Technika GS
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
Přesně tak to je s tím Sky Watcher. Včera jsem ho objednal :bounce:
Před hodinkou jsem se vrátil z brněnské hvězdárny a bylo to super. Mají tam 400 zrcadlo a 150mm čočkový. Dále byly k dispozici dva Somet Binary (2x100mm) a pak k mému překvapení 250mm od p. Drbohlava. Řeknu na rovinu, že byl hodně, hodně težkej a to už by na velké převozy pro mě nebylo. Ale manipulace s Dobsonem je prostě paráda. Nikdy před tím jsem to nezkoušel. dalekohled jsme postavili a nelžu za 15 sekund jsem se díval na mlhovinu v Orionu. Zvětšení 100x a Jupiter i Saturn skvěle viditelné. Zorné pole velké, že udržet tam jaký-koli objekt zvládne malé dítě. Už se na dobsonka těším.
Před hodinkou jsem se vrátil z brněnské hvězdárny a bylo to super. Mají tam 400 zrcadlo a 150mm čočkový. Dále byly k dispozici dva Somet Binary (2x100mm) a pak k mému překvapení 250mm od p. Drbohlava. Řeknu na rovinu, že byl hodně, hodně težkej a to už by na velké převozy pro mě nebylo. Ale manipulace s Dobsonem je prostě paráda. Nikdy před tím jsem to nezkoušel. dalekohled jsme postavili a nelžu za 15 sekund jsem se díval na mlhovinu v Orionu. Zvětšení 100x a Jupiter i Saturn skvěle viditelné. Zorné pole velké, že udržet tam jaký-koli objekt zvládne malé dítě. Už se na dobsonka těším.
Re: Technika GS
Na brněnskou hvězdárnu chodím velmi často (protože mé dosavadní "vybavení" není dostačující
) a ten dobson od p. Drbohlava mě taky přesvědčil pro nákup dobsonu
. Mimochodem v čera v brně bylo docela dost jasno tak bych se tě rád zeptal jak si tím viděl třeba M42(když jsem se tím dobsonem díval já tak moc jasno nebylo). Mimochodem jak velký dobson si myslíte, že se vyrovná 20cm apochromátu ?

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
Včera bylo nejen jasno, ale i přes den bylo vidět hodně daleko, takže atmosféra byla "čistá". Zároveň bylo i poměrně chladno a scintilace hvězd byla minimální. M42 byla vidět v Dobsonu nádherně a opravdu výrazně. V tom refraktoru bylo znát, že nemá zdaleka takový světelný zisk a byl to takový rozplizlý flek a dlouho jsem zkoumal, zda to není nějak divně zaostřeno. V Somet Binaru byla vidět taky hezky i když samozřejmě byla mnohem menší. U Sometu mě zarazilo to velké zkreslení objektivu na okrajích pole - kulová vada jako "blázen"!!!
Ono je těžké srovnávat čočku a zrcadlo ale myslím, že světelnost je holt dána průměrem a ohniskem a tak ta 150-tka neměla ani náhodou na 250 Dobsona, ovšem cenově ji předčí 20-krát Testoval jsem ještě jednu věc - pohled na planety. Musím říci, že ani zde mě refraktor nepřesvědčil a Dobson ukázal nádherně kontrastní a bezvadně vykreslený Jupiter i Saturn, zatímco v čočkovém mi vadilo "málo světla".
