Speciální okulár
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Speciální okulár
Mars byl včera vidět opravdu nádherně a tak jsem vyzkoušel novou optickou soustavu. Byl jsem opravdu překvapen, protože se mi v okuláru objevil obraz, který jsem ještě neviděl v žádném okuláru a to ani v okulárech nejvyšší třídy. Zvětšení této speciální sestavy bylo 444x a obraz byl velmi dobrý, ostrý jako při zv. 240x a se všemi podrobnostmi na povrchu. Sestava se skládala z okuláru SMA 10mm a malého hledáčku se zvětšením 3.7x, který jsem umístil za okulár. Soustava má odhadem asi 8-9 optických prvků.
Speciální okulár
Jak že? A jak jsi tam dal ten hledáček? Za okulár dalekohled? To je divné, ne? Ale věřím, že to fungovalo, ale je to zajímavé...
Speciální okulár
Pane Matoušku, mohl byste prosím mrknout na můj dotaz v rubrice digit. fotoaparátů?díky
Speciální okulár
Telesto napsal: Jak že? A jak jsi tam dal ten hledáček? Za okulár dalekohled? To je divné, ne? Ale věřím, že to fungovalo, ale je to zajímavé...
Samozřejmě že to fungovalo. A docela dobře
(osobně jsem to viděl). Je to v podstatě stejná finta jako u zvyšování výkonu triedru afokálním nástavcem (viz moje příspěvky v AstroTechnice na toto téma).
Zdenek.
Samozřejmě že to fungovalo. A docela dobře

Zdenek.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Speciální okulár
Už se mi podařilo vyndat z hledáčku zaměřovací kříž s kruhy a tak bude pozorování ještě příjemnější. Další testy provedu o víkendu, tak dám vědět.
Speciální okulár
Chtělo by to foto, celé té zázračné sestavy jak je to přiděláno k dalekohledu ;D
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Speciální okulár
No zatím jsem to nepřidělával, ale pouze přidržel u sebe. Vymýšlím, jak to celé k sobě přidělávat a zatím mě nic nenapadlo Ale fotku určitě udělám