24. slnečný cyklus - najväčší z najväčších
Jesli ale těm vědcům nezamotala hlavu ta planeta X ;D ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
To MilAN :
Tak těm, kteří prognózují budoucí vývoj sluneční aktivity zřejmě ano . Homer
Tak těm, kteří prognózují budoucí vývoj sluneční aktivity zřejmě ano . Homer
- Nightshadow
Přidávám shrnutí letošního roku plus předpověď velikosti magnetického pole Slunce.
SW ED 80/600 Pro, Canon EOS 350D
- Nightshadow
Předpověď 24. cyklu: http://www.ips.gov.au/Solar/1/6 a začátek by měl být v létě, můžem se těšit!!
Tak předpověď maxima s hodnotou 134 +/-50 to snad musí vyjít i na 110% ;D
lepší rada žádná než špatná
Ono to sem celkom nepatri, ale nechcelo sa mi vytvarat nove vlakno:
Dnes vysla sprava, ze jeden z polov Slnka je o 7 az 8 percent chladnejsi ako druhy
Viac: http://science.nasa.gov/headlines/y2007 ... list184420
Dnes vysla sprava, ze jeden z polov Slnka je o 7 az 8 percent chladnejsi ako druhy

Viac: http://science.nasa.gov/headlines/y2007 ... list184420
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
jcz napsal: Rozhodne za to ale nemuze Afélium Jupitera, tranzit Venuše ... 
Myslím, a mám to fyzikálně odvozeno a numericky potvrzeno, že za sluneční aktivitu skutečně mohou polohy planet, které svými vlivy "řídí" sluneční reaktor. Kdo si to chce přečíst v češtině, pak odkazuji na : http://www.suh.sk/obs/slnsem/kalenda.pdf
Pavel

Myslím, a mám to fyzikálně odvozeno a numericky potvrzeno, že za sluneční aktivitu skutečně mohou polohy planet, které svými vlivy "řídí" sluneční reaktor. Kdo si to chce přečíst v češtině, pak odkazuji na : http://www.suh.sk/obs/slnsem/kalenda.pdf
Pavel
To Pavel_K :
Skutečně zajímavé. Pak by se ale měla zkoumat příčina rychlé odezvy aktivity Slunce na změny v gravitačních poměrech. To proto, že je známo, že díky obrovským teplotám a tlakům je Slunce pro energii proudící z nitra velmi neprostupné. Jaký by tedy byl mechanismus, který by zajistil tak rychlou odezvu v aktivitě Slunce, ve tvorbě skvrn? Třeba se přijde na další zajímavé věci.....Homer
Skutečně zajímavé. Pak by se ale měla zkoumat příčina rychlé odezvy aktivity Slunce na změny v gravitačních poměrech. To proto, že je známo, že díky obrovským teplotám a tlakům je Slunce pro energii proudící z nitra velmi neprostupné. Jaký by tedy byl mechanismus, který by zajistil tak rychlou odezvu v aktivitě Slunce, ve tvorbě skvrn? Třeba se přijde na další zajímavé věci.....Homer
To: Pavel K.
Pokud to je fyzikálně ověřeno, že polohy planet mohou sloužit jako jakýsi moderátor reakcí na Slunci, pak další predikace ověřované touto zákonitostí jsou další inspirací pro dlouhodobé ověřování. Což může přispět i k dokonalejším znalostem o pochodech v slunečním nitru.
Díky za článek.
Habl
Pokud to je fyzikálně ověřeno, že polohy planet mohou sloužit jako jakýsi moderátor reakcí na Slunci, pak další predikace ověřované touto zákonitostí jsou další inspirací pro dlouhodobé ověřování. Což může přispět i k dokonalejším znalostem o pochodech v slunečním nitru.
Díky za článek.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Jak bylo na konferenci slunečních astronomů ukázáno, skvrny na Slunci jsou skutečně jen téměř povrchová záležitost. Navíc jsou vždy téměř symetricky rozložené v páru na opačných stranách Slunce. Tady se jedná o podobný efekt, jako jsou slapové vlny na Zemi.
Na Slunci je vidět i jiný efekt, který souvisí s diferenciální rotací různých vrstev Slunce, což se nejvíce projevuje na tachoklině. To zase nejvíce souvisí se změnou rotačního momentu, který je opět dán postavením planet a vzdáleností jejich společného těžiště od Slunce. Na to přišel už Jose (1965), na jehož práce navázali Eddy, Landscheidt, Charvátová, Svensmark a další.
Na Slunci je vidět i jiný efekt, který souvisí s diferenciální rotací různých vrstev Slunce, což se nejvíce projevuje na tachoklině. To zase nejvíce souvisí se změnou rotačního momentu, který je opět dán postavením planet a vzdáleností jejich společného těžiště od Slunce. Na to přišel už Jose (1965), na jehož práce navázali Eddy, Landscheidt, Charvátová, Svensmark a další.
- Nightshadow
To Pavel_K:
Je to opravdu velice zajímavé. Já si doposud myslel, že sluneční aktivita je záležitost slunečního nitra. Když si představím, že Slunce, které je 99 procenty hmotnosti Sluneční soustavy je natolik ovlivňováno gravitací tím "malým" zbytkem.
Je to opravdu velice zajímavé. Já si doposud myslel, že sluneční aktivita je záležitost slunečního nitra. Když si představím, že Slunce, které je 99 procenty hmotnosti Sluneční soustavy je natolik ovlivňováno gravitací tím "malým" zbytkem.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zaujala mně myšlenka hmot za dráhou Neptunu, nejsou ani moc velké, jak nám tu kdosi podsouvá, ale ani zanedbatelné, jak jsem si myslel. Těžko to přisoudit planetám v té vzdálenosti, tak odvážný bych nebyl. Ten odhad může být zatížen i chybou.
Nejvíc by mně zajímalo, jak tento model napasovat na minimum aktivity v 17. století. Nicméně zajímavé dílko. Zdá se být dost korelující s pozorovanými daty.
Nejvíc by mně zajímalo, jak tento model napasovat na minimum aktivity v 17. století. Nicméně zajímavé dílko. Zdá se být dost korelující s pozorovanými daty.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Změna rotačního momentu způsobená změnou postavení planet a vzdálenost společného těžiště?
To mi teda nejde do hlavy ???
Těžiště sl. soustavy se nachází uvnitř sluneční koule, jistě se nepatrně posouvá podle okamžitého postavení planet, ale takovéto důsledky?
Možná není přesná interpretace téhle hypotézy. Ale jak říkám společně s ostatními - zajímavé. Homer
To mi teda nejde do hlavy ???
Těžiště sl. soustavy se nachází uvnitř sluneční koule, jistě se nepatrně posouvá podle okamžitého postavení planet, ale takovéto důsledky?
Možná není přesná interpretace téhle hypotézy. Ale jak říkám společně s ostatními - zajímavé. Homer
Těžiště celé Sluneční soustavy se skutečně pohybuje uvnitř Slunce, ale je to jako s krasobruslařem. Pokud se těžiště planet vzdálí od Slunce, pak se i Slunce vzdálí od barycentra. Protože rotační moment celé soustavy musí zůstat zachován, zmenší se vlastní rotace Slunce a dojde k diferenciálním posunům na tachoklině. To stejné je pozorováno na Zemi v souvislosti se slapy. Je jednoduché spočítat změnu úhlového momentu. Transformace energií jsou obrovské a stačí trochu tření a ..... .