2009 - Medzinárodný rok astronómie

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
HlavaXXII

Příspěvek od HlavaXXII »

Vedeli ste, že rok 2009 bude rokom astronómie??

Myslím, že je to príležitosť o väčšiu propagáciu nášho koníčku a samotnej astronómie. A možno by to bola aj skvelá príležitosť presvedčiť našich radných, aby sa začalo s výstavbou planetária v Bratislave...
http://www.astronomy2009.org/
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

HlavaXXII napsal: Vedeli ste, že rok 2009 bude rokom astronómie??

Myslím, že je to príležitosť o väčšiu propagáciu nášho koníčku a samotnej astronómie. A možno by to bola aj skvelá príležitosť presvedčiť našich radných, aby sa začalo s výstavbou planetária v Bratislave...
http://www.astronomy2009.org/
V suvislosti s tymto vyrocim (400. rokov od 1.pozorovania Galeileim) bude vela akcii po celom svete vratane propagacie spravneho osvetlovania a ochrany nocneho prostredia.

Co sa tyka neplanetaria v BA resp. absencii astronomickej institucie pre verejnost, je to trapas v celoeuropskom meradle.
Bratislava stale nepochopila, ze uz je sucastou vacsieho celku,ktory sa vola EU a ze uz nestaci sa hrat iba na vlastnom piesocku, stavat obchodne centra a futbalove stadiony, ale uz sa na nas pozaraju aj ostatne krajiny, co tu stvarame resp. nerobime :-/
ceres

Příspěvek od ceres »

Pavuk_ napsal: Bratislava stale nepochopila, ze uz je sucastou vacsieho celku,ktory sa vola EU a ze uz nestaci sa hrat iba na vlastnom piesocku, stavat obchodne centra a futbalove stadiony, ale uz sa na nas pozaraju aj ostatne krajiny, co tu stvarame resp. nerobime :-/
To je trochu idealisticke a prehnane... Maloktory navstevnik pride do BA za ucelom navstevy planetaria ci hvezdarne. Navyse, je velmi tazke presvedcit verejnost o potrebe cohosi, bez coho zili doteraz a vobec to nepoznaju... To je tvrda realita a pokial sa nenajde nejaky privatny investor, ktory by cosi podobne postavil len tak z cisteho altruizmu, alebo nejaky osvieteny investor, ktory by zahrnul planetarium ako sucast nejakeho obchodneho centra, dovtedy tu nic podobne mat nebudeme. Ukazkovym prikladom je zanik kina iMax - skvela technologia, jedinecny zazitok, ale i financna strata... Ale toto je obohrana platna, treba sa na to pozriet triezvo a realne... :-/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Obchodní centra mají své privátní investory a ti zase mají své kalkulace....
hvězdárnu by musel stavět magistrát ( na altruistu bych nesázel ) a nejen to...Potom tam zaměstnávat lidi, platit je, kontrolovat zda vůbec něco smysluplného dělají, dělat tam inventury majetku, investovat do obnovy majetku atd.atp...Tu nechuť magistrítního úředníka boojovat o to, aby mu přibyla práce chápu... Homer
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

ceres napsal:

To je trochu idealisticke a prehnane... Maloktory navstevnik pride do BA za ucelom navstevy planetaria ci hvezdarne. Navyse, je velmi tazke presvedcit verejnost o potrebe cohosi, bez coho zili doteraz a vobec to nepoznaju... To je tvrda realita a pokial sa nenajde nejaky privatny investor, ktory by cosi podobne postavil len tak z cisteho altruizmu, alebo nejaky osvieteny investor, ktory by zahrnul planetarium ako sucast nejakeho obchodneho centra, dovtedy tu nic podobne mat nebudeme. Ukazkovym prikladom je zanik kina iMax - skvela technologia, jedinecny zazitok, ale i financna strata... Ale toto je obohrana platna, treba sa na to pozriet triezvo a realne... :-/
Nech je to akokolvek idealisticke ci prehnane, je to fakt a jeden z pohladov na vec. Treba sa pozriet napr. do Viedne ako to robia oni.

