Gliese 581
Gliese 581
článek na astro.cz mne zaujal, takže jsem v CdC (a až pak ve Wikipedii, prostě jsem ještě zelenáč) nejdříve vypátral, že Gliese 581 je vlastně TYC5594-01093-1, a teď přemýšlím, jestli mám šanci ji vidět z Phy lídlskopem. Nebo aspoň mimo Phu, že bych vyjel někam za tmou, abych měl šanci "ulovit" hvězdičku s mag.11. Už jste tuto hvězdu někdo viděl rfr 70/700 ? Triedr 10x50 na to tuším nestačí (jakou magnitudu ještě zvládne ?)
Gliese 581
Teoreticky tím lídlákem 70/700mm v Phe, ale ani mimo Phu
zisk Tvého objektivu se čistě teoreticky přibližuje k hodnotě 11mag.
Vyzkoušej sám, vztah pro výpočet zisku objektivu dalekohledu vypadá následovně:
zisk(v mag.) = / 5 x logD(průměr obj. v mm) -4,52 / + 6mag
4,52 je konstanta, která odpovídá průměru lidského oka
+ 6mag je průměrný dosah lidského oka za ideálních podmínek
Duk
zisk Tvého objektivu se čistě teoreticky přibližuje k hodnotě 11mag.
Vyzkoušej sám, vztah pro výpočet zisku objektivu dalekohledu vypadá následovně:
zisk(v mag.) = / 5 x logD(průměr obj. v mm) -4,52 / + 6mag
4,52 je konstanta, která odpovídá průměru lidského oka
+ 6mag je průměrný dosah lidského oka za ideálních podmínek
Duk
Gliese 581

Ale díky za osvětu, určitě by mi trvalo mnohonásobně déle, než bych vypátral tento vztah.
Takže triedr 8x22 zvládne mag.8, Bresser 10x50 je na mag.10, lídlskop 70/700 teoreticky mag.10,7 a 100mm refraktor na mag.11,5. A platí-li to i pro zrcadla, pak 200ka je na cca mag.13 ... ? Aneb obráceně, se započtením rezervy na neideální podmínky, pravděpodobnost spatření Gliese 581 optikou pod 100mm je minimální, je tak ?
Gliese 581
Ta Dukova rovnice dosahy hodne podcenuje. Oko s pupilou 8mm za idealnich podminek bude mit dosah kolem 7.5 - 8. magnitudy (panove co byli na La Palme jiste radi potvrdi ;D ). Navic se do ni nezapocitava efekt zvetseni dalekohledu (ktere ztmavuje pozadi a jsou tak videt slabsi hvezdy).
A ted trocha praxe. Z Plzne, s Mesicem v 1. ctvrti a s vysokou oblacnosti (MHV tak 4-4.5 maximalne) jsem Lidlskopem celkem pohodlne videl hvezdu 10.2 mag. Za dobrych podminek jsem s nim pozoroval galaxie 10-10.5 mag. Takze pokud vyjedes nekam kde je fakt tma a bude pruzracna atmosfera, tak se Lidlskopem dostanes nekam ke 12. magnitude (zalezi na tom, jak velkou ducharinu jeste budes ochoten akceptovat). V Praze to bude asi vetsi problem, kvuli poloze hvezdy bys musel byt nekde na jiznim okraji. Ale vyzkousej sam, uvidis.
Hodne stesti pri "lovu"
P.S.: Gliese 581 ma magnitudu 10.57, takze je o neco jasnejsi nez uvadis.
A ted trocha praxe. Z Plzne, s Mesicem v 1. ctvrti a s vysokou oblacnosti (MHV tak 4-4.5 maximalne) jsem Lidlskopem celkem pohodlne videl hvezdu 10.2 mag. Za dobrych podminek jsem s nim pozoroval galaxie 10-10.5 mag. Takze pokud vyjedes nekam kde je fakt tma a bude pruzracna atmosfera, tak se Lidlskopem dostanes nekam ke 12. magnitude (zalezi na tom, jak velkou ducharinu jeste budes ochoten akceptovat). V Praze to bude asi vetsi problem, kvuli poloze hvezdy bys musel byt nekde na jiznim okraji. Ale vyzkousej sam, uvidis.
Hodne stesti pri "lovu"

P.S.: Gliese 581 ma magnitudu 10.57, takze je o neco jasnejsi nez uvadis.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Gliese 581
No jo, to mi v té rovnici nedošlo, přičítat +6mag, když je běžně vidět 7,5 - 8mag. A vlasně i někde ve výšce kolem 30° nad obzorem, ale možný je nejspíš všechno 

Gliese 581
Tyhle všechny vědecké srandovní rovnice nikam nevedou. Počítáš v setinách mag a odchylka je klidně přes 2 mag. Tohle téma tu najdeš mnohokrát. A každá nově udávaná rovnice vede někam jinam.
Prostě to zkus, mělo by to jít i z Prahy. Zvětšit to chce alespoń 50x a budeš mít i rezervu.
Prostě to zkus, mělo by to jít i z Prahy. Zvětšit to chce alespoń 50x a budeš mít i rezervu.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz