Stativ na triedr - zkušenosti
Chtěl bych se zeptat, nemá li někdo zkušenost s "jednonohým", tyčovým stativem a použitím k triedru?
Je to vůbec k nečemu, dá se s tím pozorovat, nebo ta stabilita je na nic, když vezmu v potaz, že vícero pohybů se stejně musí fixovat rukou, že tento typ stativu udrží jen výšku triedru.
Nebo je lepší klasika - trojnožka - se kterou se dá velmi pohodlně pozorovat?
Je to vůbec k nečemu, dá se s tím pozorovat, nebo ta stabilita je na nic, když vezmu v potaz, že vícero pohybů se stejně musí fixovat rukou, že tento typ stativu udrží jen výšku triedru.
Nebo je lepší klasika - trojnožka - se kterou se dá velmi pohodlně pozorovat?
- Martin Vyskočil
- Věk: 44
Trojnozka, zidlicka a atlas.
Pak uz je jen polohovatelny lehatko...
Pak uz je jen polohovatelny lehatko...
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Přesně jak říká Martin 
Ta tyč se spíše hodí pod teleobjektiv s foťákem řekl bych. U pozorování je nejlepší se toho co nejméně dotýkat. Pokud ten stativ nebude opravdu robustní.

Ta tyč se spíše hodí pod teleobjektiv s foťákem řekl bych. U pozorování je nejlepší se toho co nejméně dotýkat. Pokud ten stativ nebude opravdu robustní.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Na pozorování je nejlepší dobrý stativ. Ale s malým zvětšením se často pozoruje z ruky, a tady je monopod vynikající pomůckou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Souhlasím s Milanem, monopod citelně uklidní triedr, alespoň v mých rukách. Trojnohý stativ je pochopitelně pevnější, ale také větší a neohrabanější. A když není ani monopod? V nouzi částešně pomůže provázek uvázaný k triedru a přišlápnutý nohou k zemi. Provázek mírně napínáme tahem triedru vzhůru.
Meade LX200 8", Celestron 102/500, triedr 10x50, 2x oko
Rozhodně bych doporučil opravdový stativ, bude se ti lépe hledat zamýšlený objekt, pokud budeš mít sebou dalšího pozorovatele stačí objekt nalézt jen jednou a podíváte se oba. Při pozorování triedrem v ruce, nebo na monopodu se dalekohled vždy chvěje takže zdaleka !!! neuvidíš to co na stativu. Stativ by měl mít možnost jemného plynulého pohybu a jednoduché aretace v obou osách. Osobně používám Velbon Sherpa 600R a přijde mi celkem vhodný. Navíc unese i pozorovací dalekohled a lze ho využít i na focení. Mám i monopod, ale to je spíše nouzovka.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
A existují i nějaké vyšší stativy? Co jsem se díval po inetu, tak jsou to samé metry a půl. Z toho se těžko dá pozorovat.
vla napsal: Osobně používám Velbon Sherpa 600R a přijde mi celkem vhodný. Navíc unese i pozorovací dalekohled a lze ho využít i na focení. Mám i monopod, ale to je spíše nouzovka.
