Předsklopení zrcátka

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Hynek2
Příspěvky: 132
Registrován: 13. 11. 2002, 15:06

Předsklopení zrcátka

#1

Příspěvek od Hynek2 »

U praktiky MTL5 kterou převážím jen tak pohozenou, se mi dost často stává, že když potom přijde na focení, je zrcátko sklopené. Z toho usuzuji že by mělo být řešitelné, u staršího těla o které člověk nemusí mít až takové obavy, vyvést nějaký ovládací prvek k jeho úmyslnému předsklopení. Otázkou však zůstává zda vlastní funkce uzávěrky není natolik razantní že obraz rozhýbe. U těla praktiky kterou pro astro fotografování používám jsem provedl i následnou úpravu. Je vyjmut hranol. V krytu hranolu je odvrtán otvor, v němž je vlepena trubka pro vsunutí okuláru. Matnice je proleštěna v optické dílně na prakticky čirou. Obraz hvězd je v ní jasný a zaostřuje se dobře. Odvrtání toho krytu je potřeba provést pomocí nože, kryt upnout na upínací desku soustruhu místo univerzály.
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Předsklopení zrcátka

#2

Příspěvek od MP »

To je u Praktic rady "L" pomerne caste, ze s natazenou zaverkou se pri nejakem otresu sklopi zrcatko. Problem je v tom, ze pri tom obcas zustane zablokovana spoust i natahovani a pomuze jenom odsroubovat horni kryt a uvolnit zapadku rucne. Radeji proto nikdy nenechavam natazenou zaverku, kdyz zrovna nefotim. O zamernem predsklapeni zrcatka jsem uvazoval, ale vzhledem k neurcitosti polohy te pojistky natahovani, kdyz je sklopene zrcatko a zaroven zajistena zaverka, by spolehlive mechanicke reseni nebylo az tak jednoduche.

Pokud jde o upravy hledacku, tak mimo jine vlastnim i Prakticu VLC3, kde je sachta i s hranolem a matnici vymenna ( mam i sachtu bez hranolu a nekolik vymennych matnic ), takze podobne upravy jdou delat snadno mimo fotoaparat.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
peta
Příspěvky: 432
Registrován: 21. 06. 2002, 20:06

Předsklopení zrcátka

#3

Příspěvek od peta »

take jsem uvazoval, ze by slo zrcatko napevno uchytit v horni, sklopene poloze, samozrejme po zaostreni... toto slo u bezne u zenitu a myslim ze i jine fotaky by s tim nemusely mit problem... cely takto upraveny fotak i s objektivem pak umistit na nejaky pointer, ci k nemu pridat hledacek...
petr(zavinac)fajkos.com
Odpovědět