Okulár k 250/1200 dobsonu
Na planety a Měsíc bych volil Radian, dle mé zkušenosti kreslí trochu kontrastněji. Osobně mám však Naglery, u Radianů mě nevyhovovala ergonomie.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- kesi
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Ty Radiány beru taky
(na doporučení Milana).Zatím jen 18mm+Barlow 2x a později vezmu ještě 12mm nebo 10mm Radiána, uvidím podle jemnosti pohybů v horizontálním směru. 12mm by bylo s Barlow 2x přiblížení 200x, což by ještě mohlo být OK.10mm+Barlow 2x už by bylo 240x a to by už mohlo být hodně skokovité v rámci zorného pole dalekohledu, ještě nevím pro který se rozhodnout???

Zeiss Victory SF 10x42
- Honza Ebr (honza42)
Překvapuje mě, jak tu převládá negativní postoj k dlouhým okulárům - mám oblíbený SW 254/1200, k němuž jsem si kromě setových 25 a 10 pořídil 2" SWAN 33 (za 3 tisíce) a (sazmorejme 1,25") SW planetary 6 (za krásnou tisícovku). 6-ka je samořejmě geninální, originální 10ku skoro nepoužívám, protože ta 6ka má asi větší zorné pole:) a stejně tak sem spokojen s 33kou, v krajích pole je sice koma na hvězdách vidět, ale když se člověk dívá do prostřed, tak není nápadná, zkátka kvalita zorného pole mého oka je horší, než kvalita zorného pole mého dalekohledu.
Je otázka, na co člověk dalekohled má, já ho mám samozřejmě na kochání a taky na chlubení a předvádení, pohled 33kou je mnohem působivější než ostatními okuláry, hvězdy jsou všude kolem vás, obzvlášť v mléčné dráze je jich strašně moc, rpostě paráda. A taková M42ka, nebo Amerika (s UHCčkem) si prostě o takové zorné pole říkají (má to skoro dva stupně!).
Jediný problém je právě v tom UHCčku, přeci jenom při takovéhle pupïle je i tady na venokvě obloha světlá, filtr je potřeba a 2" verze je proklatě drahá. Navíc je ptroblém, jak ji používat s 1,25" okuláry, protože potřebujete redukci 2"->1,25", kterou ale dáte do 2" kužele k dalekohedu a pak už je to na štíru s délkou výtahu, pokud není redukce dostatečně chytrá - tzn. musíte mít takovou, kde se vnitřní okulár zasunuje hluboko do míst, kde je redukce sama zasunuté zvenčí.
Jednu takovou jsem nakonec sehnal, ale použitou a poškozenou, načež mi zní filtr (tehdy ještě CLSko) vypadl a já ho musel lovit z tubusu, au! Po opilování problémové místa je ale vše ok.
Je otázka, na co člověk dalekohled má, já ho mám samozřejmě na kochání a taky na chlubení a předvádení, pohled 33kou je mnohem působivější než ostatními okuláry, hvězdy jsou všude kolem vás, obzvlášť v mléčné dráze je jich strašně moc, rpostě paráda. A taková M42ka, nebo Amerika (s UHCčkem) si prostě o takové zorné pole říkají (má to skoro dva stupně!).
Jediný problém je právě v tom UHCčku, přeci jenom při takovéhle pupïle je i tady na venokvě obloha světlá, filtr je potřeba a 2" verze je proklatě drahá. Navíc je ptroblém, jak ji používat s 1,25" okuláry, protože potřebujete redukci 2"->1,25", kterou ale dáte do 2" kužele k dalekohedu a pak už je to na štíru s délkou výtahu, pokud není redukce dostatečně chytrá - tzn. musíte mít takovou, kde se vnitřní okulár zasunuje hluboko do míst, kde je redukce sama zasunuté zvenčí.
Jednu takovou jsem nakonec sehnal, ale použitou a poškozenou, načež mi zní filtr (tehdy ještě CLSko) vypadl a já ho musel lovit z tubusu, au! Po opilování problémové místa je ale vše ok.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
To Honza42:
Naprostý souhlas, ten můj Hyperion 31 je u té 254/1200 naprosto úžasný... Perfektní obraz a veliké zorné pole pro vyhledávání objektů, otevřenky, mlhoviny a vůbec kochání se oblohou!
Bohužel to 2" UHC je další rána pro mojí peněženku ale myslím že do konce roku si ho stejně pořídím...
Naprostý souhlas, ten můj Hyperion 31 je u té 254/1200 naprosto úžasný... Perfektní obraz a veliké zorné pole pro vyhledávání objektů, otevřenky, mlhoviny a vůbec kochání se oblohou!
Bohužel to 2" UHC je další rána pro mojí peněženku ale myslím že do konce roku si ho stejně pořídím...

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

I já používám 32mm, sice obyčejný OMNI, ale pupila je s ním 6,7mm a zorné pole kolem 1,4st. Koupil jsem si dokonce 40mm OMNI, ten ale používám spíš s Makem 127, pupila 3,4mm, zorné pole kolem 1,1st (s tím Makem). K dobsonu je ta 40ka asi už zbytečná - pupila 8,4mm (víc než těch max.7mm) a zorné pole stejné jako u 32ky - 1,4st.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- kesi
- Kontaktovat uživatele:
Měl bych jednu mini otázečku, nevadí, když okulár občas očistím od prachu čistým (ne moc silným)proudem vzduchu? Samozřejmě vzduch jde přes několik filtrů a je dokonale zbaven mechanických nečistot a vody!Nemůže se poškodit antireflexní vzrstva?Můj názor je, že určitě ne, ale chci mít jistotu 