Jinak jsem četl ještě jednu zajímavou zkušenost. Jeden zanícený astronom má Dobsona 250 od p. Drbohlava a Dobsona 200 od ORION TELESCOPE http://www.telescope.com USA (neplést s Orion Optical UK). Orion USA je na tom podobně jako Sky Watcher (ne-li hůře). Takže tento astronom - p. Marek z Hradce Králové přiznal, že srovnával zobrazení a výkon těchto dalekohledů a nenašel rozdíl viz http://www.skymaster.cz/Jaktozacalo/index.html. Takže proto jdu do 200 a ne 250. Ten kompletní tubus Sky Watcher váží 8,2 kg a má zrcadlo Pyrex!!! U Drbohlavova Dobsona je zrcadlo z málo roytažného materiálu, zřejmě podobného jako u GSO680 - zrcadlo z BK-7, které má dvojnásobnou tepelnou roztažnost než Pyrexové a dalekohled je dokonce o 700,- dražší (nehledě na to, že zaručuje přesnost plochy 1/6 lambda, zatímco p. Drbohlav a Sky Watcher 1/8 lambda). Je jasné, že v téhle velikosti to není až tak podstatné, ale proč nekoupit to nejlepší, že?
Ono je těžké srovnávat čočku a zrcadlo ale myslím, že světelnost je holt dána průměrem a ohniskem a tak ta 150-tka neměla ani náhodou na 250 Dobsona, ovšem cenově ji předčí 20-krát Testoval jsem ještě jednu věc - pohled na planety. Musím říci, že ani zde mě refraktor nepřesvědčil a Dobson ukázal nádherně kontrastní a bezvadně vykreslený Jupiter i Saturn, zatímco v čočkovém mi vadilo "málo světla".
Jinak jsem četl ještě jednu zajímavou zkušenost. Jeden zanícený astronom má Dobsona 250 od p. Drbohlava a Dobsona 200 od ORION TELESCOPE http://www.telescope.com USA (neplést s Orion Optical UK). Orion USA je na tom podobně jako Sky Watcher (ne-li hůře). Takže tento astronom - p. Marek z Hradce Králové přiznal, že srovnával zobrazení a výkon těchto dalekohledů a nenašel rozdíl viz http://www.skymaster.cz/Jaktozacalo/index.html. Takže proto jdu do 200 a ne 250. Ten kompletní tubus Sky Watcher váží 8,2 kg a má zrcadlo Pyrex!!! U Drbohlavova Dobsona je zrcadlo z málo roytažného materiálu, zřejmě podobného jako u GSO680 - zrcadlo z BK-7, které má dvojnásobnou tepelnou roztažnost než Pyrexové a dalekohled je dokonce o 700,- dražší (nehledě na to, že zaručuje přesnost plochy 1/6 lambda, zatímco p. Drbohlav a Sky Watcher 1/8 lambda). Je jasné, že v téhle velikosti to není až tak podstatné, ale proč nekoupit to nejlepší, že?
Technika GS
Dobře dpbře jsem přemluven jdu do toho 250/1200 dobsonu skywatcher. Jen mně štve, že ho budu moct koupit až za tři týdny (vlastně ho mám dostat za zkoušky) alspoň uvidím jak dlouho po obědnání trvá u firmy comes doručení.
Držte mi palce u zkoušek sice jdu jen na elektroprůmku a ne na gympl, ale stejně s toho mám docela nahnáno
.
:hi:
Držte mi palce u zkoušek sice jdu jen na elektroprůmku a ne na gympl, ale stejně s toho mám docela nahnáno

:hi:
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
Držím Ti palce at to zvládneš 
Jinak ten Sky Watcher je opravdu dobrej a má i dělené kruhy pro nastavení altazimutálních souřadnic. Já ho budu ale mít až za měsíc, dřív ho nedodají :-/. Ale už se na něho moc těším. Doufám že bude hezké počasí a hned ho využuji na dlouhá jarní pozorování ;D.

