Ohnisková vzdálenost a kamera LPI

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Jorges

Příspěvek od Jorges »

Nedávno jsem koupil kamerku LPI k mému dalekohledu LXD-75 6". Chtěl jsem se zeptat jakou by jste doporučili ohniskovou vzálenost pro rozumnou velikost objektu (planety) na čipu. Myslíte, že 5x barlow bude postačující? (ohnisko f=3810 mm a světelnost soustavy f/25). Předem díky za odpovědi.
Libor

Příspěvek od Libor »

Nemam konkretne s kamerkou LPI zkusenosti, ale pripada me to jako dobra volba. Delsi ohnisko uz bych nedoporucoval, protoze napr. Saturn uz bude mit malo svetla a cim delsi expozice, tim vice vadi seeing.
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

A kazde zachveni se projevi a pri dlouhych expozicich bude potreba presne sledovat foceny objekt. 2x barlow bude pomerne dostacujici. Samozrejme muzes experimentovat s delsim ohniskem, ale pocitej s podstatne vyssimi naroky - ten uz zmineny seeing atd.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
voko

Příspěvek od voko »

Na Tvého 6" Newtona bude Barlow 2x málo (teda předpokládám, že se bavíme o focení v sekundárním ohnisku, ne okulárovou projekcí). Ta Barlov 5x (f/25) bude dobrý kompromis.
Já sám v sek. ohnisku u 8"SC s LPI používám odhadem f/27 při f ~ 5500 (Barlow 2,3) a snesl bych i silnější Barlow (ale musela by být kvalitní); pravda, expozice by už nebyla v desetinách, ale v sekundách, takže aplikace DF (což u LPI, pokud používáš dodaný software, není problém) a i výběr dobrých snímků by byl náročnější. O přesnost vedení montáže obavy neměj, pokud ji dobře ustavíš.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Jorges

Příspěvek od Jorges »

Děkuji všem za informace.

voko napsal: Na Tvého 6" Newtona bude Barlow 2x málo (teda předpokládám, že se bavíme o focení v sekundárním ohnisku, ne okulárovou projekcí). Ta Barlov 5x (f/25) bude dobrý kompromis.
Já sám v sek. ohnisku u 8"SC s LPI používám odhadem f/27 při f ~ 5500 (Barlow 2,3) a snesl bych i silnější Barlow (ale musela by být kvalitní); pravda, expozice by už nebyla v desetinách, ale v sekundách, takže aplikace DF (což u LPI, pokud používáš dodaný software, není problém) a i výběr dobrých snímků by byl náročnější. O přesnost vedení montáže obavy neměj, pokud ji dobře ustavíš. To voko:
Ano, jedná se o focení v "primárním" ohnisku.
Ješte jsem se chtěl zeptat, od jakého výrobce máš 2x a 3x barlow. Já mám od Meade #140 APO 2x, ale nevím jaký koupit další s cca 3x zvětšením v podobné cenové relaci (2500 - 3000,-). Dále se trochu bojím, aby nevznikly komplikace se zaostřením (např. že bude každý od jiného výrobce a nebudou mezi nimi správné vzdálenosti).
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Ohnisko 3,8m mi prijde uz brutalni - parkrat jsem fotil s objektivem 1000mm a 2xTC, coz je na Sigme SD10 ekvivalent ohnisku 3,4m a uz se na to stacilo skoro spatne podivat, aby to bylo mazle Nehlede k tomu, ze ostreni bylo taky docela maso.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Na planety zrcadlovkou nic jiného nezbývá. 0,4"/pixel je rozumné minimum. Vždycky se to bude špatně ostřit a vždy to už bude háklivé na dotyk.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
voko

Příspěvek od voko »

Jorges napsal: Děkuji všem za informace.
To voko:
Ano, jedná se o focení v "primárním" ohnisku.
Ješte jsem se chtěl zeptat, od jakého výrobce máš 2x a 3x barlow. Já mám od Meade  #140 APO 2x, ale nevím jaký koupit další s cca 3x zvětšením v podobné cenové relaci (2500 - 3000,-). Dále se trochu bojím, aby nevznikly komplikace se zaostřením (např. že bude každý od jiného výrobce a nebudou mezi nimi správné vzdálenosti).Ty chceš dávat kamerku namísto sekundárního zrcátka do primárního ohniska? U N6" to asi bude trochu problém...
Já nemám Barlow 2x a 3x. Špatně jsi pochopil číslo 2,3. Ano, měl jsem asi napsat 2.3x, ale použil jsem desetinnou čárku namísto tečky. Je to obyčejná setová Barlow od Celestronu ze sady s okuláry a filtry. Výrobce sice uvádí mohutnost 2x, ale proměřením jsem zjistil, že ve spojení s kamerkou LPI to dává mohutnost 2,3x Barlow.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Jorges

Příspěvek od Jorges »

voko napsal:
Ty chceš dávat kamerku namísto sekundárního zrcátka do primárního ohniska? U N6" to asi bude trochu problém...
Já nemám Barlow 2x a 3x. Špatně jsi pochopil číslo 2,3. Ano, měl jsem asi napsat 2.3x, ale použil jsem desetinnou čárku namísto tečky. Je to obyčejná setová Barlow od Celestronu ze sady s okuláry a filtry. Výrobce sice uvádí mohutnost 2x, ale proměřením jsem zjistil, že ve spojení s kamerkou LPI to dává mohutnost 2,3x Barlow.
Já jsem se špatně vyjádřil, "primárním ohniskem" jsem myslel focení v okulárovém výtahu (za sek. zrcátkem).
Už je mi to s barlowem jasné - podíval jsem se jaký máš dalekohled :)
Maser
Věk: 45

Příspěvek od Maser »

Já s LPI také fotím, ale na planety a detaili měsíce umisťuju kameru do projekce za SP26mm okulár, kde mám změřeno a vypočtenou délku nástavce, aby se to rovnalo f/20 a f/30.
Saturn při f/20 to je 4000mm ohnisko.
Jupiter při f/30 to je 6000mm ohnisko.

Samozřejmě je to foceno LPI a 8"SCT, ale když snižuješ světelnost tak musíš zvyšovat dobu expozice, a to už může být u LPI problém.  ;)
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Odpovědět