Zeiss Victory SF 10x42
Čistým proudem vzduchu určitě ne.
Který mlhovinový filtr to přesně je? A jak vyřešit dilema, zda 1.25 '' či 2 '' ?? (Ethos je v podstatě 1. 25'' a delší Nagler s výhledem dokoupení v budoucnu okolo 20-22-26 mm zase 2''..???)
A je tento filtr použitelný i na 300-ku?
:-/
Obloha je z mého pozorovacího místa poměrně silně přesvětlená pouličním osvětlením /pomerančovými šmejdy/ :-[
A je tento filtr použitelný i na 300-ku?
:-/
Obloha je z mého pozorovacího místa poměrně silně přesvětlená pouličním osvětlením /pomerančovými šmejdy/ :-[
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- kesi
- Kontaktovat uživatele:
AdB napsal: Čistým proudem vzduchu určitě ne.No, já už to udělal, pač doma sem nic k čištění neměl a ten Radian mi došel od prachu a ošmatlaný, vůbec sem z toho neměl radost >:(, dál to komentovat nebudu.Mohla se tedy nějak poškodit antireflexní vrstva? Popř. co s tím?(Na čištění si samo něco časem koupím...)
To Stana: Pokud ta reakce v první větě byla na můj dotaz, tak se nejedná o filtr, ale okulár
To Stana: Pokud ta reakce v první větě byla na můj dotaz, tak se nejedná o filtr, ale okulár

Zeiss Victory SF 10x42
Ne ne, jsem reagoval na Honzu a ta čísla u jeho nicku jsem zapomněl...
Ale filtry tě asi začnou taky zajímat, tak doufám, že mi někdo ze starých harcovníků snad odpoví...
P.S. Všiml jsem si totiž tu na fóru toho, že se někdo radši zeptá, než aby si našel topic, kde už se o tom hovořilo..Ale asi jsem taky pohodlný to hledat.. ;D
Ohledně čistění okuláru jsem z fóra pochytil, že lékarenský líh a vatička a jemně setřít...
Ale filtry tě asi začnou taky zajímat, tak doufám, že mi někdo ze starých harcovníků snad odpoví...
P.S. Všiml jsem si totiž tu na fóru toho, že se někdo radši zeptá, než aby si našel topic, kde už se o tom hovořilo..Ale asi jsem taky pohodlný to hledat.. ;D
Ohledně čistění okuláru jsem z fóra pochytil, že lékarenský líh a vatička a jemně setřít...

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
stana napsal: Který mlhovinový filtr to přesně je? A jak vyřešit dilema, zda 1.25 '' či 2 '' ?? :-[K Ethosu si dokup 2" Extender nebo paracorr a pak řešíš už jen 2" filtry 

20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
stana napsal: Ne ne, jsem reagoval na Honzu a ta čísla u jeho nicku jsem zapomněl...
Když už je to potřeba, tak isopropyl + jemný tampon a velmi jemně od středu ke krajům setřít. Rozhodně nepoužívat krouživý pohyb přes celou plochu optiky...
.

Když už je to potřeba, tak isopropyl + jemný tampon a velmi jemně od středu ke krajům setřít. Rozhodně nepoužívat krouživý pohyb přes celou plochu optiky...

Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Pánové a kolegové! Ještě pár jasných nocí a budu ouplně tuhej....Jak to zvládáte nechápu..Asi máte můj obdiv!
Páč po ponocování vykazuji známky značné opotřebovanosti..Ale Dobson montáž je na čumendu SUPER! Paralaktiku bych asi na to, co potřebuju, brzo zavrhl...
Ups..
To Chef: Bohužel nevím, co je extendr... :-/
P.s. Jupiter má nějaké pruhy a je větší jak Saturn!!
;D A satelity měl všeckny na jedné straně!
Páč po ponocování vykazuji známky značné opotřebovanosti..Ale Dobson montáž je na čumendu SUPER! Paralaktiku bych asi na to, co potřebuju, brzo zavrhl...

Ups..
To Chef: Bohužel nevím, co je extendr... :-/

P.s. Jupiter má nějaké pruhy a je větší jak Saturn!!
;D A satelity měl všeckny na jedné straně!

- kesi
- Kontaktovat uživatele:
Když už se tady psalo o tom pohodlí,něco sem si našel: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1120484974 nevíte aspoň někdo co dnešní antireflexní vrstvy vydrží(jak se nanáší)např.Milan napsal:"Nevím, jak jsou v současnosti odolné AR vrstvy, ale dříve se tvrdilo, že jim vadí nejvíce biologické znečištění (pot, mastnota, slzy) kteréj e dále bakteriálně napadáno, a produkty činnosti bakterií že značně poškozují AR vrstvy. A že čištění pomocí rozpouštědel ( líh, etér, aceton) je nezbytně nutné a nepoškozuje zdaleka optiku tak, jako právě produkty bakteríí. (??) ", ať si můžu udělat představu o tom, jestli ten ionizovaný vzduch(zbavený mech. nečistot a vody), kterým sem ten okulár ofukoval mohl nějak narušit antireflexní vrstvu? ??? ::)
Zeiss Victory SF 10x42
Moderni AR vrstvy aplikovane na sklo jsou velmi odolne. Nosim bryle s vicenasobnymi AR vrstvami - biologicke znecisteni musi snaset v nezanedbatelnem mnozstvi. Cistim je kazdy den tak, ze vezmu cisty papirovy kapesnik nebo mikrouterku a proste je dukladne "vydrhnu". Za cca 3 roky, co mam tyhle skla, jsem zadne naruseni AR vrstev nezaznamenal. Podobny postup aplikuji i na sve okulary a objektiv fotaku. Tim samozrejme nechci tvrdit, ze je to spravny postup cisteni (protoze neni) 

UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy