Fomei Ano alebo Nie

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Samurai

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od Samurai »

Som astronóm začiatočník a zatial vlastním iba triéder 12x50 ale chcem si kúpiť dáky teleskop.Moje stanovisko (balkón) je dosť obmedzené čo sa týka výhladu a tak bolo jedno z kritérií aby bol prenosný v aute a keďže prístup na najbližší kopec je možný iba terénnym autom tak aj prachuvzdorný.Toto určite nespĺňal newtonov typ ak tak možno schmit-cassegrain s korekčnou platňou, lenže ten zasa nespĺňal moje finančné možnosti (tak okolo 10000 kč).A tak som sa rozhodol pátrať po nejakom refraktore avšak z článkov som sa dočítal že v tejto cenovej kategórií asi nič moc nezoženiem.Objektívi do 70mm sa mi zdajú slabé keďže ešte neviem či budem pozorovať planéty hviezdy alebo hmloviny.Chcem sa teda opýtať na objektívny názor na firmu fomei, konkrétne na typ fomei rr 90-900, je to refraktor s 90mm achromatickým objektívom na paralaktickej montáži a 900mm ohniskom, a kellnerovími okulármi 20 a 6 mm, samozrejme časom by som dokúpil dáky plossl okolo 10 mm čím by som dosiahol asi optimálne odstupňovanie zväčšení 45x 90x 150x ale to iba v prípade že by tento teleskop v dákom objektívnom hodnotení obstál, a preto sa obraciam na vás, uživatelov ak sa niekto s Vás stretol s týmto refraktorom odpíšte mi prosím , lebo zatial som nenašiel nikoho kto by mi zodpovedne ohodnotil tento typ.Čo sa týka firmi fomei jediné čo som o nich počul bol dosť negatívny ohlas k ich puškohladom nižšej cenovej kategórie, hlavne čo sa týka optiky.O astronomickej optike firmi fomei viem iba to že ju vraj vyrába v ázií ale dnes vraj vyrábajú takmer všetky značky svoje komponenty v ázií (okrem tých ktoré stoja nad 50 000 korún) a tak neviem či má význam platiť 20 000 a viac za soligor a pod. ktorý vraj tiež vyrábajú optiku v ázií.Za odpoveď vopred ďakujem a keďže som začiatočník prosím poraďte mi nech nekúpim dáku blbosť.
Janek
Věk: 60

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od Janek »

Možností do 10.000 Kč je vícero. Určitě i Skywatcher 90/900 což bude obdoba Fomei. Vyrábí jej Synta tj. ta samá firma, která dělá i pro Celestron. Ale je tu i možnost koupit Maksutova, který 90/1200 buď jako pouze tubus nebo i s montáží. Cenu nevím, ale určitě bude okolo 10.000, protože Maksutov 127/1500 je za necelých 15.000.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od MMys »

Naco prachuvzdorný (uzavřený) dalekohled) ? Je přeci jedno, jestli se ti zapráší korekční deska u SCT nebo zrcadlo u Newtona nebo čočka u refraktoru. Vadí to vše stejně, prostě se zaprášit nemá. Od toho jsou na všech dalekohledech kryty. Ať je to SCT, Newton nebo refraktor. Fomei 90/900 mi připadá celkem nanic. Na planety moc nepůjde (jen achromát -> větši barevná vada) na deep-sky zoufale malý průměr.

Radím ještě trochu našetřit a pořídit si Newtona/dobson montáž za nějakých 15000. Budeš mít průměr zrcadla 200mm.

Když podrobně prostuduješ celé astrofórum (hlavně sekci technika), uděláš si pravdivý obrázek o tom, jaký dalekohled už má cenu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Samurai

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od Samurai »

