Zdravím všechny příznivce pozorování krás vesmíru a poté také zarudlých očí z nedostatku spánku ...
Chci se zeptat, zda máte někdo zkušenosti s přístrojem, refraktorem GS 300 resp. s focením na tomto teleskopu?
A zda někdo používate astro program Cartes du Ciel? Je to dobrý program pro začínajícího amatér. astronoma?
Dík...
GS300 a focení...
GS300 a focení...
Marula&&refraktor GS300 - zatim 
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
GS300 a focení...
Záleží na tom, co chceš fotit. Rozhodně by mělo jít focení Měsíce a Slunce (přes filtr) Nejlépe asi projekcí přes okulár. S focením v primárním ohnisku to asi žádná sláva nebude. Zaprvé se mi zdá malý průměr okulárového výtahu a navíc je nízká světelnost. Pokud ano, tak asi jenom jasnější objekty (M42, hvězdokupy) Rozhodně ne slabé mlhoviny a galaxie. Problémem bude pointace. K tomu budeš potřebovat ještě druhý pointační dalekohled podobných parametrů. Použití OAG k pointování takhle malého dalekohledu asi nebude možné právě díky průměru okulárového výtahu. Lepší by pro tebe bylo přimontovat k dalekohledu nějaký světelnější teleobjektiv tak f=300-500mm se světelností do f/6 a pokusit se o fotografii s ním, a tímto dalekohledem pointovat.
CDC - výborný program zdaleka nejen pro začátečníka.
CDC - výborný program zdaleka nejen pro začátečníka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
GS300 a focení...
Děkuji za reakci. Já jen, že tento typ dalekohledu nabízí možnost focení, tak jsem chtěl vědět, zda jej někdo nevlastní a nefotí s ním... Každopádně o deepsky pozorování zatím neuvažuji, jsem opravdu začátečník a budu prozatím rád, když porozumím základům... Pokud však se mi podaří něco použitelného vyfotit
, dám rozhodně vědět, pro představu....
Marula&&refraktor GS300 - zatim