Jinak ten Sky Watcher je opravdu dobrej a má i dělené kruhy pro nastavení altazimutálních souřadnic. Já ho budu ale mít až za měsíc, dřív ho nedodají :-/. Ale už se na něho moc těším. Doufám že bude hezké počasí a hned ho využuji na dlouhá jarní pozorování ;D.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
:bounce:Konečně jsem dnes přivezl fungl nový dalekohled Dobson 203/1200 Celestron a jsem z něj úplně nadšenej. Vše je precizně uděláno včetně montáže, okulárového výtahu i samotného tubusu - žádný šmejd. Zrcadlo PYREX, okuláry Plössl 25mm a SMA 10mm. Přesně tento typ dalekohledu dodává www.celestron.cz. Měl jsem dnes možnost vidět na vlastní oči všechny typy Dobsonů GSO, SkyWatcher a Celestron od 150 do 300mm. Vybral jsem si tento typ, protože je pro převoz nejlepší, lehký a montáž je ze všech nejlépe udělána včetně dělených kruhů altazimutálních souřadnic!! Dalekohled je navíc možné fixovat jednou nebo dvěma pružinami, kterými si nastavíte správnou přítlačnou sílu. Hledáček 9x50 se záměrným křížem je opravdu kvalitní v geniálně navrženém držáku, v kterém rychle a jednoduše nastavíte správnou polohu hledáčku oproti dalekohledu. Všechny čočky mají coating. Závěrem chci říci, že se mi nechce věřit samolepce made in China, protože tohle je opravdu precizní a skvělý dalekohled.
Technika GS
Lidičkové, nerad ruším tuhle zajímavou diskuzi, ale chci upozornit, že stále píšete do fóra s názvem "Technika GS". Bylo by proto dobré držet se tématu nebo založit fórum nové. Rozhodně vás nechci nijak omezovat, ale myslete taky na lidi, který se na Astronomické fórum podívají někdy v budoucnosti a budou něco hledat. 
"s láskou" váš administrátor :-* :mad2:

"s láskou" váš administrátor :-* :mad2:
Technika GS
Vážení.
Montáž GS-300 používám již několik let bez jakýchkoliv výhrad. V souvislosti s instalací inkrementálních snímačů polohy (IRC) mi však vyvstal úkol zpřístupnit a převést otáčení osy Ra a osy De na snímače.
Otáčení hodinové osy Ra lze snímat bez potíží, kladička je nasunuta a upevněna na tubusu malého polárního dalekohledu sloužícího k ustavení montáže.
Obtížnější je snímání otáčení osy De, neboť původní konstrukce GS-300 s tímto požadavkem zřejmě nepočítá a nutno provést zásah do mechaniky montáže.
Vhodnou a vyzkoušenou konstruční úpravu GS-300 zájemci naleznou na WEB stránce http://web.telecom.cz/elektro-metal/
kde je uvedeno i jméno a kontakt na autora úpravy.
Montáž GS-300 v jeho provední je doplněna rotačními inkrementálními snímači zakoupenými v ČR a nese dalekohled LX-200.
Zdraví
Jan
mailto:
jan.grecner@telecom.cz
Montáž GS-300 používám již několik let bez jakýchkoliv výhrad. V souvislosti s instalací inkrementálních snímačů polohy (IRC) mi však vyvstal úkol zpřístupnit a převést otáčení osy Ra a osy De na snímače.
Otáčení hodinové osy Ra lze snímat bez potíží, kladička je nasunuta a upevněna na tubusu malého polárního dalekohledu sloužícího k ustavení montáže.
Obtížnější je snímání otáčení osy De, neboť původní konstrukce GS-300 s tímto požadavkem zřejmě nepočítá a nutno provést zásah do mechaniky montáže.
Vhodnou a vyzkoušenou konstruční úpravu GS-300 zájemci naleznou na WEB stránce http://web.telecom.cz/elektro-metal/
kde je uvedeno i jméno a kontakt na autora úpravy.
Montáž GS-300 v jeho provední je doplněna rotačními inkrementálními snímači zakoupenými v ČR a nese dalekohled LX-200.