Keďže sa práve rozhodujem o kúpe a neponáhlam stým (Kľudne počkám niekoľko mesiacov prípadne aj rok) som rád každej pripomienke či návrhu.Určite sa stýmto problémom stretol každý začínajúci astronóm (a ešte aj stretne) bol by som rád keby tento článok pomohol mne ale aj ostatným.K tej odpovedi ktorú som dostal ohladne zrkadlového ďalekohladu: Viem že sa mi zapráši pri refraktore čočka a pri cassegrain kor. platňa ale myslel som že čistenie zrkadla je náchylnejšie ako čočky, a hlavne ma trápi problém zošednutia zrkadla po určitej dobe
(čo sa mi pri refraktore nemôže stať) a teda možnosti kde zrkadlo pokoviť a zakoľko (pomohli by mi skôr informácie ohladne pokovenia niekde na Slovensku).Ďalej keďže chcem s teleskopom cestovať (po terénoch, teda otrasom sa nevyhne), bude ho zrejme treba zakaždým koliminovať (ďalšie mínus) a laserový koliminátor je ďalšia investícia a neviem či je to v prírode také jednoduché.Ďalej kolega mi spomínal že na newtone sa po obvode zorného pola deformuje istým spôsobom obraz (čo pri schmitcassegrain eliminuje korekčná platňa) a že farebná vada šošovky u refraktora nenarobí toľko škody.Potom vraví sa že refraktor s objektívom rovnakého priemeru ako zrkadlo u newtona má väčšiu svetelnosť (svetlu nezavadzá odrazové zrkadielko) a niektorý astronómovia (aspom čo som čítal) si na ne nedajú dopustiť.Možno mi niekto odpovie že takéto refraktory sú velmi drahé a s fomeiom a jemu podobným sa nedajú porovnať
a tak sa pýtam či newton (či už na dobsonovej alebo paralaktickej montáži) mi prinesie s pozorovania väčší zážitok ako lacnejší refraktor, či takisto lacné zrkadlo použité v teleskope do 10-15 tisíc ma taktiež nesklame a či toto vyváži, prípadne preváži tie zápory o ktorých som písal (jedná sa mi hlavne o prenosnosť v aute odolnosť voči otrasom a životnosť zariadenia.
PS: Uvítam aj dáke kontakty na predajcov (či už v ČR alebo na Slovensku, kde by som uspel s mojími finančnými možnosťami.
Janek
Věk: 60

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od Janek »

Radost z pozorování Ti přinese každý slušně udělaný dalekohled neboť pro kažký průměr je dost objektů na obloze. Čím větší průměr, tím větší možnosti a možná i radost. Asi bych ale neřešil, co bude za pět či deset let, při mém pohledu zpět je to velmi dlouhá doba a předpokládat, že pokud Tě ten koníček neopustí budeš pozorovat stále 90/900 je neudržitelná. Skutečně kvalitní Dobson 200/1200 se dá pořídit již od 12.000 Kč a "dvacítka" na amatérskou prohlídku stačí. Kvality zrcadel se bát nemusíš, třeba už do tohoto modelu se již dává parabolizovaný Pyrex. O kvalitě domácích výrobců jako je p.Drbohlav nebo p.Holubec bych již nepochyboval vůbec. Ještě se vrátím k Maksutovu - sekundár je lepený, tedy kolimaci provádí výrobce a korekční deska se nemá kam pohnout - alespoň zatím jsme to neřešili. Na prodejce se mrkni na www.astro.cz někde na konci jsou odkazy.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
ROBIN

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od ROBIN »

Obdobím kúpy prvého ďalekohľadu prechádzam v súčasnosti aj ja, ale s problematikou čo kúpiť a čo nie som už trochu ďalej, tak by som si dovolil zopár poznámok.
Na refraktor sa vykašli, do sumy 10 000KČ aj tak na 100% kúpiš šmejd, ktorým si len znechutíš radosť z pozorovania. Troch si ešte našetri a kup si Newtona na dobsonovej montáži.
Ale prv, než si čokoľvek kúpiš ti radim čítať, čítať, čítať. Na nete je veľa dobrých článkov z ktorých získaš informácie tak prepotrebné pri kúpe teleskopu. Určite si prečítaj celé toto astronomické fórum (aj dvakrát) ;). Ďalej si vyhľadaj a stiahni dva vynikajúce články: Jak kupova dalekohled, Jak používat dalekohled.
Myzer

Fomei Ano alebo Nie

Příspěvek od Myzer »

Ďalekohlad refraktor 80/900 od firmy Fomei som si kúpil ako vôbec prvý teleskop, teda po triédri. Vtedy som ale nemal ešte internet a poznatky z astr. literatúry vytvárajú dosť skreslené predstavy. Tak som sa z vtedajšími mojimi astr. vedodomosťami, /teda kúsok napravo od nuly/ rozhodol pre kúpu.
Charakterizoval by som to len jednou vetou: Keď ho už máš doma, tak ho predsa nerozbiješ. Tak som s nim odpozoroval čo sa dalo, deepsky - niekde som tu už raz písal taký zoznam, planéty: Saturn - hlavný prstene, Jupiter - 2 pásy a teraz Mars - polárna č. a tmavé škvrny na povrchu, Mesiac atď.
Pri tej sume 10 000kč je naozaj výhodné ísť do 200-vky, tiež robíš dobre že si ochotný čakať a neponáhlaš sa s kúpou. Ak budeš kupovať v ČR, sleduj denne vzájomne kurz SK/ČK a podľa vývoja si potom vymeň peniaze.
Môj názor na refraktory je 12cm a pred kúpou si byť istý kvalitou, ale to už nieje lacná záležitosť, takže jediné východisko = Dobson aspoň 200 mm.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět