Speciální okulár

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Speciální okulár

Příspěvek od Psion »

Mars byl včera vidět opravdu nádherně a tak jsem vyzkoušel novou optickou soustavu. Byl jsem opravdu překvapen, protože se mi v okuláru objevil obraz, který jsem ještě neviděl v žádném okuláru a to ani v okulárech nejvyšší třídy. Zvětšení této speciální sestavy bylo 444x a obraz byl velmi dobrý, ostrý jako při zv. 240x a se všemi podrobnostmi na povrchu. Sestava se skládala z okuláru SMA 10mm a malého hledáčku se zvětšením 3.7x, který jsem umístil za okulár. Soustava má odhadem asi 8-9 optických prvků.
Telesto

Speciální okulár

Příspěvek od Telesto »

Jak že? A jak jsi tam dal ten hledáček? Za okulár dalekohled? To je divné, ne? Ale věřím, že to fungovalo, ale je to zajímavé...
MIMA

Speciální okulár

Příspěvek od MIMA »

To by chtělo nechat si to patentovat než to pan Nagler okoukne.
johnik

Speciální okulár

Příspěvek od johnik »

Pane Matoušku, mohl byste prosím mrknout na můj dotaz v rubrice digit. fotoaparátů?díky
zdenek
Věk: 55

Speciální okulár

Příspěvek od zdenek »

Telesto napsal: Jak že? A jak jsi tam dal ten hledáček? Za okulár dalekohled? To je divné, ne? Ale věřím, že to fungovalo, ale je to zajímavé...
Samozřejmě že to fungovalo. A docela dobře :)(osobně jsem to viděl). Je to v podstatě stejná finta jako u zvyšování výkonu triedru afokálním nástavcem (viz moje příspěvky v AstroTechnice na toto téma).

Zdenek.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Speciální okulár

Příspěvek od Psion »

Už se mi podařilo vyndat z hledáčku zaměřovací kříž s kruhy a tak bude pozorování ještě příjemnější. Další testy provedu o víkendu, tak dám vědět.
Telesto

Speciální okulár

Příspěvek od Telesto »

Chtělo by to foto, celé té zázračné sestavy jak je to přiděláno k dalekohledu ;D
Psion
Kontaktovat uživatele:

Speciální okulár

Příspěvek od Psion »

No zatím jsem to nepřidělával, ale pouze přidržel u sebe. Vymýšlím, jak to celé k sobě přidělávat a zatím mě nic nenapadlo Ale fotku určitě udělám
Odpovědět