg, do ktorého by som len nahodila SAO alebo HD číslo hviezdy a ono by mi to vypľulo všetky údaje o nej.
1) hladala si slabo, lebo tuto otazku som polozil minuly mesiac
tuje odpoved http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=0#0

2) nabuduce nazvi temu normalne a nie takto ???
hoci "internetový katalóg dvojhviezd" by bolo lepsie
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Pavuk_ napsal:

1) hladala si slabo, lebo tuto otazku som polozil minuly mesiac
tuje odpoved http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... ;start=0#0

2) nabuduce nazvi temu normalne a nie takto ???
hoci "internetový katalóg dvojhviezd" by bolo lepsie
Tak som hľadala v nesprávnych sekciách. Nepredpokladala som, že dvojhviezdy sa zaraďujú medzi deep-sky, myslela som, že deep-sky sú len hmloviny, hviezdokopy, galaxie a pod.

K tomu názvu: Je tu plno hlúpejších názvov tém a nechápem, prečo by práve tento mal byť zlý, pretože je to neobyčajná prosba. Opakujem, mne nejde o pozorovanie dvojhviezd, len o informáciu, či nejaká hviezda je osamotená alebo nie.

Ale aj tak ďakujem, prezriem si tie katalógy a uvidím, či nájdem to, čo hľadám.
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Eryn napsal:

Tak som hľadala v nesprávnych sekciách. Nepredpokladala som, že dvojhviezdy sa zaraďujú medzi deep-sky, myslela som, že deep-sky sú len hmloviny, hviezdokopy, galaxie a pod.

K tomu názvu: Je tu plno hlúpejších názvov tém a nechápem, prečo by práve tento mal byť zlý, pretože je to neobyčajná prosba. Opakujem, mne nejde o pozorovanie dvojhviezd, len o informáciu, či nejaká hviezda je osamotená alebo nie.

Ale aj tak ďakujem, prezriem si tie katalógy a uvidím, či nájdem to, čo hľadám.
Ale no tak ved sa hned nečerti ;)
prepac, nemyslel som to zle

1) ked ostatni sa nespravaju tak ako maju, to neznamena, ze musis/musim aj ty/ja, prave naopak, treba ist prikladom
2) zly je preto, lebo nevyjadruje o co v tej teme ide

Deepsky objekty su defacto vsetky objekty, ktore su za hranicou slnecnej sustavy
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pavuk_ napsal:
Deepsky objekty su defacto vsetky objekty, ktore su za hranicou slnecnej sustavy
Krobě hvězd Galaxie :D, ty se většinou řadí k hvězdám, takže nejobvyklejší dělení je potom Solar syst., Star , NSO (DSO)
Bohužel, astrofórum nemá klasické dělení, místo skupiny hvězd má proměnné a tak není logické místo, kam zařadit dvoj a vícenásobné hvězdy a hvězdy jakékoliv obecně. To by se doufám dalo ale v rozvržení AF spravit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

v roce 2003 jsem se pokusil o: http://www.obloha.webzdarma.cz/dvojhvezdy.php
lze hledat podle souhvězdí...
Odpovědět