Precitaj si napr. toto:
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2331
3 odstavec: -dost smutne
HlavaXXII

Příspěvek od HlavaXXII »

ceres napsal:

To je trochu idealisticke a prehnane... verím, že to tak trochu idealistické je ale určite nie nemožné. viem že presvedčiť ľudí a prilákať ich na niečo nové bude problém. ale ak sa to bude robiť správnym spôsobom, ľudia si tam cestu nájdu. naozaj príkladom môže byť nielen Viedeň, ale aj nám blízke Brno. Ak dokážu prilákať ľudí, tak asi to robia nejakým lepším spôsobom, ako sa to robí u nás. Nechcem zovšeobecňovať na všetky planetáriá na Slovensku. Sám som bol iba v planetáriách v Košiciach (keďže som košičan). Z oboch(!) planetáriíí mám zmiešané pocity. Planetárium v CVČ Domino som si pozrel iba ako vyzerá. O predstavenie sme totiž mali záujem len ja a moja manželka...
Pri návšteve planetária v Technickom múzeu sme skoro dopadli tak isto. Okrem nás tam čakala akurát jedna mamička so synom. Keď už sa zdalo, že z toho zase nič nebude, tak nakoniec došla skupina piatich nemcov a nakoniec som predsa len videlprogram planetária. Program mal na plagáte názov Prázdninové meteorické roje. Počas celého predstavenia som sa o nich nič nedozvedel, pretože tetuška s hlasom, akým sa prihovára už niekoľkým generácií detí nám stále hovorila: "Poviem Vám jeden príbeh...." a oči privyknuté na tmu zrazu oslepila bielym svetlom šípky, ktorým nám všetko ukazoval...
Neviem, ako sú na tom iné planetáriá na Slovensku, ale bol by som rád za postrehy. Možno som bol len v nesprávny čas na nesprávnom mieste....
A ešte k (ne)planetáriu v Bratislave. Chcel by som byť idealista, ale bohužiaľ musím byť aj realista. Sám si dobre pamätám na poloprázdne sály astronomických prednášok. Jedinou výnimkou boli akurát žatvy j. Grygara, kedy to praskalo vo švíkoch. Viem že by to bolo ťažké nájsť si divákov, ale ešte raz, ak sa to darí iným planetáriám, tak niečo robia omnoho lepšie...Žeby propagácia??? O obnovení astronomických prednášok po skončení činnosti AU pri PKO som sa skoro nedozvedel, nebyť cesty okolo PKO. A to je myslím dosť málo...
ceres

Příspěvek od ceres »

Chlapi, pozrite si, kedy a za akych podmienok tie planetaria/observatoria vznikli... Ako napisal homer, nie je to len o postaveni budovy s nejakym pristrojom, ale aj o zabezpeceni chodu zariadenia a naplneni programovej struktury. Take zariadenie, pretoze ma dost specificky ucel, musi bezat prakticky nonstop, musi mat vyborny margeting a i tak si na seba ledva zarobi...

Pri dnesnych cenach v Bratislave by samotna stavba primeranej velkosti a vybavenia stala cca 500 milionov. Musela by zamestnavat tak 20 ludi, cize mesacna prevadzka by stala zhruba 2 miliony. Aby to bolo cele aspon na nule, musela by byt mesacna navstevnost zhruba 20-tisic ludi, teda 600 denne. A to uz je riadna fuska... A to nehovorim o startovnych nakladoch na vyrobu programov, marketing, vybavenie atd - zhruba takych 50-100 milionov... Navyse, kde vziat ludi, ktori by to rozbehli? Ziadni s takymi skusenostami tu nie su...

Jasne, je to hanba, ze v Bratislave nie je planetarium ani ziadna hvezdaren. Je to vsak realita, ktoru sa pokusalo zmenit par nadsencov, ale marne... Najvacsim paradoxom je, ze za to, ze v Bratislave nie je aspon hvezdaren, mozu prave hvezdari - v rozhodujucom posudku, ked sa o vystavbe hvezdarne v BA uvazovalo, napisali odborni lektori z Astronomickeho ustavu SAV, ze v BA nie su na postavenie hvezdarne vhodne klimaticke podmienky... Mali sice pravdu, ale tu islo o popularizacne pracovisko, nie o observatorium s odbornym programom. Toto nepochopenie situacie znasame dodnes a preto nemame v Bratislave hvezdaren... Keby sa totiz vtedy tu hvezdaren podarilo postavit, a zacala by fungovat, uz by nebol az taky problem ju o to planetarium rozsirit... Ale to uz som zasiel moc hlboko do historie...

P.S.: pre menej znalych historie - cast bratislavskeho planetaria (toho pristroja) bola dlhe roky v Prahe. Svojho casu sa u Zeiss-a totiz zakupili dva pristroje - jeden pre Prahu a jeden pre Bratislavu. Ten bratislavsky dlho lezal neposkladany v bedniach, pretoze mu nepostavili budovu. Neskor sklady vytopilo a nakoniec ten pristroj posluzil pri renovacii prazskeho planetaria ako zdroj nahradnych suciastok...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

To je opravdu smutné. Holt, jak říkal jeden člověk, který byl z astrofóra odejit, vždycky všechno záleží na lidech....
ceres

Příspěvek od ceres »

Este k tomu planetariu...

