Kudy Dal ?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
vlastofka

Kudy Dal ?

Příspěvek od vlastofka »

Zdar lidi,
chtel bych se zeptat vas zkusenejsich (cili vsech:]), jestli je moje uvaha spravna.
Vlastnim NWT SW 130/900 na EQ2M se zakladni sadou okularu, EOS400D se setovym objektivem a chtel bych se do budoucna dostat o kousek dal, nez je foceni Clavia na mesici.
Ted resim, jak se postupne smysluplne vybavit a napada mne nasledujici:

V prvni fazi koupit:
- HEQ5 SynTrek
- nejakej delsi objektiv, bud EF 55-200mm, f4,5-5,6 II USM (coz by mi navazovalo na setak)
- nebo EF 75-300mm, f4,0-5,6 III USM (je delsi a levnejsi :])
nevim, co by se hodilo na astro vic a na lepsi uz asi nebudou finance
- pointacni okular VIXEN Ortho 12,5mm osvetleny
s touhle sestavou bych nejakej cas (cca rok) trenoval pointaci, expozice atd..

V druhy fazi mam v umyslu koupit:
- TS-GSO 200/800,f4, OTA Crayford
- MPCC 2" komakorektor
- Sky Pointer 70/500 Achro f7
a myslim, ze nejaka hezci fotka uz by se dala poridit.

Koupit vse najednou neni v mejch financnich mezich a nerad bych zacal napr. koupi vetsiho newtona, kterej by se mi doma valel, protoze ho EQ2 neunese. Snad se mi podarilo nastinit, co mam v planu.
Za jakekoliv pripominky, namety, napady a navrhy predem diky.
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
astropintr

Kudy Dal ?

Příspěvek od astropintr »

vlastofka napsal:

V prvni fazi koupit:
- HEQ5 SynTrek
- nejakej delsi objektiv, bud EF 55-200mm, f4,5-5,6 II USM (coz by mi navazovalo na setak)
- pointacni okular VIXEN Ortho 12,5mm osvetleny
s touhle sestavou bych nejakej cas (cca rok) trenoval pointaci, expozice atd..

V druhy fazi mam v umyslu koupit:
- TS-GSO 200/800,f4, OTA Crayford
- MPCC 2" komakorektor
- Sky Pointer 70/500 Achro f7
a myslim, ze nejaka hezci fotka uz by se dala poridit.
.
Ahoj, podle mého názoru je zatím montáž HEQ - 5 dostatečná pro tvůj současný dalekohled, pro budoucí dalekohled Newton 200/800 asi také. Pokud si koupíš HEQ - 5, máš tam i vstup pro autoguider, takže pak můžeš zkoušet i autopointaci. Jestli máš notebook, tak nepotřebuješ autonomní autopointer, stačí Ti pak jen web kamerka na pointování.
Pokud půjdeš do manuálního pointování, tak určitě je dobrý pointační okulár Vixen ortho 12,5 mm, ten mám a jsem s ním velice spokojený. Určitě doporučuji pointační dalekohled, usnadní Ti to pointaci. Zkus to pak ještě spojit s Barlow členem a tvoje pointace bude mnohem přesnější.
Nebál bych se začít fotit tvým současným dalekohledem, chce to jen cvik, fotky taky budou moc pěkné.... :)
Kolegové napíšou mnohem více o sestavě Newton 200/800.....
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Vabra

Kudy Dal ?

Příspěvek od Vabra »

vlastofka napsal:
Oba tebou uvadene telebjektivy jsou z te nejlevnejsi kategorie a jejich pouziti pro astro bude dost limitovane, doporucil bych ti priplatit si za Canon 70-300 is, ktery je opticky mnohem povedenejsi.
Cenovou alternativou pak mohou byt starsi manualni sonnary pres redukci (zejmena 135/3,5 je velmi vhodny kousek pro astro zacatky a byva k sehnani okolo 2500kc).
Pavel Vabrousek
Habl

Kudy Dal ?

