Kudy Dal ?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Kudy Dal ?

Příspěvek od MMys »

Jsou tři možnosti:
1) Nevím, jaký máš výtah, ale u některých hřebenových od Skywatcheru/GSO jde odmontovat koncová část tubusu výtahu, do které se upíná okulár, a místo toho vyrobit kratší redukci na 2"

2) Vyměnit okulárový výtah za nižší.

3) Posunout primární zrcadlo. Pokud chybí pár mm, pomůžou delší šrouby. Nebo zkrátit tubus.

O kolik mm ti to nedá ?

Canon místo Nikona není řešení, rozdíl je pár mm, bylo by velké štěstí, kdyby ti chyběly právě ty.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Mlicko

Kudy Dal ?

Příspěvek od Mlicko »

MMys napsal: Jsou tři možnosti:
1) Nevím, jaký máš výtah, ale u některých hřebenových od Skywatcheru/GSO jde odmontovat koncová část tubusu výtahu, do které se upíná okulár, a místo toho vyrobit kratší redukci na 2"

2) Vyměnit okulárový výtah za nižší.

3) Posunout primární zrcadlo. Pokud chybí pár mm, pomůžou delší šrouby. Nebo zkrátit tubus.

O kolik mm ti to nedá ?

Canon místo Nikona není řešení, rozdíl je pár mm, bylo by velké štěstí, kdyby ti chyběly právě ty.

Dekuji ti za prehledne shrnuti moznosti. Mam tam pomerne precizni Crayford 1:10, vysoky jen 6 cm a vubec nevypada na to, ze by z nej slo jeste neco ucvaknout, kdyz tak mozna 2 mm, pri 3 uz bych zabral do pojistneho sroubku. Nicmene vyhrabal jsem nejake delsi srouby, tak se pokusim jeste o kus posunout primarni zrcadlo, odhadem myslim, ze do zaostreni chybi jeste asi 1 cm, to by snad mohlo zrcadlo ustat, aniz by to melo vliv na nejake nadmerne chveni. Pak poreferuju, jak to dopadlo. V pripade neuspechu zrejme prijde na radu pila. :)
Mlicko

Kudy Dal ?

Příspěvek od Mlicko »

MMys napsal: 3) Posunout primární zrcadlo. Pokud chybí pár mm, pomůžou delší šrouby. Nebo zkrátit tubus.
Tak jsem to celé rozebral a vyndal všechny šrouby (to bylo překvapení, když jsem zjistil, že ty stavěcí mají dost divnej rozměr, rozhodně ne metrický - no alespoň že ty pojistný byly jakžtakž normální). Pak jsem na brusce zkrátil o půl centimetru takovou tu tlustou část ozdobné hlavičky stavěcích šroubů (zevnitř od závitu), za kterou se držej v prstech, když se s nima otáčí při kolimaci a vyhodil silonovou podložku (další milimetr k dobru). Celkově tedy ten originální šroub zapadl o 6 mm hlouběji než před operací. Zašrouboval jsem to asi na 2 závity do zrcadla, zajistil, od oka zkolimoval a výsledek je zcela v pohodě - pěkně to zaostří a ještě zbyla asi 2 mm rezerva, což pro zkolimování bude stačit. Ještě musím vykuchat ze starých monitorů nějaké delší pružiny pod zrcadlo, neboť původní jsou moc krátké a bez nich se to seřizuje skutečně hodně špatně. A je to...

Teď už jenom aby dorazila montáž s motorama, abych mohl vyfotit taky něco jiného než Měsíc a Jupiter. No ale to bych mohl dnes zkusit... :)
Odpovědět