Aha, tenhle má zrovna 2 metry, což je ideální, ale zase stojí 3 tisíce. Což se mi zdá moc, to by byl x násobek ceny triedru z lidlu. A vzhledem k tomu, že na zrcadlový newton mám montáž, na malý refraktor mám malou mini trojnožku na stůl, sháním spíš něco levného k využití jen k tomu triedru.
Aha, tenhle má zrovna 2 metry, což je ideální, ale zase stojí 3 tisíce. Což se mi zdá moc, to by byl x násobek ceny triedru z lidlu. A vzhledem k tomu, že na zrcadlový newton mám montáž, na malý refraktor mám malou mini trojnožku na stůl, sháním spíš něco levného k využití jen k tomu triedru.
Dlouholetá zkušenost, alespoň moje, kupováním levných kompromisních věcí jsem vyhodil hromady peněz takže už se to snažím nedělat, pokud nemám možnosti chuť a snahu vyrobit sám radši koupím věc kvalitnější. Daný stativ jsem uvedl protože ho vlastním a jsem s ním dosti spokojen na megafoto.cz vyjde i s dopravou o pár stovek levněji, ale zkus projít Foto Śkodu, či Pazderu mnohdy se tam najdou levné a slušné stativy.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Alien_MasterMynd
vla napsal: Dlouholetá zkušenost, alespoň moje, kupováním levných kompromisních věcí jsem vyhodil hromady peněz takže už se to snažím nedělat, pokud nemám možnosti chuť a snahu vyrobit sám radši koupím věc kvalitnější. Daný stativ jsem uvedl protože ho vlastním a jsem s ním dosti spokojen na megafoto.cz vyjde i s dopravou o pár stovek levněji, ale zkus projít Foto Śkodu, či Pazderu mnohdy se tam najdou levné a slušné stativy. Tak s timhle se neda nez souhlasit, sam to delam taky tak. Kdyz zrovna na neco nemam, tak si pockam a usetrim, nez abych koupil neco levneho a pak litoval. Timhle si ale asi musi projit kazdy. On kompromis to bude de facto vzdycky, ale je treba najit rozumny kompromis, takovy, kdy dana vec bude nejen splnovat pozadavky, ale bude i o neco lepsi. Ale zase ne zbytecne o moc, aby to nevyslo moc draho. Treba u toho stativu se rozhodne vyplati koupit lepsi - v budoucnu ho budes treba chtit pouzit na foceni delsim ohniskem (nebo na nej das dalekohled typu 80ED) a rozklepana potvora ti bude na prd a budes resit nakup noveho a penize za stary uz zpatky nedostanes (mysleno pro quaovar). Ja takhle koupil Manfrotto 055, stal sice s hlavou 5000, ale ani v nejmensim jsem tech penez nikdy nelitoval (kupoval jsem ho kvuli tuhosti). Kamarad mel jakysi stativ za asi 1000 nebo 1500, ktery se kroutil a vlnil uz pri spatnem pohledu na nej
. Pak ho jednou zapomnel ve vlaku a komentoval to slovy, ze je rad, ze ho to aspon prinutilo koupit poradny stativ - koupil taky 055 Tohle je uz ovsem stativ s nosnosti 6kg a vhodny pro delsi ohniska (taky se pronese, s hlavou vazi asi 3,5kg), na mensi zatizeni postaci treba varianta 190, kdyz uz zminuju to Manfrotto.