Příspěvek od Habl »

astropintr napsal:

Ahoj, podle mého názoru je zatím montáž HEQ - 5 dostatečná pro tvůj současný dalekohled, pro budoucí dalekohled Newton 200/800 asi také.

Pro upravený dalekohled GSO Newton 200/800 mm s komakorektorem nebude montáž HEQ 5 dostatečná pro astrofotografii DSO s tímto ohniskem. To ti snad potvrdí ti co toto vybavení používají. (HonzaS, ceres)

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
psmolly

Kudy Dal ?

Příspěvek od psmolly »

to vabra: S těmi objektivy máš samozřejmě pravdu, ale.......
když někdo jako třeba já neumí fotit tak ho podle mě objektiv neomezuje. Mám novou Sigmu za 5tisíc a těším se, až kvalita snímku bude omezena objektivem a ne mnou. Pak budu šťastnej a koupím lepší.
to vlastofka: souhlasím s tebou s tím postupem, ale jen to pointování 900mm ohniskem asi nebude úplně nej...ale to ti už poví zkušenější ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Alien_MasterMynd

Kudy Dal ?

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Habl napsal:

Pro upravený dalekohled GSO Newton 200/800 mm s komakorektorem nebude montáž HEQ 5 dostatečná pro astrofotografii DSO s tímto ohniskem. To ti snad potvrdí ti co toto vybavení používají. (HonzaS, ceres)

Habl
Ahoj, koukni na moje foto M81 a M82 metrovym ohniskem v sekci snimky ;-). HEQ5 SynTrek ma oproti stare HEQ5 nove motory, prevodovky a elektroniku, kdy se motory ridi mikrokrokovanim (stejny vyvoj jako u EQ6).
PS: z tech 17 expozic, ze kterych je snimek slozeny jsem nemusel vyhodit ani 1 :-)
Samozrejme za vetru by to asi tak jednoduse neslo, ale pod HEQ5 se da dat i EQ6kovy stativ (2" nohy oproti 1,5").
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
vseumel

Kudy Dal ?

Příspěvek od vseumel »

Souhlasím s astropintrem, HEQ5 stačí na Newton 200/800, dokonce jsem někde četl, že ho někdo používá s montáží Celestron CG-5. Dalekohled má cca 70cm a 8kg, to je na HEQ5 rozumné.
MP

Kudy Dal ?

Příspěvek od MP »

Nejdulezitejsi vec tady napsal vabra : oba ty objektivy jsou na astrofotografii zcela nevhodne ! Radeji nejake pevne sklo z bazaru. Ten novy EF 70-300 pouzitelny je, ovsem chce to nejakou praxi ( hlavne zaostreni neni tak jednoduche, jak to vypada ) a je 3x - 4x drazsi, nez ten starsi 75-300 v bazarech.

Jinak nemam pripominek, v podstate to odpovida memu vybaveni. Tech reci kolem nosnosti HEQ-5 si nevsimej, to pisou lide, co ji nezkouseli. Jen durazne doporucuji k ni dokoupit 2" stativ z CG-5ADV.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Habl

Kudy Dal ?

Příspěvek od Habl »

MP napsal:
Jinak nemam pripominek, v podstate to odpovida memu vybaveni. Tech reci kolem nosnosti HEQ-5 si nevsimej, to pisou lide, co ji nezkouseli. Jen durazne doporucuji k ni dokoupit 2" stativ z CG-5ADV.

Ty 2" nohy pro montáž HEQ 5 jsou bohužel limitující. Dík za upozornění na jejich výměnu. Standartně je montáž vybavena 1,5" nohami. O nosnosti vlastní paralaktické montáže jsem se nezmiňoval?

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
ceres

Kudy Dal ?