Zdraví
Jan
mailto:
jan.grecner@telecom.cz
Technika GS
Ahoj lidi.Mam takovi problem a ty se tu resi.Mam refraktor rr 131/700 na azimut.montazi vlastni konstrukze na geodetickem stativu.Chtel bych si poridit paralaktickou od GS,chtel bych si ujasnit nekolik veci:
Chtel bych fotografovat s objektivi do 300mm a pointovat zminenym dalekohledem,je to mozne zvladnout bez vetsich potizi.(s jednim motorem)
Tubus vazi 6kg,takze je asi nutnosti prendat montaz na geo.stativ.
Zatim dik pjoter
Chtel bych fotografovat s objektivi do 300mm a pointovat zminenym dalekohledem,je to mozne zvladnout bez vetsich potizi.(s jednim motorem)
Tubus vazi 6kg,takze je asi nutnosti prendat montaz na geo.stativ.
Zatim dik pjoter
- PavelM
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
Ta pointace tim refraktorem urcite pujde. Ja sam pointuji 300mm teleobjektiv newtonem 203mm/f4 na montazi GS bez zadnych uprav. Ta montaz by mela unest asi 8kg. Snese ale urcite i vic ale pak nebute tak stabilni vuci otresum. Ale pro ten 300mm teleobjektiv to neni tak narocne. Zkousel jsem fotit i v primarnim ohnisku toho newtona a pointovat soubezne namontovanym refraktorem Celestron 102mm/f5 a ta montaz to jeste jaktakz snesla.
Viz. moje stranky www.gweb.cz/astro
Viz. moje stranky www.gweb.cz/astro
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Technika GS
300 mm teleobjektiv na montáži GS bude vpohodě. Já v začátcích zkoušel 500mm, jen s pohonem RA. Korekce v DE (když byly třeba) jsem dělal ručne. Pointace Newtonem 210/1000mm. Nosnost okolo 8kg dalekohled (+ to samé protizávaží) je tak na hranici. Kmitání také záleží na ploše tubusu, do které se opírá vítr. Tvůj refraktor na tom bude určitě lépe, než můj newton.
Lepší stativ je nutný, ten hliníkový je moc pružný. Dřevěný těžký geodetický je lepší. Nejlepší je svařit pořádný základ a z trubek udělat vyndávací nohy, jako to mám já. Když unese bez houpání tebe, bude OK i na případné pozdější focení v primárním ohnisku. S montáží si hlavně kup i polární hledáček, jinak budeš dlouho ustavovat montáž.
Nechceš ušetřit raději na H-EQ5 ? cena není zase tak hrozná, a nebudeš muset nic dodělávat. Stativ stabilní nerezový, pohony v obou osách již zabudované, lepší polární hledáček, periodická chyba prý někde mezi 5-15" což je za tu cenu super.
Kdyby existovala, když jsem kupoval GS, neváhal bych. Bohužel, tehdy byla ještě ve vývoji a nikdo o ní nevěděl.
Lepší stativ je nutný, ten hliníkový je moc pružný. Dřevěný těžký geodetický je lepší. Nejlepší je svařit pořádný základ a z trubek udělat vyndávací nohy, jako to mám já. Když unese bez houpání tebe, bude OK i na případné pozdější focení v primárním ohnisku. S montáží si hlavně kup i polární hledáček, jinak budeš dlouho ustavovat montáž.
Nechceš ušetřit raději na H-EQ5 ? cena není zase tak hrozná, a nebudeš muset nic dodělávat. Stativ stabilní nerezový, pohony v obou osách již zabudované, lepší polární hledáček, periodická chyba prý někde mezi 5-15" což je za tu cenu super.
Kdyby existovala, když jsem kupoval GS, neváhal bych. Bohužel, tehdy byla ještě ve vývoji a nikdo o ní nevěděl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Technika GS
Omlouvám se, že píšu tak trochu mimo mísu, ale mám takový dotázek. Je vůbec v lidských silách se během 4 měsíců aspoň trochu naučit fotit? Pojedu totiž na Šumavu a je to pro mě docela výzva. Jen bych musel sehnat pohon, koupit OAG, pointační okulár bych nějak vykoumal, a co mě mrzí nejvíc je 2" ok. výtah (mám totiž 1.25" - a s tím by asi bylo moc malé zorné pole, co??? -nebo ne?) + hodněkilový tuhý stativ. Jde mi o to, jestli to mám shánět co nejrychleji, abych se do tý dovolený do toho pořádně dostal a přijel s aspoň nějakým ůlovkem.
