Gamma Leonis

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
KpS
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Gamma Leonis

Příspěvek od KpS »

Při snímání Saturnu na LPI, ve snaze zkrátit si problémy s ostřením, zamířil jsem dalekohled na dvojhvězdu Gama Lva. Obě složky byly na monitoru zřetelné a nedalo mi nepokusit se určit jejich vzdálenost a poziční úhel.

Rozlišení 0.520"/px jsem měl pro použitou projekci změřeno už dříve. Pro určení pozičního úhlu kamerky jsem zastavil na vhodnou dobu hodinový pohon (zrychlený výřez z videa je zde, 1,6 MB). Vyhodnotit poziční úhel kamerky pak umožnila prostá sumace snímků tohoto videa.

První snímek vznikl zpracováním v K3CCDTools. Je složeninou cca 200 snímků, má rozlišení 2:1 a již poopravenou orientaci. Další snímek pak ilustruje způsob, jakým jsem měřil vzdálenost složek. Některé programy sice umožňují měřit polohu optického těžiště hvězdy se subpixelovou přesností, ale v tomto případě gradient jasu jedné složky posouvá polohu těžiště té druhé. Snímek (G-kanál) vznikl jako rozdíl se snímkem otočeným o 180° a posunutým tak, aby se maximálně potlačilo světlo jasnější složky.

AS 80/1200, f/40, Meade LPI

Přesnost změřených hodnot by šla určit např. rozdělením videa a nezávislým zpracováním jeho částí. Smysl by to však mohlo mít až po posouzení možných systematických chyb použité metody.
Karel
Odpovědět