Příspěvek od ceres »

N 200/800 pouzivame na CG-5 GT, tam je to v pohode, ta montaz by uniesla mozno aj metroveho newtona. Kazdopadne, ako pise MP, tie 2" nohy su velmi dobre, dokonca aj vo vysunutom stave. Problem bude asi s volami na krizi, ale pri dialkovom ovladani by s tym malo ist fotit v pohode. Jedine, co by som odporucal, je na pointovanie svetelnejsi refraktor, pouzivame C 102/500, ten chyta velmi dobre (hoci pri snimani M84 nenasiel ziadnu hviezdu, lebo tam jednoducho ziadne nie su ). No celkom na zaciatok by som si vyskusal nafotit nieco aj s tym, co mas a vyskusal si spracovanie. Take sirokouhle snimky oblohy mozes krasne urobit aj zakladnym setakom...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Vabra

Kudy Dal ?

Příspěvek od Vabra »

psmolly napsal: to vabra: S těmi objektivy máš samozřejmě pravdu, ale.......
když někdo jako třeba já neumí fotit tak ho podle mě objektiv neomezuje. Mám novou Sigmu za 5tisíc a těším se, až kvalita snímku bude omezena objektivem a ne mnou. Pak budu šťastnej a koupím lepší.
Docela dost jsem za posledni dva roky blbnul s Canonem 20D ruznymi objektivy a ted se podrz na ASTRO-3 montazi (ano ta vachrlata z Lidlskopu za 2000, jen doplnena o jeden motorek).
Kdyz pominu tu montaz (ale tady ma Vlastovka celkem jasno) tak me objektiv limitoval prakticky kazdy (barevna vada, pripadne neostra kresba, nepravidelne difrakcini obrazce od clony,...).

Celkem slusne v pomeru cena vykon mi vychazeli manualni M42 skla (stary Pentax, Praktica, ci dokonce Pentacon SIX).
Ale i tady byl pomerne velky rozptyl v kvalite rozhodne nedoporucuji zadne zoomy ci nezname znacky vyrobcu jako Beroflex, Makinon, Vivitar,..., ale kvalitnejsi pevna skla znacek Super Takumar (Pentax, napr 50/1,4), Sonnar (Carl Zeiss Jena napr 135/3,5, 180/2.8, 200/2.8, 300/4), maji sice svoji cenu ale poslouzi dobre a nejen na astro (jsou to vesmes docela slusne potretni objektivy).

Ackoliv sam jsem je mel jen chvilku na hrani a zadne astro fotky jsem s nimi neudelal, podle vsech dostupnych zprav je rozdil v kvalite EF 70-300 a 75-300 opravdu velky a stoji za ten rozdil v cene. Podstatnou roli pro pouziti mimo astro je pak take kvalita/absence IS, ktera je pri ohnisku 200-300 a nizke svetelnosti limitujici a moc slusnych fotek bez stativu pak uz neudelas.

Sam jsem skoncil u Sigmy 70-200/2.8 z druhe ruky, ktera je ovsem take z te vyssi cenove kategorie (ale pokud najdes bazarovou ve slusnem stavu tak mohu take jen doporucit).

Pavel Vabrousek
MP

Kudy Dal ?

Příspěvek od MP »

Souhlas. Asi tu vidite, ze nemam zrovna moc rad nazory typu "na poradne foceni musi byt dalekohled aspon za deset tisic dolaru", kdyz jsme obklopeni smejdy za miliony a kvalitni optika casto stoji o rad mene, jen nema tak bombastickou reklamu. Ale mezi temi levnejsimi vyrobky je dulezite dobre vybirat - najdou se tam skvosty stejne jako sunty a v dnesni podivne dobe se nelze ridit podle ceny ani podle znacky ( cest vyjimkam, ale je jich stale mene ). Objektiv nemusi byt drahy, ale ta lace nesmi byt na ukor kvality zobrazeni.