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
To já kupuji tak, aby mnou zaplacená cena byla menší, nebo maximálně rovna užitku z té zakoupené věci.
Za stativ bych tedy více, než řekněme tisícovku nedal, protože jednak mám triedr v ceně 599Kč, a plánované využití je na cca pár dnů v roce. Ještě v letních měsících.
A samozřejmě ještě záleží (při rozhodování za jakou cenu jaký produkt koupit) na budget line. Kdybych úsečku rozpočtových možností měl delší, tak bych třeba jezdil v mercedesu a kupoval bych stativ za 5 litrů, protože existuje velká pravděpodobnost, že bude kvalitnější, než stativ za za pár stovek
Za stativ bych tedy více, než řekněme tisícovku nedal, protože jednak mám triedr v ceně 599Kč, a plánované využití je na cca pár dnů v roce. Ještě v letních měsících.
A samozřejmě ještě záleží (při rozhodování za jakou cenu jaký produkt koupit) na budget line. Kdybych úsečku rozpočtových možností měl delší, tak bych třeba jezdil v mercedesu a kupoval bych stativ za 5 litrů, protože existuje velká pravděpodobnost, že bude kvalitnější, než stativ za za pár stovek

- Alien_MasterMynd
No ja nejsem zadny milionar a nejezdim v mercedesu Ale kdybys nekdy videl rozdil mezi stativem za tisicovku a za tri nebo pet litru, tak bys koukal. Ten za tisicovku se fakt hrozne krouti (hlavne torzne okolo svisle osy) a proste to neni ono.
Druha vec je definice uzitku ze zakoupene veci, kdyz treba levny stativ bude pruzit pri manipulaci s dalekohledem, tak je potom otazka osobnich preferenci, jestli to bude povazovano za vadu nebo ne.
PS: zkus www.jyxo.cz, vyber zalozku Zbozi, pak dej hledat co shanis a dej si seradit od nejlevnejsich. Funguje to na bezne veci dost slusne. A jak psal vla o www.megafoto.cz, tak mam vyzkousene, ze to vychazi na foto veci asi nejlevneji.
Druha vec je definice uzitku ze zakoupene veci, kdyz treba levny stativ bude pruzit pri manipulaci s dalekohledem, tak je potom otazka osobnich preferenci, jestli to bude povazovano za vadu nebo ne.
PS: zkus www.jyxo.cz, vyber zalozku Zbozi, pak dej hledat co shanis a dej si seradit od nejlevnejsich. Funguje to na bezne veci dost slusne. A jak psal vla o www.megafoto.cz, tak mam vyzkousene, ze to vychazi na foto veci asi nejlevneji.
Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
Díky za rady, zkusím a uvidím.
P.S.: je tedy fakt, že kdyby mi ten stativ nějak hodně pružil a ohýbal se, že bych moc komfortu navíc oproti ručnímu pozorování neměl
P.S.: je tedy fakt, že kdyby mi ten stativ nějak hodně pružil a ohýbal se, že bych moc komfortu navíc oproti ručnímu pozorování neměl

- Alien_MasterMynd
quaovar napsal: Díky za rady, zkusím a uvidím.
P.S.: je tedy fakt, že kdyby mi ten stativ nějak hodně pružil a ohýbal se, že bych moc komfortu navíc oproti ručnímu pozorování neměl :-)Nejlepsi bude zajit do obchodu, vyzkouset (=zacloumat rukou nejlepe s nasazenym dalekohledem) a podle toho vybrat
P.S.: je tedy fakt, že kdyby mi ten stativ nějak hodně pružil a ohýbal se, že bych moc komfortu navíc oproti ručnímu pozorování neměl :-)Nejlepsi bude zajit do obchodu, vyzkouset (=zacloumat rukou nejlepe s nasazenym dalekohledem) a podle toho vybrat

Tr. 8x30,10x50,20x50
Tr. 8x30,10x50,20x50
vla napsal: Dlouholetá zkušenost, alespoň moje, kupováním levných kompromisních věcí jsem vyhodil hromady peněz takže už se to snažím nedělat, pokud nemám možnosti chuť a snahu vyrobit sám radši koupím věc kvalitnější.
Tohle mohu jen podepsat, specialne u mechanickych zarizeni jako je stativ se setreni moc nevyplaci a levny kroutici stativ byva velmi casto se ztratou prodan a nahrazen sice drazsim ale stabilnim...
Take jsem si tim prosel a skoncil u Manfrotto 055 (i ten mel nakonec vyrobni vadu, ale uz jsem liny to reklamovat protoze je plne funkcni i s ni, v poslednich dvou letech jsem se nareklamoval levnych stativu uz dost) >:(
Tohle mohu jen podepsat, specialne u mechanickych zarizeni jako je stativ se setreni moc nevyplaci a levny kroutici stativ byva velmi casto se ztratou prodan a nahrazen sice drazsim ale stabilnim...
Take jsem si tim prosel a skoncil u Manfrotto 055 (i ten mel nakonec vyrobni vadu, ale uz jsem liny to reklamovat protoze je plne funkcni i s ni, v poslednich dvou letech jsem se nareklamoval levnych stativu uz dost) >:(
Pavel Vabrousek