Uz skoro 10 rokov existuje nadacia: http://www.astroportal.sk/planetarium/p ... um_04.html

Vysledky jej cinnosti su vsak take, aky je jej web... Proste, takto sa to robit asi neda a tieto aktivity nevedu nikam...

:'(
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

hora napsal: To je opravdu smutné. Holt, jak říkal jeden člověk, který byl z astrofóra odejit, vždycky všechno záleží na lidech....Bohužel, lidé jeho typu a smyšlení právě v Bratislavě hvězdárnu zazdili. Právě povídáním a vědeckém přínosu / nepřínosu ....(= jeho oblíbené téma na cokoliv ....)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rudy

Příspěvek od Rudy »

ceres napsal: Take zariadenie, pretoze ma dost specificky ucel, musi bezat prakticky nonstop, musi mat vyborny margeting a i tak si na seba ledva zarobi...

Pri dnesnych cenach v Bratislave by samotna stavba primeranej velkosti a vybavenia stala cca 500 milionov. Musela by zamestnavat tak 20 ludi, cize mesacna prevadzka by stala zhruba 2 miliony. Aby to bolo cele aspon na nule, musela by byt mesacna navstevnost zhruba 20-tisic ludi, teda 600 denne. A to uz je riadna fuska... A to nehovorim o startovnych nakladoch na vyrobu programov, marketing, vybavenie atd - zhruba takych 50-100 milionov... Navyse, kde vziat ludi, ktori by to rozbehli? Ziadni s takymi skusenostami tu nie su...

.Toto je tazka komercia a s astronomiou nema nic spolocne. Ja, samozrejme viem, ze bez ( milionov) penazi to nejde ale urcite nie takto!
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

MilAN napsal:
Bohužel, lidé jeho typu a smyšlení právě v Bratislavě hvězdárnu zazdili. Právě povídáním a vědeckém přínosu / nepřínosu ....(=  jeho oblíbené téma na cokoliv ....)
Milane, jak tohler můžeš napsat? >:( VždyŤ ty lidi vůbec neznáš. Kromě toho, kdyby magistrát města Bratislavy chtěl mít v Bratislavě hvězdárnu, tak by si ji tam prostě zachoval.
ceres

Příspěvek od ceres »

hora napsal: ...kdyby magistrát města Bratislavy chtěl mít v Bratislavě hvězdárnu, tak by si ji tam prostě zachoval.
Pozor! V Bratislave nikdy ziadna hvezdaren nebola. Prvy pokus zmarila vojna (II. sv.) a za peniaze vyzbierane v zbierke sa postavilo na Skalnatom Plese observatorium. Druhy pokus som uz opisoval, planetarium skoncilo ako suciastky v Prahe...
ceres

Příspěvek od ceres »

Rudy napsal:
Toto je tazka komercia a s astronomiou nema nic spolocne. Ja, samozrejme viem, ze bez ( milionov) penazi to nejde ale urcite nie takto!

Rudy, zial, vacsina svetovych planetarii su rydzo komercne zariadenia, zamerane na iny typ show... Da sa, samozrejme, postavit cosi podobne, ako je napriklad v Hlohovci, ale to by bol skor krok spat. Ani futbalisti, ked potrebuju novy stadion, nestavaju skvarove ihrisko s tromi lavickami pri ciare, ale velky stanok pre zabavu desattisicov... Taky je proste trend. A argument, ze radsej male, ako ziadne, neobstoji, pretoze tym by sa cela problematika vlastne degradovala.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Souhlasím....Ono to není o lidech, ale o penězích. Tam, kde je reálná návratnost vložených prostředků, přichází investoři rychle a dobrovolně .
Čekat v iluzi, že se nějací úředníci zamilují do astronomie a budou lobovat mezi zastupiteli o utrácení peněz, je naivní. Veřejné prostředky se utrácí tam, kde se dá koupit volič. Na fotbalovém stadionu snáz, než na hvězdárně ??? . Tak se nehádejte a pochopte realitu globalizovaného světa. Vždyť i ty hvězdárny a planetária za socíku nevznikaly taky z prostého nadšení soudruhů pro vědu ( kór když původně byli krejčí či truhláři ), ale jako součást propagandy po úspěších sovětské kosmonautiky. Homer
Odpovědět