Nastesti mame pristup k velkemu mnozstvi informaci a diky internetu snadno najdeme nekoho, kdo uvazovany kousek optiky uz otestoval. Zejmena starsi objektivy lze nalezt na Photodo, novejsi objektivy ve spojeni s DSLR s APS-C formatem jsou intenzivne testovany na PhotoZone a jednotlive testy lze najit na mnoha mistech. Jen je treba spravne posoudit, ktere vlastnosti jsou dulezite pro astrofotografii.

A slusna "prirucni" optika se opravdu hodi i na jine veci, nez nocni oblohu. Napr. tohle jsem cvaknul pred chvili z ruky z okna, je to vyrez 1:1 pri f=300mm ( ta postolka byla docela daleko ) :

:)

Testik toho objektivu jsem tady uz inzeroval, jen pripominam :
http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/test/C300MTF.html
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
astropintr

Kudy Dal ?

Příspěvek od astropintr »

MP napsal: Souhlas. Asi tu vidite, ze nemam zrovna moc rad nazory typu "na poradne foceni musi byt dalekohled aspon za deset tisic dolaru", kdyz jsme obklopeni smejdy za miliony a kvalitni optika casto stoji o rad mene, jen nema tak bombastickou reklamu. Ale mezi temi levnejsimi vyrobky je dulezite dobre vybirat - najdou se tam skvosty stejne jako sunty a v dnesni podivne dobe se nelze ridit podle ceny ani podle znacky ( cest vyjimkam, ale je jich stale mene ). Objektiv nemusi byt drahy, ale ta lace nesmi byt na ukor kvality zobrazeni.

Nastesti mame pristup k velkemu mnozstvi informaci a diky internetu snadno najdeme nekoho, kdo uvazovany kousek optiky uz otestoval. Zejmena starsi objektivy lze nalezt na Photodo, novejsi objektivy ve spojeni s DSLR s APS-C formatem jsou intenzivne testovany na PhotoZone a jednotlive testy lze najit na mnoha mistech. Jen je treba spravne posoudit, ktere vlastnosti jsou dulezite pro astrofotografii.

A slusna "prirucni" optika se opravdu hodi i na jine veci, nez nocni oblohu. Napr. tohle jsem cvaknul pred chvili z ruky z okna, je to vyrez 1:1 pri f=300mm ( ta postolka byla docela daleko ) :

:)

Testik toho objektivu jsem tady uz inzeroval, jen pripominam :
http://fjfi.cce.cz/astro/Canon/test/C300MTF.html
No tak to gratluji, pěkný to snímek! ;)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

Kudy Dal ?

Příspěvek od Bíba75 »

TO: vlastofka:

Vše co jsi na začátku napsal s tím zcela souhlasím!!!
HEQ-5 je pro N-200/800 zcela dostačující sám na tou to sestavou fotím sice zatím pointuji ručně což se podepisuje na kvalitě snímků protože upointovat skoro metrové ohnisko ručně je dost fuška a né každej snímek je zdařilej. Ale tím Tě v žádném případě nechci odrazovat ba na opak!! Jdi do toho a sám uvidíš jaký je to pocit když se Ti nějaký snímek povede!! Držím palec v dalším počínání kolegáčku. Bíba 75 ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
vlastofka

Kudy Dal ?

Příspěvek od vlastofka »

Diky vsem za reakce, docela se mi ulevilo, ze nemam uplne zcestny myslenky.

Co se tyka objektivu, asi se poohlidnu po nejakym tom bazaru, protoze dat za EF 8 nebo 16tis. je pro mne uz pomerne velkej rozdil. Mozna az v nejaky dalsi fazi, protoze uplne suprove foti postolky. Fakt je to parada, MP :]
Fotit jsem zatim zkousel jen setakem a pri expozicich pres 45 sec to dopada strasne. Moje EQ2 pri ohnisku 55mm uz neslape moc presne, jen si jeste nejsem uplne jistej, jestli to je vic tou montazi, nebo rukama..
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Odpovědět