Tom :hi:
Tom :hi:
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz
Technika GS
T.o.m napsal: Omlouvám se, že píšu tak trochu mimo mísu...
Milý Tome, příště zkus prosím místo omlouvání založit nové téma. To ti nic neudělá, slyšel jsem, že to dokonce ani nebolí a všichni budeme spokojení.
Ok?
váš "milý" administrátor :-*
shodam
Milý Tome, příště zkus prosím místo omlouvání založit nové téma. To ti nic neudělá, slyšel jsem, že to dokonce ani nebolí a všichni budeme spokojení.
Ok?
váš "milý" administrátor :-*
shodam
Technika GS
Crazy_Vojta napsal: Zdravím všechny !! Jsem rád, že jsem objevil tuto parádní diskuzi a že jsem narazil i na téma GS ... které mi docela leží v hlavě !! Moje situace - mám doma docela výkonou montáž Sky Watcher EQ5 (je to dost přesná kopie Vixen GP/DX) a toužím po tom přivrtat na to nějakého 200mm f/4 Newtona. Měl jsem vyhlídlou optiku GS, ale nastal problém, že ji nikde nemůžu sehnat za rozumnou cenu bez montáže. Kdyby jste náhodou měli někdo zájem o samotnou montáž, prosím kontaktujte mě, mohl bych koupit komplet GS 600 a montáž by byla vaše.
Na druhou stranu jsem od Sandora zaslech, že se dá za relativně nízké peníze podobná optika vyrobit. To bych opravdu rád !! Jediný výrobce, u kterého jsem se zatím o něco podobného zajímal je pan Drbohlav, ale jeho optika by na mou montáž údajně nebyla, jeho plechové a těžké tubusy jsou stavěné prakticky jen na betonové sloupky. Nevíš náhodou Sandore, kdo by něco podobného v dobré kvalitě vyrobil s hliníkovým tubusem ? A nevíš za kolik tak ? Díky moc !! :pimp2:
Momentálně k mámí Newton 200/1000 s 2" výstupem, 2 okuláry a hledáčkem 9x50 a to včetně objímek a lišty k uchycení na montáže EQ/CG-5. Viz www.celestron.cz. A cena si myslím neí špatná.
Na druhou stranu jsem od Sandora zaslech, že se dá za relativně nízké peníze podobná optika vyrobit. To bych opravdu rád !! Jediný výrobce, u kterého jsem se zatím o něco podobného zajímal je pan Drbohlav, ale jeho optika by na mou montáž údajně nebyla, jeho plechové a těžké tubusy jsou stavěné prakticky jen na betonové sloupky. Nevíš náhodou Sandore, kdo by něco podobného v dobré kvalitě vyrobil s hliníkovým tubusem ? A nevíš za kolik tak ? Díky moc !! :pimp2:
Momentálně k mámí Newton 200/1000 s 2" výstupem, 2 okuláry a hledáčkem 9x50 a to včetně objímek a lišty k uchycení na montáže EQ/CG-5. Viz www.celestron.cz. A cena si myslím neí špatná.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Technika GS
Ahoj,
pro zajemce o dalekohledy GSO, prikladam odkaz na zajimavy clanek: http://www.cloudynights.com/reviews3/GSO.htm
Zaroven jsem tento odkaz vlozil do sekce komakorektor.
pro zajemce o dalekohledy GSO, prikladam odkaz na zajimavy clanek: http://www.cloudynights.com/reviews3/GSO.htm
Zaroven jsem tento odkaz vlozil do sekce komakorektor.